úterý 29. března 2016

Dočteno - Bylo nebylo - Odette Beane [RECENZE]

Originální název: Reawakened
Žánr: Sci-fi a fantasy
Rok vydání: 2014, 1.vydání v originálu: 2013
Počet stran: 296 stran
Nakladatelství: CooBoo

"Život Emmy Swanové nebyl zrovna pohádkový. Nikdy nepoznala své rodiče, žila v pěstounských rodinách a byla sama až do svých 28. narozenin. V ten den na ni ale zazvoní neznámý kluk, jenž tvrdí, že je její desetiletý syn Henry, kterého dala ihned po narození k adopci. A toto překvapení jí převrátí život naruby. 
Emma Henryho odveze domů, do města Storybrooke, v němž podle Henryho žijí opravdové pohádkové postavy, které ale zapomněly, kým byly, protože je zaklela Zlá královna. A pokud má Henry pravdu, tak jeho milá a osamělá učitelka Mary Margaret je Sněhurkou, tou nejkrásnější princeznou… a také ztracenou matkou Emmy. Nejdříve Emma nevěří Henrymu ani slovo, ale rozhodne se v městečku zůstat a postupně začne zjišťovat, že normální město Storybrook rozhodně není. Na to se v něm děje až moc zvláštních věcí.
Uvěří Emma, že všichni ve Storybrooke jsou začarováni mocnou kletbou, a naplní osud, o kterém Henry tvrdí, že je jí předurčen? Zachrání všechny pohádkové postavy a odkryje tajemství tohoto místa? Pokud se jí to podaří, splní se jí její největší sen – shledá se s celou svou rodinou."

Na "Bylo nebylo" jsem narazila v knihovně náhodou, věděla jsem o co se jedná, jelikož jsem viděla pár dílů seriálu, ale docela mě zklamalo, že zde nebyl příběh i dalších pohádkových postav.



Příběh se točil hlavně okolo Sněhurky, Krasoně, Karkulky, Rampelníka, Zlé královny a samozřejmě hlavních hrdinů Emy a Henryho.

Kniha pojednává prakticky o první sérii seriálu Bylo nebylo, takže pro ty, co viděli seriál, to může sloužit k připomenutí toho co se v první sérii odehrálo. Já seriál celkově nikdy neviděla, ale jelikož zde není žádné pokračování a ráda bych věděla jak to se všemi dopadne, mám v plánu se na seriál časem podívat.

Na začátku děje se seznámíme s Emou, kterou přesně na její narozeniny překvapí Henry (její syn), když jí zaklepe na dveře zrovna ve chvíli, když sfoukává svíčky na svém dortíku. Ema každý rok trávila narozeniny sama a myslela si, že to tak bude i tenhle rok, jelikož neměla ani žádné přátele a tak ji zaklepání na dveře hodně překvapilo. To co za nimi uviděla, ji vyvedlo z míry ještě víc.
A když nakonec zjistila, že to je její syn, kterého jí vzali hned co ho porodila, byla z toho vedle ještě více.

S Henrym se pak nakonec vydává do jeho místa bydliště, Storybrooku.
Ema jej chce samozřejmě odvést pouze domů, ale Henry si přeje něco víc. Přeje si, aby Ema zlomila kletbu a zachránila všechny pohádkové postavy z prokletí - díky kterému jsou uvězněni právě v tom městě - díky Zlé královně.
Hodně dlouhou dobu se ji Henry snaží přesvědčit, aby mu věřila, že jen ona dokáže zlomit tu kletbu, protože je dcera Sněhurky a prince Krasoně, jenže jak má věřit dítěti, který má (podle ní) hodně bujnou fantazii?

Ema se nakonec rozhodne zůstat ve městě, ale ne proto, že Henrymu všechno věří, ale proto aby ho ochránila a právě v ten moment se začnou ve Storybrooke dít opravdu zvláštní věci.

Závěr knihy mě maličko zklamal, z jednoho pohledu to bylo ukončeno dobře z druhého už nikoliv, protože POTŘEBUJI POKRAČOVÁNÍ.
Tak ráda bych si přečetla jak to pokračovalo dál bez toho abych musela sledovat seriál, ale nic jiného mi nezbude. I ten je však dobře natočený, naštěstí.

Jinak jsem s příběhem i celkovou knihou byla spokojená, četlo se to velmi mile a je opravdu škoda, že pokračování nebude (i když kdo ví).

A jak jste na tom vy? Jste spíše pro seriál nebo knihu?:) A nebo obojí? Budu ráda za vaše dojmy ať už ze seriálu nebo knižního zpracování.

Zahraniční obálky:


Mé hodnocení: 90%

2 komentáře:

  1. Původně jsem si před seriálem chtěla přečíst knihu, ale nakonec se na knihu vyprdnu a pustím se do seriálu, protože jsem se o tom bavila s kamarádkou a říkala, že pokud si chceš doplnit seriál, sáhni po knize, ale jinak nic moc :/
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono záleží jak se na to kdo kouká, mě se to líbilo, ale vím, že ti co viděli/sledují seriál, tak to moc neuchvátilo a chápu to. Asi bych byla také na jejich "straně" kdybych nejdříve viděla seriál.
      A jinak děkuji ^^

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^