neděle 8. prosince 2019

Síť snů - Petra Kubašková [RECENZE]

Žánr: Literatura česká, fantasy
Rok vydání: 2017
Počet stran: 320
Vydavatelství: Fantom print


"Monika, pětadvacetiletá ilustrátorka na volné noze a také tak trochu kartářka, si od návštěvy muzea slibovala víceméně rutinu. S čím určitě nepočítala, byla tajemná žena, která se ji snaží varovat před smrtícím zlem, avšak volí k tomu způsob, který Moniku doslova připraví o spánek. Navíc má zachránit někoho, jehož jméno do té doby ani neslyšela. Po nitkách se začíná rozplétat prastarý příběh o lásce a nenávisti, oddanosti a marné oběti. Nyní má zemřít někdo další – nebo už se tak stalo? Moničin život se začíná pomalu a nebezpečně zapřádat do klubka tajemných událostí a osud jí navíc postaví do cesty muže, který jí může ze všeho pomoci ven, nebo ji stáhnout mnohem hlouběji. Příběh dvou žen, které uměly mluvit se zemí, uvízne v zákeřné síti snů a pradávné zlo mezitím sílí a vyčkává; stačí jediná nesprávná myšlenka v tu nejméně vhodnou chvíli a celý svět je najednou proti vám."


Hlavní hrdinka Monika (ilustrátorka) společně se svým bratrancem Danem, pracují na komiksu, který bude zaměřený na dobu bronzovou. V rámci rešerší se společně s Danem vydávají do muzea, aby načerpali inspiraci a hlavně, aby se víc k dané době přiblížili.

Moniku v muzeu zaujme kostra ženy, která ji k sobě zvláštním způsobem táhne, jakoby se k ní snad snažila promluvit. V tu chvíli zapomíná, proč do muzea vlastně přišla a jediné, co ji i poté, co muzeum opustí, zajímá, je právě ta žena.

Myšlenky na ni ji provází dnem i nocí. Překvapením pro Moniku se stává to, když ji ta žena začne navštěvovat ve snech a snaží se ji přemluvit (občas ne moc příjemně), aby zachránila jednu dívku jménem Ethel. Jenže jak má Monika někoho zachránit, když tu osobu nezná a ani neví, jak vypadá?

Moniku začínají sny trápit. Ráda by dívce pomohla, ale neví, jestli jenom neblouzní. Obrací se s pomocí na faráře, který si její příběh vyslechne bez špetky pochybností. Jenže i on si uvědomuje, že tohle přesanuje jeho vědění a tak ji odkáže na někoho, kdo by jí mohl v téhle věci více pomoci. Někoho, kdo má s podobnými záležitosti více zkušenností.

Podaří se Monice  záhadné dívce Ethel pomoci? Zjistí, kdo je ta žena, která se jí zjevuje ve snech?


Nerada o knize prozrazuji víc než je třeba a u téhle to platí dvojnásobně. Od knihy jsem neměla velká očekávání a díky tomu jsem byla velmi mile překvapena. Bála jsem se, že tohle nebude nic pro mě, ale naopak. Jakoby tahle kniha byla napsána přímo pro mě.

Hlavni hrdinku Moniku a stejně tak i její kamarádku Julii jsem si hodně oblíbila. U jejich pasáží jsem se vždy nasmála, protože měli velmi vtipné slovní přestřelky.

Jsem zastánce krátkých kapitol a byla jsem ráda, že v knize hlavně převažovaly ty krátké. Stránky díky tomu rychle mizely pod prsty. Kdybych tento týden nebyla po práci tak unavená, určitě bych ji měla přečtenou mnohem dřív. Každopádně, vůbec nelituji toho, že jsem si čtení protáhla, právě naopak. Mrzelo by mě, kdybych knihu přečetla na jeden zátah. Když mě příběh zaujme, velmi nerada jej opouštím.

I když knize nedávám plné hodnocení, není to proto, že by se mi na ní něco nelíbilo. Ráda si nechávám v záloze nějakou tu rezervu, co kdyby další knihy od autorky byly mnohem lepší než tahle a já bych pak nemohla dát lepší hodnocení?

Byla bych moc ráda, kdyby se mi podařilo vás svou recenzí zaujmout, protože podle mě je velmi důležité podporovat české autory a hlavně ty, kteří píší opravdu skvělé příběhy, jako byl tenhle. Petra Kubašková mě přesvědčila, že opravdu umí psát a dokáže čtenáře vtáhnout do děje.

Pokud tedy hledáte nějakou knihu od českého autora, velmi ráda bych vám doporučila Síť snů. Věřím, že si čtení užijete tak jako já! :-)


Hodnocení:

, 5 hvězdičky.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fantom print.
Knihu si můžete zakoupit ZDE.

 Četli jste knihu "Síť snů" nebo se na ni teprve chystáte?

S pozdravem
Mrs. Jungová!

4 komentáře:

  1. Knihu jsem viděla už u tebe a musím říct, že mě hodně zaujala. Téma knihy vypadá hodně dobře. :) Navíc naprosto souhlasím, že české autory musíme podporovat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že tě kniha zaujala. :) Věřím, že by se ti mohla líbit. ^^

      Vymazat
  2. Sledovala jsem tvé nadšení na stories. :-D
    Kniha nevypadá špatně, jen mě fascinuje obálka, absolutně by mě podle ní nenapadlo, že vyšla u Fantomu. Tam jsem zvyklá na takové ty tmavší věci...:-D

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to moc dobře a souhlasím s tebou, že čeští autoři by se měli podporovat. :) Ale nevím, zda je zrovna tato pro mne. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^