středa 2. ledna 2019

Rok 2018 v knihách

Dnes bych vám tu chtěla tak trochu přiblížit, jaké knihy byly pro mě za rok 2018 nejlepší a které naopak stáli za prd. Jsem ráda, že stejně jako minulý rok, tak i tenhle, bylo knih, které se mi líbily, mnohem více.

Celkem se mi tedy podařilo přečíst 55 knih. Přečtených stránek to dává dohromady 17 879. Poslední knihou, kterou jsem v roce 2018 přečetla byla Světla zimní noci. Na kterou bych ráda napsala recenzi během následujících dnů. :-)

Také musím podotknout že v roce 2018 vyšla opravdu hromada skvělých knih, které jsem za tu dobu ani nestihla přečíst. Ráda bych to tedy napravila v tomto roce. I když se bojím, že letos vyjdou další pecky a budu si to samé říkat na konci tohoto roku.

Také bych ráda poděkovala Vám, že mě nadále sledujete, i když občas dočkat se článku ode mě je opravdu těžké. V poslední době jsem se trochu zlepšila a ráda bych si udržela aspoň 2-3 články týdně. Uvidíme, jak se mi to bude dařit. Každopádně, díky vám a vaší zpětné vazbě na blog stále ráda přispívám. :-)

Teď už ale ke knihám, které byly pro mě v roce 2018 nejlepší/nejhorší. 


Nejlepší knihy roku 2018


Hana - Alena Mornštajnová 


"Třetí román úspěšné české autorky. Existuje-li něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí jiným...  

Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se přes zákaz rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tím, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a odhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra.  

Příběh, který vychází ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí…"

Recenzi na tuhle skvělou knihu můžete najít ZDE. Netřeba slov, tohle byla dokonalost a více opravdu v recenzi. :-)

Skrytá píseň - Valentina Nazarova

"Jednadvacetiletá Nika Lukina studuje v Londýně. Je krásná, temperamentní a má vše, co chce, nebo to alespoň dokonale předstírá. Nika má tajemství. Když jí bylo třináct, její milovaná starší sestra Jenya zmizela v malém městečku ve střední Anglii. Jediná věc, která Nika má, je sbírka ikonických rockových alb. Podle nich utvořila svou osobnost: vnímání krásy, lásky, života a svého vlastního já.  

Snaží se nemyslet na to, co se stalo. Až jednoho dne, těsně před Velikonocemi, ji minulost dostihne strašným způsobem, takže jí nezbývá než zjistit, co se vlastně tehdy stalo. Nika zveřejní sestřinu starou fotku na Facebooku v naději, že by ji někdo mohl poznat. Téměř okamžitě obdrží odpověď od ženy, která tvrdí, že byla nejlepší kamarádkou Jeniy, a Nika se vydává vlakem do Notownu, města, kde její sestra žila..."

Recenzi na tuhle knihu můžete najít ZDE

Záhadný thiller, který je psán pomocí zpráv na messengeru. Naprosto skvěle zpracovaný thiller. :-)



 Dvojitý kříž - Chris Carter


"Popravený vrah ožívá a pokračuje ve svém zrůdném díle. Nebo se jeho odkazu chopil šílený napodobitel? A proč? To musí zjistit ostřílený samotář, detektiv Robert Hunter s pomocí svého partnera, nadšeného nováčka Carlose Garcii. Pod luxusem a září neonů města Los Angeles kvasí zločin, temnější než noc…   

Detektivu Hunterovi se vrací stará noční můra – bestiální vrah znovu útočí. Tentokrát to má ale háček: pachatel, který mučí své oběti s řemeslnou zručností, byl před léty dopaden a popraven. Napodobuje ho někdo? Vrací se nestvůra z onoho světa, aby pokračovala ve svém krvavém řemesle? Nebo snad za hrůzné činy pykal nevinný? Žádná z těch možností není právě lákavá – a je na Hunterovi, aby případ vyřešil; ale možná přitom hodně ztratí. Hlavní obětí se má totiž ve čtivém a napínavém thrilleru Chrise Cartera stát právě on."

Zde bych ráda zařadila i druhý díl ze série Roberta Huntera. :-) Recenzi můžete najít ZDE.


Není úniku - Taylor Adams

 
"Studentka Darby Thorneová cestuje za svou nemocnou matkou. Kvůli sněhové bouři uvízne na dálnici uprostřed ničeho a je nucena strávit noc na odpočívadle se čtyřmi úplně cizími lidmi. Při hledání mobilního signálu si všimne ruky malé holčičky, která je zamčená v jednom ze zaparkovaných vozů. Bez spojení a bez jakékoli možnosti se odtamtud dostat musí Darby přijít na to, kdo z jejích neznámých společníků je dívčiným únoscem… Není úniku amerického spisovatele Taylora Adamse byl přeložen už do 24 jazyků a je jedním z nejnapínavějších thrillerů, jaké jste kdy měli možnost si přečíst. Šokující zvraty, výborně propracované postavy a nečekané zápletky vám nedovolí se od něj odtrhnout, dokud nezjistíte, jak to dopadne!"

Recenzi na knihu můžete najít ZDE

V listopadu to byla opravdu TOP kniha, kterou jsem přečetla. A myslím, že na ni dlouho nezapomenu.






Největší zklamání roku 2018 

 

Série: Sníh nebo popel - Sara Raaschová


"Jaro před šestnácti lety dobylo Zimní království. Jedinou nadějí zničené země je osm přeživších a Meira je jednou z nich. Celý život prožila jako uprchlík, nepoznala své rodiče a vychovali ji jako válečnici. Avšak i jako nelítostná bojovnice se zamilovala. Nešťastně. Ani zlomené srdce ji ale nezastaví – udělá cokoliv, aby její království získalo svobodu."

První díl ze série se mi líbil, ale od druhého dílu to šlo bohužel z kopce. Nejsem si jistá, jestli to bylo tím, že už to nebylo pro mou věkovou kategorii a nebo jestli mi prostě příběh nesedl. 

Každopádně musím bohužel tuhle sérii hodnotit záporně. Nelíbila se mi a stále váhám, jestli se pustit do dalších knih od autorky. Myslím, že si to ještě nějakou chvíli nechám projít hlavou.

Jak se série líbila vám? 

 

Jaké knihy byly pro vás ty nejlepší/nejhorší v roce 2018?

Podařilo se vám splnit vaši výzvu? 

S pozdravem
Mrs. Jungová!

11 komentářů:

  1. Hana byla úžasná! Překvapila obě velryby protože bestsellerům a reklamním bublinám moc nevěříme, ale tahle knížka stála sakra za to! Recenzi také máme kdyby sis chtěla počíst. Jinak obdiv za těch 55 knih! Já už se dobré dva tři roky nedokážu dostat přes padesát, tak snad se to vydaří letos. Krásný nový rok přejí Velryby!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda si vaši recenzi přečtu, děkuji. :-) A budu ti držet palce, aby se ti podařilo v roce 2019 přečíst více než 50 knih. ^_^

      Vymazat
  2. Ach, Hana, tú by som si tak veľmi chcela prečítať, stále na ňu čakám v knižnici, kým sa uvoľní, a potom hor sa do čítania! :D Veľmi ma zaujala kniha Skrytá píseň, o tej som ešte nepočula, no musím sa na ňu ihneď pozrieť...mne sa len tak-tak podarilo splniť knižnú výzvu, ja som dosť pomalý čitateľ :D
    Prajem ti krásny a úspešný rok 2019 plný inšpirácie pre nové články a plný radosti a šťastia v reálnom živote...maj sa krásne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se uvolní velmi brzy, protože ta opravdu stála za to. Věřím, že se ti bude líbit stejně jako mě. :)
      Skrytá píseň byla také úžasná, určitě si přečti pár recenzí a pokud tě zaujme, budu jen ráda. Dle mého názoru se o ní málo mluví a přitom byla tak úžasná! :)
      Tobě také přeji krásný rok 2019 a mnohokrát děkuji za odezvu. ^_^

      Vymazat
  3. Také jsem četla letos Hanu a byla to síla, zhltla jsem ji během odpoledne a dost mě to vzalo. Nádhera. I já ji řadím mezi to nej z roku 2018. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hanu a Není úniku si chci přečíst. Četla jsem na to samé dobré názory, jen se k tomu ne a ne dostat. Teď jsem si stanovila i seznam knih, které si postupně musím přečíst, takže si to chci splnit.
    Jinak Sníh nebo popel se mi dost líbil. A tuším, že to bude částečně i tím, že jsem potřebovala nějakou pořádnou fantasy knihu, a ta série mě díky tomu pěkně oslovila. Ale řekla bych, že postupně kvalita knih klesala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud si na to brzy uděláš čas, tak doufám, že se ti knihy budou líbit. ^_^
      Ono je pravda že na sérii Sníh nebo popel je hodně rozporuplných názorů. Mě třeba nesedla, ale znám i dost čtenářů, kterým se série líbila. Třeba je to opravdu tím, že už nepatřím do té věkové kategorie, která to zbožňuje. :D :)

      Vymazat
  5. Nečetla jsem ani jednu, i když Raasch jsem měla v plánu :-)

    OdpovědětVymazat
  6. I já jsem v minulém roce přečetla Hanu a líbila se mi, ale více by se mi líbila, kdy autorka nezakomponovala do knihy i tu druhou část s Hanou. Hodně se mi líbila ta první část, kde byl tyfus, což byl už jeden problém, ale jakmile tak přidala další bylo toho už moc. :) Ale i tak, jsem ráda, že jsem si to přečetla, alespoň teď vím, co znamená ten větrník na obálce. :D
    Z těch zbylých knih jsem nečetla nic, ale chystám se na Není úniku. Dokonce se na ni chystá má kolegyně z práce, která společně s Kájou - jak jinak - mě pro ni fakt nadchly, takže snad se k ní brzo dostanu!
    A Sníh nebo popel - eh, já jsem tu knihu četla v roce 2017, ohodnotila jsem ji 3*, ale je dost možný že můj názor by byl teď stejný, tak kniha byla fakt otřesná. :D A to se dobrovolně chystám pustit do druhého dílu, o kterém všichni říkají, že je to ještě horší! :D Pro mě byla minulý rok nejhorší Wonder Woman: Válkonoška, kterou fakt nečti, nee. Je to příšernost a je to snad ještě horší než právě Sníh nebo popel. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Hana byla naprosto skvělá, vůbec jsem nečekala, že bude tak dobře napsána a jsem ráda, že jsem ji četla dříve, než ten humbuk kolem ní zesílil. Co se týče Cartera, tak ten je sázka na jistotu, pevně doufám, že budeš s dalšími díly spokojená. Osobně mám pocit, že je knihu od knihy lepší a vypsanější :-)
    Není úniku teď čtu, tak snad budu stejně spokojená, jako ty :-)
    Přeju Ti, aby jsi měla v tomto roce šťastnou ruku na výběr knih a psaní recenzí tě stále bavilo :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^