úterý 3. ledna 2017

Dočteno: Sůl moře - Ruta Sepetysová [RECENZE]

Originální název: Salt to the sea
Žánr: Literatura světová, romány, historie
Rok vydání: 2016, vydání originálu: 2011
Počet stran: 352
Nakladatelství: CooBoo


"V roce 1945 se druhá světová válka chýlila ke svému konci a poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich měla co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Donuceni okolnostmi drží při sobě, ale když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, které jste národnosti a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: chtějí přežít."



 
Sůl moře byla moji první knihou s válečnou tématikou. Ani nevím proč jsem se bránila takovým příběhům, možná proto, že se až moc blížily realitě... kdo ví. Každopádně jsem ráda, že jsem knihu dostala k vánocům a hned se do ní pustila.

Příběh pojednává o čtyřech lidech, kteří se nakonec na cestě k lodi Wilhelma Gustloffa setkají a i když nemají absolutně nic společného (samozřejmě kromě cíle dostat se na loď), drží při sobě.
Každý je z jiného koutku světa. Florian pochází z Východního Pruska, Emilia z Polska a Joana z Litvy. V příběhu se ale objevují i vedlejší postavy, které nám zůstanou v srdci dlouho, jako třeba malý clapeček Klaus, dědeček, Eva a samozřejmě také slepá Ingrid.
Z dalšího pohledu se příběh točí okolo Alfréda, který se nachází na lodi a svěřuje svůj příběh v dopisech své milé Hannelore, zatímco příběh Floriana, Emilie a Joany se odehrává právě teď.

Každá postava se pere sama se sebou, se svými tajemstvími, které nechtějí aby jiní zjistili a každý tak svůj příběh vypráví ze svého pohledu.

Zprvu jsem si na tak krátké kapitoly nemohla zvyknout, ale nakonec jsem se do vyprávění vžila a příběh si na maximum užila. I když byl příběh tragický tak nějak mě svým způsobem zahřál u srdce. Možná to bylo tím jak byl příběh odvyprávěn, nebo možná tím, jak to nakonec celé dopadlo. I když je příběh tragický, přeci jen se tam událo i pár světlých chvilek.

Jelikož jsem žádné knihy s válečnou tématikou nikdy nečetla, nemám s čím tuhle knihu porovnávat, ale myslím, že tohle odstartovalo mou "touhu" i po válečných příbězích. Možná bych si tak mohla doplnit i sbírku knih od stejnojmenné autorky.

Abych klasicky zmínila i obálku knihy, ta je naprosto úžasná, za mě 10 bodů z 10. Nevymyslela bych ji lépe a jsem ráda, že zůstala aspoň trochu podobná obálce originální :-)

Každopádně bych knihu určitě doporučila i lidem, co na tom byli stejně jako já a po knihách s válečnou tématikou moc nepokukovali. Troufám si říct, že se vám příběh určitě zalíbí. A ti co máte rádi knihy s válečnou tématikou, vy si určitě nenechte tenhle příběh ujít, věřím, že vás chytne za srdce. :-)

Určitě tu jsou ale i čtenáři, co tuhle knihu už četli a tak by mě zajímalo jak se příběh líbil vám? Nachl vás příběh? Nebo vás naopak zklamal?

S pozdravem Mrs. Jungová!

1 komentář:

  1. Já jsem byla naprosto nadšená, kniha se mi líbila moc a přiměla mě pořídit si (spíš napsat Ježíškovi :)) i o zbylé knihy této autorky, na které se teď moc těším :) A souhlasím s tím, že obálka se v tomto případě také neuvěřitelně vydařila :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^