neděle 12. srpna 2018

Grafitové děvče - Miroslava Varáčková [RECENZE]

Originální název: A Court of Mist and Fury 
Žánr: Dívčí romány, literatura slovenská 
Rok vydání: 2017, vydání v originálu 2017 
Počet stran: 184 
Nakladatelství: Slovart

"Táňa to v životě nemá lehké. Doma ji čeká jen matka alkoholička, která jí nedokáže dát ani pár drobných na jídlo, natož ješte na něco jiného, bez čeho si žádná sedmnáctiletá slečna nedokáže představit svůj život. Z reality uniká jen s kamarádem Britvom při drobných krádežích. Když ji osloví fotograf Ben, Táňa nabude pocitu, že po několika letech trápení a soužení, ji bude konečně dopřáno to dobré v životě." 







 
Táňa, studentka střední školy, se už od mala potýká s jediným problémem, matkou. Její matka je alkoholička, která si každý den vodí domů cizí muže, aby si s nimi užila a dostala na oplátku nějakou flašku alkoholu. Jediný člověk, který ji při tom všem drží nad vodou, je její kamarád Břitva. I ten se ve vlastním domě necítí dobře, i když Tánin život se s tím jeho nedá vůbec srovnávat. On má všechno co si jen může přát (což ho štve), zatímco Táňa nemá nic (což ji také štve).    

Jednoho dne se Táňa společně s Břitvou flákají po městě a snaží se prodat šperky, které spolu ukradli. V tu chvíli si ji všimne chlap, velmi pěkně oděný a snaží se s Táňou smlouvat. Nabídne jí, že od ní koupí všechny věci z tašky a ona mu na oplátku s něčím pomůže. Jelikož jí záhadný muž nechce sdělit, co přesně po ní bude chtít, odmítne jej. Než od Táni muž odejde, sdělí jí, kde se spolu příště setkají.    

O pár dní později potkává Táňa záhadného muže na večírku Břitvova otce, kde se ji opět snaží přesvědčit k tomu, aby mu propůjčila své služby.


Od knihy jsem neměla moc velká očekávání. Autorka mě svou knihou Hlavně to nikomu neříkej, trochu zklamala. Jestli jste četli mou recenzi na ni, tak víte, že jsem byla zklamaná z toho, jak nebyla šikana trochu více rozepsána, i když by se to pak hůře četlo. Grafitové děvče se mi líbilo o něco více. Do hlavní hrdinky Táni jsem se dokázala vžít mnohem více a to asi z toho důvodu, že jsme doma měli jednu dobu podobný problém, takže jsem ji v mnoha ohledech chápala.  

Příběh byl čtivý a mile mě překvapilo, že kniha byla doplněna komiksem. Některé scény byly místo textu ztvárněny takhle netradičně, což podle mě knihu hodně oživilo a ozvláštnilo. V jednu chvíli jsem očekávala trochu jiný konec, ale nakonec to dopadlo tak, jak to asi dopadnout mělo. Závěr byl pěkný a autorka si mě touhle knihou získala na svou stranu. :-)    

I když je kniha vedena v takovém trochu depresivním duchu, moc se mi líbila a ráda bych ji doporučila těm, kteří mají rádi tzv. životní příběhy. Přeci jen tohle je něco, čím si může procházet ne jeden mladiství/á.
Pokud jste tedy knihu nečetli, určitě doporučuji. Navíc je to jen malá jednohubka, která se dá zvládnout přečíst během jednoho večera. :-)

 

Hodnocení:

Nejlevnější cenu knihy Grafitové děvče naleznete na Srovname.cz

Četli jste Grafitové děvče? Nebo se na knihu teprve chystáte? 

Čtete knihy českých/slovenských autorů?


S pozdravem
Mrs. Jungová!

2 komentáře:

  1. ja od autorky cetla akorat Adaptaci, protoze ta mi byla zanrove nejbliz... tady ty knizky pro mladsi uz nejsou uplne pro me... budu doufat, ze zase napise neco v mem stylu :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem knížce dala čtyři hvězdičky, stejně jako Adaptaci pár let zpátky. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^