úterý 3. dubna 2018

Neplakej - Mary Kubica [RECENZE]

Originální název: Don´t You Cry
Žánr: Literatura světová, Detektivky, Thrillery
Rok vydání: 2018, vydání v originálu 2016
Počet stran: 336
Nakladatelství: Omega


"Mladá žena jménem Esther Vaughan zmizí beze stopy ze svého bytu v centru Chicaga. Mezi jejími věcmi je nalezen strašidelný dopis adresovaný „Mým nejdražším“. Její přítelkyně l a spolubydlící Quinn Collins si myslela , že Esther dobře zná, ale nyní o tom začíná pochybovat, a ptá se, kde může Esther být.
Mezitím, v malém přís
tavním michiganském městečku asi hodinu od Chicaga, se v tiché kavárně objeví neznámá žena. Pracuje zde osmnáctiletý Alex Gallo jako umývač nádobí. Okamžitě ho upoutá dívčin půvab a krása, ale to, co začíná jako nevinná zamilovanost, rychle přerůstá v něco zlověstného a tajemného.
Quinn hledá odpovědi o Esther a Alex je podléhá kouzlu cizinky – mistr napětí Mary Kubica bere čtenáře na vzrušující jízdu plnou zvratů, která vrcholí ohromujícím závěrem, a ukazuje, že nezáleží na tom, jak rychle a daleko utečeme – minulost nás nakonec vždycky dožene."



Autorka Mary Kubica píše příběh stylem, který je v poslední době hodně rozšířený. Vypráví příběh dvou postav, takže se v knize setkáváme se dvěma úhly pohledu. Jeden je z pohledu dívky Quin a druhý z pohledu chlapce Alexe.

Quin je obyčejná dívka, která se rozhodla přestěhovat od rodičů do vlastního. Na to, aby bydlela sama v bytě ve městě, ale nemá peníze. V tom objeví inzerát v Čtenářském zpravodaji o tom, že někdo hledá spolubydlící do 3pok. bytu v Andersonville. Rodiče se jí stěhování snaží rozmluvit, ale ona své rozhodnutí už změnit nehodlá. Na tohle přeci celou dobu čekala. Až se konečně osamostatní.

S novou spolubydlící Ester jsou si velice blízké, rozumí si, jsou skoro jako sestry, ale v každém vztahu se vždycky najdou nějaké skryté "mouchy". To si alespoň Quin říká, když si začíná uvědomovat to, jak se celou dobu k Ester chová. Co když není tak dobrá spolubydlící jak si myslela?

Tyhle myšlenky jí létají hlavou od osudného rána, kdy zjišťuje, že Ester není doma. Při nahlédnutí do jejího pokoje uvidí otevřené okno s možností východu na požární schodiště. Jenže proč by Ester vycházela ven zrovna tudy? Proč neodešla hlavními dveřmi? Quin si začíná přehrávat v hlavě scénu z minulého večera. Co když jí Ester říkala o tom, kam má namířeno a jen to přehlédla?

Alex bydlí se svým otcem, který už nějakou dobu nemá práci kvůli problému s alkoholismem, a tak se Alex musí starat o domácnost sám. I o samotného otce, který si nezvládne ani sám uvařit, protože se vždycky tak opije, že všechno jídlo spálí. Alex se snaží tuhle situaci "ignorovat" a i když ho to štve, nedává to na veřejnosti najevo. Snaží se žít s tím co má. 
Každý den pracuje v kavárně u paní Pridyové. Už mu to přijde jako rutina, každý den stejní zákazníci, každý si objednává to stejné... jenže jednoho dne přijde do kavárny slečna, kterou tady ještě nikdy neviděl. Nedokáže z ní spustit oči, natož tak myslet na to, že má pracovat.

Kdo je ta tajemná dívka? A co dělá zrovna tady v tuhle roční dobu, kdy sem moc turistů nejezdí? Alex podléhá kouzlu záhadné dívky, která ale na druhý pohled není tak záhadná jak se zdá... 


Už od začátku vyprávění se ocitáme v situaci, kdy Quin postrádá svou spolubydlící, takže se celá kniha zabývá pátráním po ní. To by vůbec nebylo špatné, ale někdy mi hlavní hrdinka přišla tak trochu natvrdlá. Měla zpomalené reakce a to, co ji napadlo až s odstupem několika hodin, by mě asi napadlo hned v první chvíli.
Každopádně ani tahle maličkost mi nezkazila dojem z knihy. Příběh se četl velmi dobře, jenom jsem možná očekávala více akce... té se totiž čtenář dočká až skoro ke konci. Tohle bylo mé jediné zklamání z celé knihy.

Bavilo mě sledovat oba příběhy, jak z pohledu Quin tak i Alexe. Jen musím říct, že Alex mi přirostl k srdci mnohem víc. Možná to bylo tím jeho osudem, který si pro něj život připravil, kdo ví. A, nebo to bylo taky tím, že sdílíme jednu společnou věc a to je starání se o někoho, kdo je tak trochu "potopený" v alkoholu. 

Mary Kubica už má na svém kontě několik knih. Do češtiny byly přeloženy ještě "Hodná holka" a "Andílek".
Nečetla jsem ani jednu z nich, ale v knize Neplakej, se nachází malá ukázka na Hodnou holku, která mě tak trochu nalákala, takže to vypadá, že mám do zásoby skvělý tip na čtení.

Knihu "Neplakej" bych moc ráda doporučila čtenářům/kám, kteří mají rádi příběh s nádechem detektivky a thilleru. Možná kdybych předtím nepřečetla Skrytou píseň, která byla naprosto skvělá, tak bych byla z příběhu nadšená mnohem víc. Změnit to ale nemůžu. Každopádně i přes to, to bylo moc příjemné čtení, které dokáže čtenáře udržet v napětí až do konce. 

Zahraniční obálky:


Hodnocení:



Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega.

Knihu si můžete koupit ZDE v knihkupectví Dobrovsky nebo ZDE přímo na stránkách nakladatelství Omega.  

Nejlevnější cenu knihy Neplakej naleznete na Srovname.cz

S pozdravem
 Mrs. Jungová!

2 komentáře:

  1. souhlasim, kniha byla fajn, ale mela zadrhele a hlavne Quinn mela asi iq tykve, jak se rika :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^