sobota 2. ledna 2021

Chamtivost - Marc Elsberg [RECENZE]

Originální název: Gier
Žánr: Literatura světová, Romány, Thrillery
Rok vydání: 2020, vydání v originálu 2019
Počet stran: 424
Vydavatelství: Vendeta

"Konec chamtivosti!“ volají demonstranti. „Smrt kapitalismu!“ Lidé po celém světě vycházejí do ulic. Protestují proti úsporným balíčkům, masové nezaměstnanosti a hladu – následkům nové ekonomické krize, která ohrožuje firmy, banky i celé státy. Dochází k eskalaci vnitrostátních i mezinárodních konfliktů. Ze situace těží jen hrstka nejbohatších. Řešení má přinést mimořádný summit v Berlíně. Proslulý nositel Nobelovy ceny Herbert Thompson se na něm chystá pronést řeč, která by mohla změnit svět: údajně totiž objevil vzorec, který zaručí blahobyt pro všechny. K tomu ale nedojde. Thompson a jeho asistent umírají při autonehodě – ta má ale svědka, který se rychle stává součástí nebezpečné hry."

 

 

Ačkoli se nám v příběhu člověk, o kterém celý příběh vypráví moc dlouho neohřeje, zůstane lidem v paměti hodně dlouho. Vysoce uznávaný odborník Herbert Thompson chtěl své nové poznatky a teorii sdělit vybranému publiku takovým způsobem, aby otřásl základem jejich myšlení a změnil tak svět (pokud by to vůbec bylo možné). Bohužel, než se mu podaří dostat na místo, kde měl přednést projev, stane se obětí útoku.

Hlavní hrdinou, který nás provází celým příběhem je 18letý Jan Wutte, který nedávno dostudoval a je na stáži v nemocnici za velmi mizerný plat. Nešťastnou náhodou se stane důležitím svědkem výše zmíněného útoku.

Pomoci se mu dostává od osob, které Herberta znaly a snaží se tak vyřešit hádanku kolem teorie, kterou chtěl Herbert všem zúčastněným představit. Nemají to ale zrovna moc jednoduché, protože se je snaží "odklidit z cesty" ti, kteří tzv. "nehodu" způsobili.

Marc Elsberg patří mezí mé favority. Svou prvotinou si mě natolik získal, že jsem se do jeho knih zamilovala. Marc je skvělý v tom, že se zabývá tématy, které jsou pro nás aktuální - Ať už se jedná o jakékoliv odvětví.

Tentokrát se Marc zabývá globalizovanou tržní ekonomikou a jejími makroekonomickými modely. Už sám název knihy nám o příběhu něco málo napovídá. Chamtivost je významná lidská složka, nad kterou je dobré se trochu zamyslet. Při tom všem nám ukazuje možný scénář globálního kolapsu, který vysoce postavené osoby záměrně vyvolávají, samozřejmě za účelem prospěchu pro sebe samotné

Autorovi se podařilo tohle téma zaobalit do napínavého příběhu, který udrží čtenáře v pozornosti a který se snaží toto téma předat srozumitelně pro každého laika. Sám hlavní hrdina Jan je nám představen, jako naprostý neznalec ekonomiky, fyziky a matematiky. Pro čtenáře je tak velmi lehké se do hlavní postavy vžít.

Na začátku měla kniha neskutečný potenciál, ale ke konci mé nadšení začalo postupně upadat. Všechny wow efekty byly vyčerpány v první polovině knihy a pak už bylo jasný, jak to celé vlastně dopadne. Konec byl tak trochu nemastný neslaný. 

Ačkoli ani tahle kniha nepřekonala autorovu první knihu Blackout, vyhoupla se zaslouženě na druhé místo. V tomto odvětví jsem opravdu vělký laik a i tak jsem se občas v autorových myšlenkách ztrácela. Otázkou je, zda se Elsberg nesnažil až moc napsat knihu pro laiky, že se v tom sám ztratil nebo bych naopak potřebovala trochu větší vzdělání v daném oboru.

Pokud se vám knihy od Marce Elsberga líbí, věřím, že si nebudete chtít nechat ujít ani jeho novinku "Chamtivost". :-)

 

Zahraniční obálky:


Hodnocení:

,9 hvězdičky.
 
 
Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Knihy Dobrovský. Kniha byla vydána pod vydavatelstvím Vendeta a zakoupit si ji můžete ZDE.

Četli jste nějakou knihu od Marce Elsberga? Která z nich je vaše nejoblíbenější?

S pozdravem 
Mrs. Jungová!

3 komentáře:

  1. To vypadá dost zajímavě, ani jsem nevěděla že vyšla další kniha od tohoto autora :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě osobně tahle kniha nezaujala, ale recenze je vážně super. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem četla a docela mě bavila. Avšak některé ty ekonomické teorie mi daly dost zabrat a doufám, že jsem je pochopila dobře. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^