neděle 25. listopadu 2018

Zero - Marc Elsberg [RECENZE]

Originální název: Zero
Žánr:  Literatura světová, Romány, Thillery
Rok vydání: 2018, vydání v originálu 2014
Počet stran: 480
Vydáno: Omega

"Vědí, co děláte... 
Pohybujete se v síti, z níž není úniku...  
Londýn. Při honičce je zastřelen mladý chlapec. Novinářka Cynthia Bonsant pátrá po příčině jeho smrti a dostává se na stopu proslulé internetová platformy Freemee. Tato síť shromažďuje a analyzuje data - a milionům uživatelů slibuje lepší život a úspěch. Pouze jeden člověk před Freemee varuje: ZERO – nejhledanější internetový aktivista na světě. Jak se Cynthia začíná blížit pravdě, stává se sama kořistí. Ale ve světě smartphonů a kamer na každém je velmi těžké se skrýt..."








Přemýšleli jste někdy nad vzdálenější budoucností, kde by mobilní aplikace znamenaly ve vašem životě něco mnohem víc? Ne? Tak právě v téhle knize se díváme do, popravdě ani ne tak vzdálené budoucnosti, kdy je vyvinuta aplikace Freemee, která je mnohem interaktivnější než dosavadní aplikace.

V knize se setkáváme s Cynthiou, novinářkou, které přijde, že je snad jediná na světě, která aplikaci Freemee nevyužívá a žije více méně v realitě. Což se nedá říct o její dceři, která naopak aplikaci využívá ke svému sebezlepšování. Ani to není tak dávno, co byla gotičkou a ve škole ji všichni odsuzovali. Nyní její dcera tráví veškerý čas zavřená v pokoji a učí se do školy, aby mohla být řazena mezi ty nejlepší.

Aplikace Freemee má hodně obdivovatelů i odpůrců. Když jednoho dne přijde o život nevinný mladý chlapec, vyvolá to mezi lidmi šok. Někteří začínají přemýšlet nad tím, zda je aplikace pro uživatele bezpečná. Těmihle myšlenkami se detailněji začíná zaobírat mladý kluk, aktivní uživatel, kterému přijde zvláštní, proč se náhlá úmrtí zvyšují. Neměli by se právě díky Freemee naopak snižovat? Neměli by být lidé šťastnější?

Na scéně se také setkáváme se Zerem, aktivistou, který bojuje proti FreeMee. Zero se snaží přesvědčit uživatele, aby si sundali tzv. růžové brýle. Aby nebyly přesvědčeni tím, že aplikace jim přinese šťastný život. Že to, co právě prožívají, není reálné.

Díky Zerovi a poté také Cynthii, se mezi uživateli a vývojáři platformy rozpoutá peklo. Cynthia začíná pomalu bojovat o holý život, protože je jediná, která si dává dvě a dvě dohromady a je ochotna pro záchranu nevinných lidí a hlavně své dcery, udělat vše co bude v jejích silách.


Další kniha od Marce Elsberga opět pojednává o skutečnosti, která je nám velmi blízká. Téměř každý člověk na světě využívá chytrý mobilní telefon a je ovlivněn bezpočty aplikací, které má na svém zařízení nainstalované. Už teď hodně aplikací sbírá naše data, ale zatím jsme se nedostali do tak kritické fáze, že bychom za splnění úkolů, které v reálném životě uděláme, dostali tzv. zaplaceno. 

Když se člověk zamyslí nad tím, že by mohlo existovat něco podobného jako Freemee... Z mého pohledu je tohle hodně děsivá představa. Zde by už prakticky neexistovalo takové rozdělení společnosti, jaké známe, ale lidé by se posouvali na žebříčku hodnot jen díky tomu, že by například splnily různé cíle, které jim aplikace sama zadá (samozřejmě přesně na míru každému uživateli). Dokázali byste si představit život, který by vám každý den řídila nějaká aplikace, která si myslí, že pro vás dělá to nejlepší? (příklad: tvůj soused si dnes čistil zuby jen dvě minuty, pokud si je budeš čistit 3 minuty, dostaneš lepší hodnocení.)

Kniha byla, stejně jako Blackout, velmi čtivá. Jenom mi přišlo, že děj ubýhal tak trochu pomaleji. Když to vezmu kolem a kolem. Dějově pro mě byla mnohem více zajímavější kniha Blackout. Byla více napínavá, což se o Zero moc říci nedá. Ano zajímalo mě, jak příběh dopadne, ale vůbec mi nevadilo, že jsem někdy nedočetla kapitolu do konce (jelikož byly enormně dlouhé).

Dějová linka se odehrávala v rozmezí pár dnů. Každá kapitola zobrazovala jeden den. Styl psaní autora byl opět skvělý. Elsberga řadím mezi své oblíbené autory a nikdy na něj nenechám dopustit. Na překlad jeho dalších knih se budu maximálně těšit! :-)

Obálka knihy byla ponechána stylově stejně jako Blackout, takže tomu nemám co vytknout. Skvělá! :-)


Zahraniční obálka:



Hodnocení:



Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Knihy Dobrovský. Kniha byla vydána pod edicí Omega a zakoupit si ji můžete ZDE


Četli jste Zero nebo se na knihu teprve chystáte? 

Máte rádi knihy, které se přibližují vzdálené budoucnosti? 

S pozdravem
Mrs. Jungová 

4 komentáře:

  1. Tahle kniha se mi nebezpečně sue na místo, kdy si ji musím co nejdříve přečíst. Velmi mě zaujala, navíc ty kladné názory na ni. Musím se k ní co nejdříve dostat! Jinak pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, mě osobně ale knihy nijak vlášť nezaujala. :) Věřím ale, že může být hodně zajímavá. :)

    OdpovědětVymazat
  3. taky ji mam na seznamu, Blackout nebyl uplne spatny, tak snad se dostanu i k tomuto :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :) Na knihu se zrovna chystám, doufám že se mi taky bude takhle líbit :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^