pondělí 10. srpna 2020

Snílci - Karen Thompson Walker [RECENZE]

Originální název: The Dreamers
Žánr: Literatura světová, Sci-fi
Rok vydání: 2020, vydání v originálu 2019
Počet stran: 320
Vydavatelství: Fobos

"V izolovaném univerzitním městečku Jižní Kalifornie Santa Lora doklopýtá studentka prvního ročníku do svého pokoje, usne – a už se nevzbudí. Spí od rána do večera, a dokonce ani její spolubydlící Mei ji nemůže vzbudit. Nedokážou ji probudit ani zdravotníci, kteří ji odnášejí, ani zmatení lékaři v nemocnici. Poté usne další dívka a pak další. Na univerzitě se rozšíří panika, která nakonec ochromí celé město. Jak se zvyšuje počet nakažených, ruší se vyučování a v obchodech začínají docházet zásoby. Ve městě je nařízená karanténa. Mei, outsider v hierarchii kolejního života, je spolu s excentrickým, idealistickým spolužákem vržena do víru událostí. Dva hostující profesoři se snaží chránit své novorozené dítě, zatímco kdysi poklidné ulice se noří do chaosu. Otec podlehne nemoci a nechává své dvě malé dcery, aby se o sebe postaraly samy. A v nemocnici, zatímco spí, klíčí ve studentce nový život, aniž by o tom věděla. Infikovaní vykazují neobvyklou úroveň mozkové aktivity, větší než kdy bylo zaznamenáno. Zdají se jim intenzivní sny – ale o čem?

Ocitáme se v univerzitním městečku v Jižní Kalifornii, Santa Lora, kde z neznámého důvodu studenti začínají upadat do hlubokého spánku. Do spánku tak hlubokého, že se jim studenty nedaří probudit. Vypadá to, jako by snad pouze snili. Jenže co s nimi? Kdo se o ně postará, aby se jim během spánku nestalo něco, co by vedlo k nejhoršímu - smrti?

V následujících týdnech se nemoc rozšiřuje ne jen mezi studenty, ale mezi ostatní obyvatele Santa Lory. Tuhle podivnou spící epidemii vysílají televize do celého světa a nikdo nedokáže pochopit, odkud se vzala. 

Ani nikdo ze zdravotníků této nemoci nepřichází na kloub, a tak jsou nuceni zneklidněný dav (no, kdo by byl v tuhle chvíli klidný, že jo) usměrňovat armádou, která se ze dne na den začíná objevovat na ulici. Což obyvatele městečka vyděsí ještě víc. Armáda má za úkol udržet všechny obyvatele v Santa Loře a navíc nikoho nepustit dovnitř.

Opravdu je situace vážná natolik, že je musí armáda, ne moc vlídným chováním, usměrňovat? Není snad normální, že tyhle okolnosti v lidech vyvolávají paniku? Co když se nikdy neprobudí? Co když přijdou o své rodiny? Co když jsou tohle jejich poslední chvíle mezi živými?

 

Autorka nám vypráví příběh ve třetí osobě, takže to vypadá, jako bychom sledovali film na filmovém plátně. Zároveň se ale dostáváme pod kůži hlavním postavám. S některými si dokonce utvoříme pouto. Prožíváme s nimi jejich obavy, osamělost, minulost a jejich sny ze spánku, kterému jako nemocní propadnou.

V knize se střídalo mezi pohledy několika postav. Ať už to byla Mei, Rebecca, Anne, Ben, Sara, Mathew... všichni mi svým způsobem přirostli k srdci.

Po celou dobu jsem přemýšlela, zda má tahle "spící" nemoc nějaký hlubší význam. Zda mě na konci knihy něco opravdu překvapí. Jestli se z té epidemie nakonec nevyklube něco mnohem tajemnějšího.

Vím, že to už ode mě zní dost otřepaně, ale i tahle kniha patří mezi ty, co bych vám moc ráda doporučila. Čtení jsem si užívala a ta 50. kapitola? Na jednu stranu bych udělala stejného rozhodnutí, ale na druhou... stejně mi to zlomilo srdce.

Pokud tedy zrovna hledáte příběh, který vás vezme za srdce, který vás přivede k zamyšlení a který vám tak lehce připomene naši aktuální situaci s covid-19, určitě neváhejte a pusťte se do snění se Snílky!

 

Zahraniční obálky:



Hodnocení:

,5 hvězdičky.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Knihy Dobrovský. Kniha byla vydána pod vydavatelstvím Fobos a zakoupit si ji můžete ZDE.

Četli jste nihu Snílci? Jak na vás příběh působil?


S pozdravem
Mrs. Jungová!

3 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. :) Věřím, že zvlášť v současné době si kniha najde mnoho a mnoho čtenářů. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také si myslím. Momentálně jsou podobná témata dost aktuální. :-)

      Vymazat
  2. Snílci mi anotací ohledně spánku hodně připomněly Růženky od Kinga. :) A jestli to doporočuješ, tak píšu na seznam. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^