čtvrtek 27. června 2019

Pokoj stínů - Jan-Erik Fjell [RECENZE]

Originální název: Skyggerom
Série: Anton Brekke (2.)
Žánr: Literatura světová, Detektivky, Thrillery
Rok vydání: 2019, vydání v originálu 2012
Počet stran: 448
Nakladatel: Omega

"Pokoj stínů je vynikající kniha popisující brutalitu, pomstu a smutek. Anton Brekke zde naplno odhalí svůj charakter a s humorem čelí komplikovanému případu a osobním problémům, s nimiž se potýká v době Vánoc. Právě kvůli vánočním svátkům si chce Bernandas z Litvy trochu přivydělat a nechá se najmout, aby do Norska propašoval jisté „zboží“. Když při hraniční kontrole spatří policejního psa cvičeného na vyhledávání drog, již se loučí se svobodou. Nakonec se mu ale povede vyváznout a může pokračovat v cestě. Co je však oním „zbožím“?"




Mé druhé setkání s autorem dopadlo kupodivu dost pozitivně. První případ Antona Brekkeho se mi nečetl zrovna nejlíp. Trvalo dlouho, než jsem si zvykla na jeho styl vyprávění, ale když se mi dostal do rukou případ druhý…

Příběh opět sledujeme z pohledu několika postav. První se seznamujeme s Bernandasem, který se rozhodne vzít tak trochu špinavou práci. Jedná se o převoz zboží přes hranice. Najal si jej mafiánský boss Doskin, který po něj chce, aby propašoval určité zboží do Norska.

Bernandes by si rád přivydělal, a tak samozřejmě souhlasí. Bernandes vůbec neví co převáží, ale když se to na konci své cesty dozvídá, nemůže uvěřit tomu, jak ho mohl Doskino zatáhnout do něčeho tak odporného a nelidského.

Anton Brekke se opět dostává k zajímavému případu, který je (samozřejmě) spojený s mafií. Nejen že se musí vyrovnávat s tím, že o svátcích bude muset být sám, zatímco jeho bývalá manželka si našla nového přítele, ale také musí vyřešit případ, který se na první pohled zdá velmi zamotaný.

Jenže to by nebyl Anton Brekke označován za skvělého detektiva, kdyby se mu na tom případu nezdálo něco divného a je rozhodnutý pro jeho rozlousknutí udělat naprosto cokoliv.


Skvělý, skvělý, skvělý! Antona jsem si po tomhle díle zamilovala. Ano je to sice zvláštní osobnost, ale velmi jsem si ho oblíbila. Jeho styl řešení případů je jedinečný. Kniha se mi četla mnohem lépe než první díl. Z něj jsem byla hodně zmatená a nemohla jsem se zorientovat v té hromadě postav. Kdybyste se mě zeptali na jména, která byla pro příběh důležitá, řekla bych jen Anton Brekke.

ALE! V tomto příběhu jsem se orientovala mnohem lépe. Příběh byl tak skvěle postavený, se zapamatováním hlavních postav jsem neměla žádný problém. Kniha se četla velmi lehce a děj rychle odsýpal. Nebyly zde žádná hluchá místa a čtenář tak nebyl vystaven tomu, že by mu myšlenky ubíhaly někam jinam.

Doufám, že u nás budou přeloženy i další díly. Myslím, že jsem narazila na dalšího autora, který bude patřit k těm, na které nedám dopustit. I když jsem téhle knize nedala plné hodnocení, neznamená to, že kniha byla špatná. Ráda si nechávám rezervu na to, kdyby byl další díl ještě lepší.

Pokud patříte mezi fanoušky detektivek a baví vás mafiánské prostředí, a ještě k tomu hledáte něco nového ke čtení, ráda bych vám sérii s detektivem Antonem Brekkem doporučila. :))

Zahraniční obálka:


Hodnocení:

,5 hvěždičky.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Knihy Dobrovský. Kniha byla vydána pod vydavatelstvím Omega a zakoupit si ji můžete ZDE.

 Četli jste knihu "Pokoj stínů" nebo se na ni teprve chystáte?

Čtete rádi knihy s mafiánskou tématikou?

S pozdravem
Mrs. Jungová!

8 komentářů:

  1. To zní opravdu moc dobře. Vážně bych se ráda dostala brzy k thrillerům, protože ty čteš opravdu zajímavé knihy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé děkuji:)
      Vybírám si hlavně to, co mě anotací opravdu zaujme a zatím jsem měla "dobrou ruku".:)

      Vymazat
  2. Myslím, že jsem ještě žádnou knihu s mafiánskou tematikou nečetla. :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud někdy budeš mít chuť, aspoň víš, že tohle třeba s mafiánskou tematikou je. :D :))

      Vymazat
  3. Detektivky i mafiány mám ráda, takže to vypadá dost lákavě :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze. :) Tentokrát si ale tuhle knihu nechám ujít.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a chápu, tohle zaměření není zrovna pro všechny:)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^