neděle 22. března 2020

Svítání nad savanou - Hana Hindráková [RECENZE]

Žánr: Romány, Pro ženy, Literatura česká
Rok vydání: 2020
Počet stran: 180
Vydavatelství: Alpress


"Nora se při natáčení reportáže o Veterinářích bez hranic dostane do afrického vnitrozemí. Náhoda ji svede dohromady s bývalým tanečním partnerem, který utekl před svými city k Noře z Prahy a pomáhá na černém kontinentu v boji proti vzteklině. Po marném úsilí zachránit pokousané děvčátko oba zjišťují, že jejich zakázaná láska ještě zesílila. Ohrozit ji může jen past, kterou na ně nastražil místní ozbrojený gang."







Hlavní hrdinka Nora Kubíková nyní pracuje jako reportérka. Mimo to patří mezi její vášeň i tanec, kterému se ve svém volnu aktivně věnuje.

Nora se akorát vrací z Guineje, kde natáčela reportáž o smrtící ebole. Hned po svém návratu se ocitá  v nemocnici, kde se naštěstí potvrzuje, že se nejedná o ebolu, ale "jen" horečku dengue. Jenže když se bulvár dozvídá, že se Nora po natáčení reportáže ocitla v nemocnici, jako obvykle realitu překrucují.

Nora se ve svém volnu věnuje tanci, ale nedaří se jí najít vhodného tanečního partnera. Volných tanečníků, kteří by se k Noře hodili postavově nebo podobnými tanečními zkušenostmi moc není. Navíc, Nora není zase tak dobrá, aby se mohla měřít s tanečníkem z té nejvyšší skupiny. I když před pár lety by jim určitě stačila.

Jenže tohle není jediný problém, se kterým se Nora pokýká. Ať jde kamkoliv, připadá jí, jakoby ji někdo sledoval. S tímhle pocitem se potýká denodenně a doufá, že si jen něco namlouvá.

Po pár dnech se Noře se naskytne možnost znovu vycestovat do afrického vznitrozemí kvůli reportáži Veterináři bez hranic. Tuhle příležitost se rozhodne chytnout za pačesy a doufá, že tak zapomene na ten divný pocit, že ji někdo stalkuje

Při reportáži se také znovu setkává s bývalým tanečním partnerem, který z Prahy utekl kvůli citům, které k Noře cítil. Díky němu ocitá přímo u případu pokousaného děvčátka, které bohužel nemá žádnou šanci na přežití.


Ke knize Svítání nad savanou jsem se dostala díky samotné autorce. Příběh sice nebyl tak drsný jako její předchozí kniha Nezlomný, která mě pocitově zničila (samozřejmě v dobrém smyslu), ale i tak jsem hltala stránku za stránkou. Svítání nad savanou je mixem romantiky s dalším důležitým a závažným tématem - zvlášť pro Afriku.

Nora mi téměř od začátku přirostla k srdci, stejně tak její taneční partner, se kterým se později setkává i v Africe.

Kniha byla čtivá a poutavá. V některých částech i hodně napínavá. Styl psaní Hany Hindrákové jsem si oblíbila už u jejích předchozích knih, takže jsem se na její další knihu opravdu hodně těšila. Každá kniha mě svým způsobem obohatila a věřím, že nejsem jediná, kdo to tak vnímá.

Pokud jste od autorky ještě žádný příběh nečetli, tahle kniha by mohla být dobrý začátek. Poté bych vám určitě doporučila knihu Nezlomný či Smrtící byznys. I když jsou to ne moc veselá témata, určitě stojí za přečtení. :-)

Hodnocení:

,5 kvězdičky.
Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji samotné autorce.

Četli jste nějakou knihu od Hany Hindrákové?

 

 S pozdravem
Mrs. Jungová

5 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. :) Kniha nevypadá vbec špatně. Navíc je super podpořit českou autorku. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Od autorky jsem četla pouze Lovci lebek, kterou napsala spolu s Jiřím Johánkem, ale ta o Africe nebyla vůbec. Možná někdy zkusím :-) Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, určitě knihu doporučuji a pokud bys měla chuť na něco drsnějšího, tak i Nezlomný je skvělá kniha:-)

      Vymazat
  3. Zní to moc dobře. Už jen ze začátku tvé recenze mě velice zaujala. Věřím, že knihu určitě vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším (čtu:)). Doufám, že se ti pak bude líbit.:)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^