čtvrtek 21. září 2017

Snaž se nedýchat - Holly Hodden [RECENZE]


Originální název: Try Not to Breathe
Žánr: Literatura světová, Romány, Thillery
Rok vydání: 2017, vydání v originálu 2016
Počet stran: 376
Nakladatelství: Omega

"Nezapomeňte dýchat.. Amy Stevenson byla největší novinová zpráva z roku 1995. Teprve patnáctiletá Amy zmizela, když se vracela ze školy, a o tři dny později byla nalezena v bezvědomí. Její útočník nebyl nikdy dopaden a její andělská tvář se objevila ve všech novinách i televizních zpravodajstvích. O patnáct let později Amy stále leží v nemocnici, obklopena plakáty zpěváků z 90. Let. Jednoho dne ji objeví reportérka Alex Dale, když píše nudný článek o lidech ve vegetativním stadiu. Vzpomene si na Amyin příběh a napadne jí, že by jí mohla pomoct obnovit zašlou novinářskou slávu. Jediný problém je, že Alex je stejně ztracena jako Amy, protože její alkoholismus jí o vše připravil, včetně manžela a pověsti dobré novinářky. Doufá, že když najde pachatele, postaví se zase na nohy, a tak se pouští do nebezpečného vyšetřování."



V roce 1995 se v novinách a ve zprávách neobjevovalo nic jiného než případ zmizelé Amy Stevensonové, která byla následně o tři dny později nalezena v lese v bezvědomí s něsčetnými modřinami.
Amy byla skvělá, veselá dívka s láskou k hudbě. Jejím přáním bylo stát se novinářkou, stejně jako její kamarádka Becky. Jenže bohužel díky této události na to nikdy nemohlo dojít.

O 15 let později, tedy v roce 2010, se Amy nachází stále v nemocnici v tzv. vegetativním stavu. Případ, který se stal v roce 1995 nebyl tak úplně vyřešen a pachatel je stále na svobodě. Jenže co když ten člověk dokáže něco takového udělat znovu, další nevinné dívce? 
Z důvodu nedostatku důkazů tedy zůstává případ stále otevřený.

Alex Dealová, novinářka na volné noze - alkoholička, která se snaží vzpamatovat a posunout se dál ze ztráty manžela Matta a nenarozeného dítěte. Alkohol ji stáhl na co nejnižší dno.
Jednoho dne se Alex objeví v nemocnici, kdy píše "nudný" článek o lidech ve vegetativním stavu a při tom narazí právě na Amy Stevensonovou.
Alex byla zrovna ve stejném věku jako Amy, když se stala ta velká událost. Pamatuje si na ten případ, bylo to všude v novinách i ve zprávách. Všude se o ztracené Amy mluvilo.

Když uvidí Amy bezvládně ležet na nemocničním lůžku, napadne ji, že by mohla napsat příběh právě o ní. Doufá, že díky tomu příběhu by se konečně mohla vrátit do starých kolejí a vrátit se zpátky ke kariéře novinářky.
A tak se Alex vydává na složitou pouť, kde se snaží příjit na to, co se Amy stalo, co ji vedlo k určitým rozhodnutím a hlavně, kdo jí tohle způsobil.

Při odkrývání celého příběhu jí pomáhá Jacob, který před 15 lety s Amy chodil a stále se nepřenesl přes to, co se před patnácti lety stalo. Společně s Alex se snaží přijít na kloub tomu co se tehdy stalo, aby jak on tak i Amy měli pokoj v duši.

"Dneska za mnou zase přišla Alex a nebylo to tak hezké jako jindy. 
Začala říkat něco o randění se staršími muži a o tom, že člověku mohou ublížit. Chci říct, přišlo mi to nevhodné, ale možná nemá nikoho jiného, s kým by o takových věcech mluvila."



Musím podotknout, že jsem dlouho nečetla takhle dojemný příběh. Na to, že je to autorčina prvotina jsem byla mile překvapena. Děj byl velmi čtivý a od začátku do konce jsem byla napnutá k prasknutí. Samozřejmě, že jsem měla své tipy, jak příběh dopadne, ale ani trochu jsem se k tomu konci nepřiblížila a popravdě jsem za to i ráda, protože jsem tak byla mnohem více překvapená.

Na konci knihy mě zaujal fakt, že autorka znímila Královskou nemocnici pro nervová postižení, která ji v tom očividně hodně pomáhala. Člověk si vůbec neuvědomuje, že taková situace může postihnout kohokoliv z nás a to nás nemusí ani někdo přepadnout, zanásilnit nebo zbít, ale může se stát i něco jiného.

Jsem ráda, že jsem měla možnost si knihu přečíst, protože příběh Amy mě hodně zasáhl. Příběh byl  opravdu hezky napsaný, a to postupné odhalování celého toho případu bylo hodně napínavé.

A abych ještě zmínila obálku, je dobře, že se Omega z velké části drží původních obálek. To se mi hodně líbí a jsem tedy víc než spokojená. :))

Zahraniční obálky:



 

Hodnocení: 



Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega.
Knihu si můžete koupit ZDE v knihkupectví Dobrovsky nebo ZDE přímo na stránkách nakladatelství Omega.  



Nejlevnější cenu knihy Snaž se nedýchat naleznete na Srovname.cz 

3 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha mě docela láká, hlavně když na ni čtu samé většinou pozitivní recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ^^Jestli se do knihy pustíš, tak si troufám říct, že nebudeš litovat. :)

      Vymazat
  2. Já jsem byla z knihy taky nadšená. Četla se fakt skvěle a díky vícero pohledům byl celý příběh ještě atraktivnější :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^