pátek 27. března 2020

Zloděj čísel - Hayley Barker [RECENZE]

Originální název: Show Stealer
Žánr: Literatura světová, Fantasy, Pro děti a mládež
Rok vydání: 2020, vydání v originálu 2018
Počet stran: 472
Vydavatelství: King Cool


"Hošiko a Ben jsou na útěku od chvíle, co při poněkud výbušném závěru Posledního čísla spálili cirkus Silvia Sabatiniho na popel. Ale Benova matka se nezastaví před ničím, aby ho našla a pomstila se. Podaří se jí ho zahnat do kouta, kde je jako lapené zvíře nucený obětovat sám sebe, aby zachránil Hošiko a ostatní. Nejsmrtelnější číslo na světě povstalo z popela, a jestli si Ben myslel, že jako divák nahlédl do jeho nejtemnějších koutů, čeká ho překvapení. Skutečnou hrůzu toho, co leží pod povrchem, totiž zakusí na vlastní kůži, když se sám stane vystupující hvězdou nového cirkusu." 




V druhém pokračování se opět setkáváme s Hošiko a Benem. Od doby co vyhodili cirkus do povětří jsou na útěku před Čistými. Věčně se ale schovávat nemohou, zvlášť když se po svém synovi Benovi začíná shánět jeho matka.

Hošiko a Ben jsou nuceni se rozdělit. Ben se vzdává policii za cenu toho, že nechají Hošiko a jeho přátelé jít. Policie nakonec na jeho podmínky přistoupí a Ben je nucen se po roce setkat se svojí matkou. To ale zatím netuší, co za velké překvapení jej ještě čeká.

Benova matka by pro pomstu udělala úplně vše. To, že by vdechla život novému cirkusu, by ale Bena nikdy nenapadlo. Hošiko, Jack a Greta se mezitím snaží ukrýt v drekovském ghettu, zatímco Bena jeho matka nutí vystupovat v nově zrozeném cirkuse.

Nově zrozený cirkus ale není jediným překvapením, jak pro Bena, tak i všechny ostatní. Vypadá to, že ne vše bylo zničeno při tom, když cirkus vyhodili do povětří...

Podaří se Benovi přelstít matku a vyváznout z cirkusu živ a zdráv? Setkají se společně s Hošiko, Jackem a Gretou?


Je těžké vám psát o druhém a zároveň závěrečném dílu téhle duologie, jelikož bych vám toho chtěla tolik říct, ale přitom vám nechci nic vyspoilerovat. V druhém díle se toho událo opravdu hodně a přiznávám, že se mi líbil o kapku více než první díl. Skvělý na tom byl moment překvapení - v jedné určitě scéně. (I když sama anotace nám už tak trochu napovídá).

Kniha se četla skvěle. Byla opravdu neskutečně čtivá, stejně jako první díl. Krátké kapitoly to čtení také svým způsobem urychlily. Doslova jsem hltala jednu kapitolu za druhou. I v tomhle díle dochází ke střídání pohledů mezi Hošiko a Benem. Věřím, že jsou zde čtenáři, kterým tenhle způsob čtení nevyhovuje, ale příběh je logicky postavený a čtenář se v příběhu rozhodně neztratí.

Co se týče brutality, stejně jako v prvním díle je určitě dobré se na to připravit. Brutalita k téhle sérii neodmyslitelně patří. I když je tohle řazeno pod YA, tak to obsahuje několik scén po kterých vám bude přejíždět mráz po zádech. Navíc nový cirkus Čistým slibuje ještě větší brutalitu a vyšší úmrtnost.

Konec příběhu dopadl tak, jak jsem předpokládala. Kromě jedné překvapivé scény se příběh ubíral směrem, který byl předvýdatelný. Jinak to vlastně ani skončit nemohlo a to jediné mě na knize mrzelo - ta jistota, že se příběh bude ubírat "předvýdatelným směrem".

Necítím, že by kniha mohla dostat plných pět hvězdiček. Pamatuji si, že k prvnímu dílu jsem měla pár výtek, ale i když se mi druhý díl líbil více, chyběl tomu šokující závěr, na který jsem se opravdu hodně těšila. Každopádně, co se mi oproti minulému dílu líbilo byla romantická linka mezi Hošiko a Benem, která zde byla už o něco více uvěřitelnější.

Hayley je opravdu skvělá spisovatelka. Díky ní jsem si oblíbila příběhy z prostředí cirkusu. Ať už v knižním nebo filmovém zpracování. Pokud jste na tom stejně jako já, tak vám tuhle duologii vřele doporučuji.

  Zahraniční obálky:

 

 

 Hodnocení:

,5 hvězdiček.


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Knihy Dobrovský. Kniha byla vydána pod vydavatelstvím King Cool a zakoupit si ji můžete ZDE.

Četli jste Zloděje čísel? 

Máte rádi knihy z prostředí cirkusu?

S pozdravem
Mrs. Jungová!

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze. :) Někdy je opravdu těžké napsat dobrou recenzi a nevyzradit zásadní okamžiky knihy, zvláště když se jedná o xtý díl.:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ^_^
      A máš pravdu, recenze na knižní pokračování jsou vždy peklo (zvlášť aby recenzet neprozradil co nemá) :-)

      Vymazat
  2. Vypadá to moc dobře. Už nad prvním dílem jsem přemýšlela, zda do toho jít či ne. A myslím, že to nakonec zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc jsem se na druhý díl těšila, Poslední číslo bylo skvělé :-) Začátek dvojky byl sice malinko pomalejší, chvilku mi trvalo než jsem se chytla.. ale boží čtení! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^