neděle 28. února 2021

Lockdown: Útěk z Výhně - Alexander Gordon Smith [RECENZE]

Originální název: Lockdown: Escape from Furnace
Žánr: Literatura světová, Romány
Série: Útěk z výhně 1.
Rok vydání: 2020, vydání v originálu 2009
Počet stran: 296
Vydavatelství: Fobos

"Třináctiletý Alex je křivě obviněn z vraždy a jeho život se navždy změní. Ocitne se ve Výhni – vězení pro mladé delikventy, nejtvrdším na světě. Jde o rozlehlé prostory hluboko pod zemí, kam vede jen jedna cesta – a ven žádná. Alex se setkává s opravdovými darebáky a sadistickými strážemi, ale to zdaleka není vše, co ho trápí.

Občas v noci stráže odtáhnou z cely jednoho z vězňů, který se zanedlouho vrací, tělo poseté ranami a již není člověkem. Alex zoufale touží po svobodě a úporně se snaží uniknout z doživotního žaláře. Odhaluje totiž děsivou pravdu: Výhni vládne čisté zlo a každý den probíhají kruté experimenty, při nichž jsou uvěznění chlapci pokusnými králíky, netvoři vyrábějí další netvory a strach ze smrti je ta nejmenší starost…"

Hlavním hrdinou je zde Alex, který se dostane do Výhně – lidsky řečeno vězení pro mladistvé „delikventy“. Jenže je v tom menší háček. Do Výhně se dostávají děti i neprávem. Jak je tohle možné a proč se to děje? Na tuhle otázku se snaží Alex najít odpověď a hlavně – najít cestu ven!

Alex je právě tím případem, který se do Výhně dostává neprávem. Byl obviněn za vraždu svého nejlepšího kamaráda, kterou ale nespáchal. Alex o Výhni pouze slyšel, nikdy si ale nemyslel, že by se do ní dostal. Když ten den nastal, jeho jediným přáním bylo, aby se mohl vrátit v čase zpátky a pozměnit svá někdejší rozhodnutí.

Věznice zvaná "Výheň" je opatřena vysokou ostrahou a cesta dovnitř/ven je jen jedna. To znamená - žádná šance na útěk, žádný kontakt s vnějším světem, nemožnost návštěv a bez možnosti propuštění. Pokud skončíte ve Výhni, už nikdy se nedostanete zpět. Jediným východiskem je tu smrt... a nebo ne?

Díky Knihy Dobrovský jsem měla možnost knihu začít číst ještě před vydáním, za což jim mnohokrát děkuji. Na instagramu jsem tak s vámi mohla sdílet pocity ze čtení ještě předtím, než kniha vyšla a já doufám, že se mi některé z vám podařilo nalákat.

Děj svižně osýpal. Nebyly zde žádné nepodstatné odskoky k jiným tématům, prostě se šlo rovnou na věc. Ačkoli mě Alex na začátku knihy lehce vytáčel, nakonec jsem si k němu našla cestu a držela mu palce. Kdyby jste si hlavního hrdinu z nějakého důvodu neoblíbili, najdou se zde další, kteří stojí za pozornost, jako například Donovan – To u mě byla láska na první pohled (nebo spíš na první písmenko?).

Knihu bych zařadila do žánru tzv. „hororové dystopie“. Autor nám vykresluje vězení v podzemí velmi autenticky a upřímně by mě zajímalo, zda bychom se všichni čtenáři shodli na tom, jak to ve Výhni vlastně vypadá. Řekla bych, že ne a právě proto by to byla velmi zajímavá diskuze. Kdyby se někdo dobrovolně hlásil k prodiskutování, dejte vědět. :-)

Pokud rádi zkoušíte něco nového, nebojíte se drsných scén a nevadí vám dost časté zabíjení – pusťte se směle do ní! Jedná se o první díl ze série, takže nelze očekávat, že se zde dozvíme úplně všechno, ale věřím, že vás to navnadí natolik, že se nebudete moci dočkat pokračování. - Asi tak jako já

Ačkoli se na první pohled zdá, že je kniha mířena spíše na čtenáře mužského pohlaví, nenechte se zmást.  Líbila se i spoustě čtenářek, takže se určitě nenechte zastrašit názory, že je kniha spíše pro mužský. :-) 

Zahraniční obálky:


Hodnocení:

,2 hvězdičky.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Knihy Dobrovský. Kniha byla vydána pod vydavatelstvím Fobos a zakoupit si ji můžete ZDE.

Jaký žánr patří mezi váš nejoblíbenější?

S pozdravem  
Mrs. Jungová!
 

2 komentáře:

  1. Nad touto knihou jsem hodně uvažovala, zda ji přečíst či ne. Vypadá to, že za to stojí. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Už jen po přečtení slovního spojení "hororová dystopie", mi je jasné, že tohle nebude kniha pro mě. :) Moc ráda jsem si ale přečetla recenzi.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^