středa 10. října 2018

Humbook fest 2018 [REPORT]


6.10. se uskutečnil očekávaný Humbook festival. Po roce jsme se opět mohli sejít všichni čtenáři na jednom místě a popovídat si i s autory svých oblíbených knižních sérií.

Stejně jako minulý rok, tak i ten letošní jsem se na Humbook vypravila a chtěla bych se s vámi podělit o zážitky. :-)


Kolem 5 hodiny ráno jsme společně s Verčou a přítelem vyrazili na vlak, kde jsme následně zjistili, že se nám podařilo zarezervovat místa vedle dalších návštěvníků Humbooku. Nevím kolik těm dětem bylo, možná 13-15 let. Jsem ráda, že jsou čtenáři ve všech věkových kategorií, ale takhle brzo ráno mě docela štvalo, jak tam neustále nahlas mluvili o tom, že nestihnou všechno z programu a jakmile pokaždé uviděli reklamu v Leo expresu o Humbooku, začali pištět. To mi přišlo už opravdu přehnané. Já vždycky dokážu zarezervovat opravdu úžasná místa. Číst po cestě tam (nebo spát) se v tomhle případě absolutně nedalo.
Když se nám podařilo dorazit na hlavní nádraží v Praze, setkali jsme se tam s Terkou z Novinářského deníku a vyrazili směr Kongresové centrum :-)


Potom co jsme dorazili na místo, jsme se zařadili do nekonečné fronty, která se ale naštěstí pohybovala docela rychle, takže jsme se tam zdrželi maximálně 10 minut. u fronty jsme se také setkali se Šárkou z Deník jedné knihomolky a takhle společně jsme strávili celý den.

Na hlavním programu jsme měli návštěvu besedy s Estelle Maskame a Claudia Grey. Nakonec mě docela mrzelo, že jsem nezůstala na přednášku Sebastiana, ale nakonec jsem zjistila, že ji někdo z diváků nahrál, což mě opravdu hodně potěšilo. Takže tímhle děkuji tomu, kdo ji zvěčnil na video ^_^

Místo Sebastianovi přednášky jsme se zařadili do řady, kde jsme si vystáli na podpis od Petry Stehlíkové a Pavla Bareše (se kterým mám mimochodem úžasnou fotku xD). S fotkou co vidíte níže, se váže i jedna vtipná historka. Kamarádka mě fotila na můj mobilní telefon a přítel to bral trochu z jiného úhlu svým telefonem a Pavel se tak trochu lekl, proč nás fotí cizí osoba, když jsem mu řekla, že je to přítel, začal ruce dávat pryč se slovy "omlouvám se, můžu jí takhle držet?" :D čímž samozřejmě okolí vybuchlo smíchy. 


Poté jsme se všichni přesunuli ke stánku ereadingu, kde byla možnost získat eknihu zdarma. Podařilo se mi vyhrát knihu Devět dní od Zuzky Strachotové. Bylo pro mě velkým překvapením, když jsem zjistila, že autorka stojí za stánkem ereadingu. Přišla jsem na to velmi vtipným způsobem, kdy jsem se jí zeptala, jestli knihu četla nebo jestli autorku zná... no a přitom mi tak nějak s pobavením sdělila, že knihu napsala ona. A tak jsme se spolu zasmály a řekla jsem jí, že hned jak knihu přečtu, dám vědět, jak se mi líbila. (Zatím jsem u knihy v polovině, po dočtení se můžete těšit na recenzi) :-)

Většinu zbylého času jsme trávili hlavně v čajově Loyd, kde měli naprosto luxusní posezení. Našli jsme si tam místečko v rohu a skoro ve většině volného času tam seděli a povídali si. 


Odpoledne jsme se šli podívat na besedu všech autorů, která se jmenovala "This or that?". Ta spočívala v tom, že si každý musel vybrat jednu ze dvou věcí a říci proč si vybral zrovna tuhle. Musím říct, že to byla sranda, dlouho jsem se tak nepobavila. A šarvátky mezi Sebastianem a překladatelem byly opravdu super. :))

Poté už následovala autogramiáda zahraničních autorů, které jsme se se Šárkou zúčastnily (já pouze jako doprovod). Šárka mi nechala podepsat knihy od Sáry a Estelle. Musím se přiznat, že když jsem zjistila, jak jsou všichni super, bylo mi líto, že jsem neměla fyzicky u sebe knihu Tisíc kousků tebe, protože Claudia byla naprosto skvělá. :-)
 
Ráda bych taky zmínila stánek s knihami, který byl tenhle rok vyřešený opravdu hrozně. Bylo tam neustále narváno a docela by mě zajímalo, jestli se prodejům podařilo uhlídat ten fakt, že se dalo s knihami jednoduše odejít bez zaplacení. Nevím jestli to tak někdo udělal, ale když jsem viděla nějaké slečny co si nabraly třeba 5 knih a pak někam odešly, fakt by mě zajímalo, jestli za ně vůbec zaplatily. Jelikož se mi nechtělo stát tak šílené fronty, počkala jsem až na konec dne a až poté jsem si koupila dvě knihy a to "Naslouchače" a "Posmrtný život Holly Chaseové"


Kromě stánku s knihami nemám absolutně žádnou výtku. Festival skvěle oživily cosplaye, které byly všechny do jednoho naprosto luxusní a skoro ve všech případech bylo poznat o koho se jedná. :-)

Sice už stárnu, ale i tak jsem rozhodnutá, že se zúčastním i příští rok. A doufám, že se mi tentokrát podaři ulovit i VIP lístek. 
Děkuji všem pořadatelům za tak skvělou akci a snad příští rok to bude ještě lepší! :-) 

A jak se líbil Humbook vám? Splnil vaše očekávání? Zklamalo vás tenhle rok něco? 
Budu ráda za vaše odpovědi. :-)


S pozdravem 
Mrs. Jungová!

6 komentářů:

  1. Moc pěkný článek :) Ráda jsem si početla o letošním Humbooku :) Nebyla jsem na něm, odradily mě vysoká cena a to ,že nešlo nechat si podepsat knihy :) Ale když jsem pak slyšela, že má přijet Sebastien de Castell, tak jsem litovala :) Jeho Divotvůrce je skvělý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivím se ti, cena byla dost vysoká, ale zase musím po návštěvě Humbooku říci, že cena byla odpovídající kvalitě festivalu. Prostory byly obrovské a účast opravdu velká.
      Uvidíme tedy příští rok, jestli se toho zhostí minimálně na podobné úrovni :)
      Jinak Divotvůrce jsem rozečetla, ale musím se přiznat, že jsem na to asi neměla tu správnou náladu a tak jsem knihu odložila. Jsem skoro v polovině, tak možná po dočtení Devět dní, se do knihy pustím znovu. :-)

      Vymazat
  2. Musím s tebou souhlasit, na to, že jsem tam byla prvně, jsem si to velmi užila. :) Jen ten stánek s knihami byl vyřešen hrozně, ale nějak se to dalo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se stánkem souhlasím. Samozřejmě se to dalo, ale strávit tam hodinu, než se dostane člověk ke kase přes lidi, kteří si nakonec ani nic nekoupí. To byl boj. Každopádně snad to příští rok bude lépe vyřešené :-)

      Vymazat
  3. Z reportů sleduji všeobecné nadšení. Tak hlavně že se líbilo... Asi by mě mrzelo, že bych nestíhala vše, ale stejně jsem nejela. Teď už jen yt zkouknout videa z besed a je to :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stihnout vše se fakt nedalo a jsem také ráda, že se někdo ujmul natáčení a mohu se tak podívat na besedy na kterých jsem nebyla ^_^

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^