neděle 10. března 2019

Šelma - Andrew Mayne [RECENZE]

Originální název: The Naturalist
Žánr: Literatura světová, Detektivky, Thrillery
Rok vydání: 2018, vydání v originálu 2017
Počet stran: 360
Nakladatelství: Kalibr

"Profesor bioinformatiky Theo Cray nemá nejlepší ráno. Automat na led nefunguje, a navíc se mu do motelového pokoje dobývá policie. Že je hlavní podezřelý z brutální vraždy své bývalé studentky, se však dozví, až když je jeho účast na otřesné události vyloučena. Zdá se totiž, že mladou dívku v montanských lesích rozsápal medvěd. Jenomže profesor Cray je díky svému povolání zvyklý vidět vzorce tam, kde ostatní nacházejí jen chaos. A tak si všimne něčeho, co ostatní přehlédli. Něčeho nepřirozeného. Něčeho zjevně provedeného lidskou rukou. 
Theo pochopí, že tohle zvěrstvo nespáchalo žádné zvíře, nýbrž člověk, a že to rozhodně neudělal poprvé. A protože mu policie nevěří, začne mu být jasné i to, že je zřejmě jedinou osobou, která může zabijáka zastavit. Theo je sice lépe obeznámený s digitálními kódy a mikroby než s vyhodnocováním forenzních důkazů, nyní však musí uplatnit všechno, co umí, na zcela novou oblast výzkumu. A udržet se přitom o krok napřed nebezpečně vynalézavým sériovým vrahem... v jehož existenci navíc nevěří nikdo kromě něho. 
Až brutálně návykový debutový román mága a iluzionisty Andrewa Maynea, hvězdy televizního pořadu Otázky a odpovědi: Nevěřte Andrewu Mayneovi, který spolupracoval s největšími mistry svého řemesla včetně Davida Copperfielda." 



Theo Gray je tak trochu podívín. Není společensky založený a více méně se zabývá spíše výzkumem než tím, že je dost starý na to, aby si našel ženu a plnil tak hodnoty společnosti.

Profesor Theo Grey se omylem ocitá před spravedlností. Policie ho zatýká a odvádí na stanici do výslechové místnosti. Theo je chytrý, jedná s policií velmi opatrně a dává si pozor na vše, co říká. Když zjišťuje, že se stává podezřelým z vraždy nalezené ženy jménem Juniper, je v šoku. Je sice podivín, ale ne psychopat.

Když policie ukazuje profesorovi fotky z místa činu, je v první řadě zhnusen, ale při druhém pohledu fascinován. To, jak je oběť zabita a následně pohřbena, ho svým způsobem fascinuje. Což na něj neháže moc dobré světlo z pohledu policie.

Později Theo vychází z policejní stanice, jelikož se prokázala jeho nevina. Po prozkoumání obětí se ukázalo, že za jejich vraždu mohl mědvěd. Theo ale není spokojený s tím, jak rychle policie případ uzavřela. Nezdá se mu, že tohle je typické chování medvěda. Theo má podezření, že za tohle může být zodpovědný nějaký šílený psychopat.

Policie si je jistá, že ve všech případech, které se kdy objevily, to byl útok medvěda a Theo Gray se je při každém setkání snaží přesvědčit, že tohle je práce nějakého šílence, který se schovává za surovou bestií.
I když Theo není detektiv, nedávají mu tyhle případy spát. Hlavním impulsem pro něj byla smrt jeho studentky a chce aby policie dopadla toho pravého zločince. Už jen kvůli tomu se vydává po stopách pohřešovaných osob a nechává pro policii vodítka, aby daná těla našla.


Příjemnou změnou v téhle knize byl fakt, že hlavním vyšetřovatelem byl profesor, který vlastně neměl s policií vůbec nic společného. Zatímco detektivové si seděli na stanici a spokojili se se svou teorií, Theo se vydával na hon bestie, která mohla za všechny ty vraždy. Ať už se to týkalo těch nedávných nebo těch co se odehrály už dávno v minulosti.

Profesor Theo Gray mi neskutečně přirostl k srdci. Do jeho odhodlání i podivnosti jsem se zamilovala. Díky tomu se mi kniha četla lehce a rychle. Dopomáhaly k tomu i krátké kapitoly, díky kterým kniha útíkala rychlostí blesku.

Děj byl velmi napínavý. V některých částech mě dokonce mrazilo v zádech. Čímž jsem si knihu zamilovala ještě více. Ne že bych si libovala ve strachu, ale zbožňuji, když ve mě tenhle pocit dokáže vyvolat kniha. :-)

Jediným mínusem tu vidím konec, který byl dle mého názoru dost přestřelený. Když se nad tím čtenář zamyslí, tak normální člověk by se takhle v dané situaci asi nezachoval (i když, kdo ví). Závěr byl už moc překombinovaný vším nemožným. Tohle se může stát pouze v knize nebo filmu. I když jsem na to koukala z jedné strany s kritikou, tajila jsem dech a čekala, jak to nakonec všechno dopadne.

Pokud jste Šelmu ještě nečetli, opravdu vám ji doporučuji. Fanoušci thillerů a napětí si přijdou na své a odvážím se říci, že tohle za mě bude jeden z TOP thillerů za letošní rok. Jsem velmi zvědavá, jak se mi bude líbit jeho další kniha, která by měla vyjít už v dubnu a ponese název Hračkář. :-)

Zahraniční obálky:

Hodnocení:

,7 hvezdičky.

Četli jste tuhle knihu? 

Máte rádi thillery nebo dáváte přednost jiným žánrům? 

S pozdravem
Mrs. Jungová!

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze :) Na knihu se do budoucna také chystám, vypadá opravdu zajímavě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda thillery, tak věřím, že se ti bude líbit. A děkuji. :-)

      Vymazat
  2. Super recenze! :-)
    Já si kvůli tobě tu Šelmu asi od té tety vážně půjčím! :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Na knihu se chystám a těším zase o něco více :-) Díky :D

    OdpovědětVymazat
  4. Už pár týdnů mám Šelmu doma, půjčenou z knihovny, ale stále jsem se nedokopala k tomu, abych ji přečetla. Dost za to může moje kolegyně z práce, které jsme pořídili knihu k narozeninám, a ona ji odložila. Nebavilo ji to, prostě ne.
    Ale jako fanoušek thrillerů jsem na to opravdu zvědavá, tak obálka je něco neskutečného a to hodnocení? Chci vědět, jestli je pravdivé, takže to prostě musím zkusit! :D
    Doufám, že se ti Hračkář bude líbit, a těším se na tvůj názor na něj! A btw, i ten vypadá skvěle - ach jo, všechno bych hned označila jako cover-buy. :D Ale co! Ty obálky jsou prostě boží! :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^