čtvrtek 24. března 2016

Dočteno: Divotání - A. G. Howardová [RECENZE]

Originální název: Unhinged
Žánr: Sci-fi a fantasy
Rok vydání: 2015, 1.vydání v originálu: 2013
Počet stran: 432 stran
Nakladatelství: CooBoo

"Alyssa propadla králičí dírou, zachránila život Zachovi a nikla intrikám zvráceně svůdného Morfea. Teď musí odmaturovat, přežít ples a pak může nastoupit na vysněnou uměleckou školu v Londýně. Všechno by bylo snazší, kdyby se Morfeus jednoho dne neobjevil v její škole, aby ji nalákal na další nebezpečné dobrodružství v Říši divů. Pokud Alyssa zůstane ve světě lidí, vystaví nebezpečí všechny, které miluje. Ale když znovu projde králičí dírou, bude čelit smrtící bitvě, jež by ji mohla stát mnohem víc než jen vlastní hlavu"






Opět se vracíme k příběhu o Alysse a Říši divů. Jsem moc ráda, že jsem se k druhému dílu konečně dostala a popravdě mě hodně překvapil a dokonce se mi líbil více jak první díl.





V prvním díle jsme se seznamovali s Alyssou neboli "nástupkyní" Alenky. Byly jsme svědky toho jak slyší "volání", které ji mělo přilákat do Říše divů, což se taky podařilo a Alyssa se do ní dostala přes králičí díru. Kam se s ní propadl i Zach - neplánovaně samozřejmě. 

V druhém díle se objeví nové překážky, které bude muset Alyssa zdolat a budou dokonce horší než ty, které ji potkali poprvé. Ale aby to nebylo jen o podsvětnické říši, Alyssa se taky musí starat o svůj lidský život. Tenhle rok ji konečně čeká maturita a co by to bylo za maturitu bez maturitního plesu?

Všechno ale nebude lehké jak by se mohlo na první pohled zdát. Její matku zrovna propustili z nemocnice (blázince) a ta se stane až přehnaně ochranitelská - vůči Říši divů. 
Alyssa se také začne dozvídat mnoho tajemství o své matce, které nikdy netušila a ani by ji snad v životě nenapadly. Koho taky ano, když si v blázinci hrála na duševně chorou, samozřejmě pro dobro svých blízkých. 

Na scéně nám samozřejmě nebude chybět ani Morfeus, který se ukáže (velmi chytře) jako Alyssin nový spolužák a snaží se ji tak svést zpátky do Říše divů, jelikož se tam vše začíná obracet vzhůru nohama, jak jinak než (opět) kvůli Červené královně.
Alyssa nikdy (všichni moc dobře víme že si to nalhává) neměla ráda Mosfeusovu přítomnost, hlavně v lidském světě, protože v ní dokáže probudit podsvětníka, kterého chce v sobě potlačit, jelikož si vybrala život mezi lidmi.
Na druhou stranu ji ale i tak svým způsobem Říše divů láká, přeci jen to má v krvi jak svá matka a její předchůdkyně.

A v tuhle chvíli nastává čas na rozhodnutí, vrátí se Alyssa do Říše divů, aby neohrozila životy svých blízkých nebo zůstane v lidském světě a bude doufat, že to Morfeus prostě nějak vyřeší?

Jak jsem řekla na začátku, Divotání se mi líbilo mnohem více než Šepotání. Možná proto, že tam bylo více napětí (z mého pohledu). Nemůžu se dočkat až se dostanu ke 3 dílu, ale na ten si ještě budu muset, bohužel, počkat.

A na to, že mě Morfeus od prvního dílu až do poloviny druhého dílu upřímně nehorázně štval, jsem teď na vážkách a nevím ke komu se více přiklonit... Jestli k Zachovi nebo Morfeemu. Snad to mé rozpoluplné myšlenky rozsekne třetí díl. 

A obálka? Myslím, že ta vážně nepotřebuje komentář, je nádherná a jako skvělý doplněk tvoří fialový text knihy :3

A co na Divotání říkáte vy? Četli jste knihu? Pokud ano, co na ni říkáte? Pokud ne, chystáte se na ni? :)

Zahraniční obálky:


Mé hodnocení: 80%

1 komentář:

  1. Tiež súhlasím s v tom, že sa mi Divotání páčilo viac než Šepotání. Prišlo mi akčnejšie a napínavejšie a ten koniec bol vážne nečakaný a skvele vymyslený :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^