neděle 4. října 2020

Daisy Jones & The Six - Taylor Jenkins Reid [RECENZE]

  Originální název: Daisy Jones and The Six
  Žánr: Literatura světová, Literatura naučná, Umění
  Rok vydání: 2020, vydání v originálu 2019
  Počet stran: 368
  Vydavatelství: Kontrast Vintage

"Fascinující román o slávě, lásce, hudbě a o tom, co se stane, když štěstí pomine a zhasnou reflektory. Daisy Jones & The Six je příběh raketového vzestupu rockové kapely, ktérá hudbou charakterizovala jednu éru a které náhlý rozpad vyvolal množstvý nezodpovězených otázek. Připravte se na bláznivý, nezapomenutelný výlet do Los Angeles 70. let, sex, drogy a rock  and roll!

Jen co se úspešná rocková kapela The Six spojila se začínající zpěvačkou  Daisy Jonesovou, vypuklo hotové šílenství. Jejich písně ovládly hitparády, jejich albumy zněly z každého gramofónu, jejich koncerty po ceé krajině byly beznadějně vyprodané. A potom, 12. června 1979, se z ničeho nic rozpadli. Nikdo nevěděl proč. Až do dnes. Jejich vztahy byly divoké stejně jako jejich hudba – byli kamarádi, milenci, bratři i rivalové. Sami něveřili tomu, jaké měli štěstí, dokud o něj nepřišli. Tato kniha zachycuje příběh jejich začátků i bouřlivých nocí, ale každý z nich si pravdu pamatuje trochu jinak. Jediné, co všichni ví s jistotou, je fakt, že od chvíle, kdy Daisy Jones bosá vystoupila na pódium v klubu Whisky, kapela se navždy změnila. Při tvorbě hudby totiž nikdy nejde jenom o hudbu. A někdy může být velmi těžké určit, kde končí melodie a začínají city." 

Ráda bych vám představila kapelu Daisy Jones & The Six. Kapela se postupně malými krůčky dostávala na výsluní, ke kterému jim v půlce jejich cesty hodně pomohla Daisy Jones. Daisy je nespoutaný živel, který chce využít všeho, co jí život nabízí. 

Kapela byla původně složena ze šesti členů - Billyho, Grahama, Warrena, Edieho, Peta a Karen - proto "The Six". Než se kluci a Karen seznámili s Daisy, také žili velmi bujarým životem. Samé večírky, drogy, sex, alkohol. To bylo doslova po každém koncertu. 

Když se Daisy přidala ke kapele The Six, došlo u nich k menší změně repertoáru. To se hlavně jednomu členu skupiny nelíbilo, ale víte, jak to chodí. Souhlasí většina, souhlasí všichni. Nakonec se ukázalo, že změna byla víc než dobrá. Fanouškové z nich doslova šíleli! Kapela byla v roce 1979 na své špičce. Bohužel, dne 12.června 1979 se kapela rozpadla. Nikdo netušil proč, tedy až do dnešního dne, kdy se dozvídáme, jak to celé začalo ... i skončilo.

 

Snažila jsem se vám představit příběh stejně, jako už učinila samotná anotace. Je to z toho důvodu, že bych vám nechtěla nic vyspoilerovat. Chtěla bych, abyste si tu jízdu jako na horské dráze užili sami, stejně jako jsem si to užila já. 

Kniha je psána netradiční formou - rozhovory. Na první pohled trochu zvláštní, ale věřte mi, že to na knize čtivosti neubralo. Kniha se četla stejně dobře, jako klasická beletrie. V příběhu se ocitáme v 70. letech v Los Angeles. Kapela Daisy Jones & The Six nás vezmou na všechna cool místa, která bychom sami navštívili, kdybychom jen byli kapelou, které se podařilo v 70. letech prorazit.

Co se týče postav. Bezkonkurečně jsem se zamilovala do Daisy a Billiho. Jejich vztah byl vzrušující ale zároveň i frustrující a srdcervoucí. I když bylo jasné, kam celý příběh směřuje, bezmyšlenkovitě jsem hltala slovo za slovem. Styl vyprávění dodal příběhu nový rozměr a bylo fascinující sledovat všechny postavy, které si pamatují stejné situace tak odlišně.

Taylor se v knize zaměřuje i na vnímání a kontrolu žen v hudebním průmyslu. Sledujeme zde Daisyny ranné počátky, kdy se nedokázala rozhodnout, zda bude sama sebou nebo chce být úspěšná. Více to nebudu rozebírat, jinak bych se neubránila spoilerům. Každopádně Taylor zde klade důraz na to, že se to ženám děje dodnes napříč různými průmyslovými odvětvími.

Svět, který nám Taylor naservírovala pod nos, mi připadal neskutečně reálný a stále se nemůžu smířit s tím, že je to jen fikce. Už je to pár dní, co mám knihu za sebou a nemůžu se srovnat s tím, že kapela neexistuje. Ani nevíte, jak ráda bych si teď pustila YT či Spotify, abych si písničky, které kapela nahrála, poslechla. Amen!

Mrzí mě, že jsem si knihu nepřečetla už dříve - jen kvůli tomu, jak skvělý příběh to je. Naopak jsem neskutečně šťastná, že se Knihy Dobrovsky podařilo knihu získat a vydat! Tím se dostane do rukou i čtenářům, kteří neumí anglicky a chtěli by si ji přečíst. 

Nevím, zda jste o tom věděli, ale Reese Witherspoon se kniha natolik líbila, že se zhostí natáčení stejnojmenného seriálu! Zatím tedy není známo, kdy by měl seriál vyjít, ale určitě nás ta novinka nemine. Bude vycházet na Amazonu. :-)

Zahraniční obálky:




Hodnocení:



Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Knihy Dobrovský. Kniha byla vydána pod vydavatelstvím Kontrast Vintage a zakoupit si ji můžete ZDE.

Četli jste nějakou knihu od Taylor Jenkins Reid?

S pozdravem
Mrs. Jungová!

5 komentářů:

  1. Tohle si prostě musím přečíst. A taky, že to mám v dohledné době v plánu. Zní to naprosto fantasticky. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze. Kdybych už nebyla nalákaná, určitě bys mě přesvědčila. :) Kniha mě zaujala na první pohled a rozhodně si ji také musím přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I když už tě předtím nalákaly jiné recenze, tak jsem ráda, že se do knihy chceš pustit. Je to opravdu jízda! :-)

      Vymazat
  3. Tu píšu na vánoční seznam. Snad na ni Ježíšek nezapomene. :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^