neděle 21. srpna 2016

Dočteno: Stříbrná zátoka - Jojo Moyesová [RECENZE]

Originální název: Silver Bay
Žánr: literatura světová, romány, pro ženy
Rok vydání: 2015, vydání originálu: 2007
Počet stran: 368
Nakladatelství: Ikar

"Liza McCullenová se nikdy nedokázala odpoutat od minulosti. Ale nedotčené pláže a uzavřená komunita obyvatel australského přímořského městečka Silver Bay jí nabízí svobodu a bezpečí, po nichž tolik touží – když už ne pro sebe, tak pro svou desetiletou dcerku Hannah. Jenomže pak přijede Mike Dormer, ubytuje se v rozpadajícím se hotýlku legendární lovkyně žraloků a shodou okolností také Liziny tety Kathleen a veškerý klid a mír Silver Bay a vlastně vše, na čem Lize záleží, je rázem v ohrožení. Tenhle škrobený límeček z Londýna chce totiž z hotýlku a zálivu, jenž skýtá útočiště velrybám, udělat prosperující turistické letovisko. A i když je to přesně ten typ člověka, kterého by Liza měla nenávidět, tak co nevidět začne ohrožovat i Lizino rozhodnutí znovu se nezamilovat do někoho, kdo si to vůbec nezaslouží..."


Máme tu další klasický román s jasnou zápletkou - aspoň ze začátku. 
Lisa utíká před problémy, uteče ke své tetě Kathleen společně se svou dcerou Hannah. Jenže i tak má ale pocit, že ji jednoho dne minulost dostihne a bude za ni muset draze zaplatit...

Jednoho dne do města přijíždí, s jasným cílem, Mike Dormer. Ubytuje se v místním hotelu, který vlastní právě teta Kathleen, které se svěří, že je zde pouze na dovolené. 
Jenže pravý smysl své cesty Mike nikomu neprozrazuje, tedy až do doby, než se pomalu ale jistě začne všechno dostávat na povrch

Při plánování nového turistického letoviska, které mělo být pro společnost, kde Mike pracuje, převratným projektem, za rozhodně ne nijak směšnou částku - tedy aspoň z pohledu normálního člověka - si bohužel Mike malé městečko Silver Bay zamiluje. Ale než si tohle sám stačí uvědomit, už není cesty zpět.
Plánování turistického letoviska je v plném proudu a vztahy, které si Mike na Silver Bay vybudoval jsou pryč. Avšak jediné co ho mrzí nejvíce je to, že si to pokazil u Lisy. 

Příběh je vyprávěn z mnoha různých pohledů - Mike, Lisy, Hannah, Kathleen a další...

Hannah, dcera Lisy, bojuje stále o to, aby ji matka pustila na moře s loďkou kterou dostala k narozeninám...
Kathleen bojuje o to nepodlehnout starému příteli z mládí, který ji několikrát požádal o ruku a i když odmítla, nikdy to nevzdal... 
Lisa, snažící se zapomenout na to, že by ji minulost mohla dostihnout a toužící darovat Hannah skvělý život. Jenže dokáže jí tohle dát na tak malém místě jako je Silver Bay? 

Jak se zachová Mike vůči turistickému letovisku, které sám probudil k životu? Dožene Lisu její minulost? Dostane se Hannah na moře i přesto, že jí to matka zakazuje? Podvolí se Kathleen svým citům?


Nejdříve musím říct, že mě střídání postav ze začátku hodně štvalo. Nemohla jsem se díky tomu začíst, protože mi žádná z postav nepřirostla k srdci. Tedy dokud nenastoupil na řadu Mike. Ten prolomil ledy a všechno najednou bylo zajímavější a začali se konečně dít pořádné věci. 

Příběh se hodně věnuje i velrybám, které jsou pro Silver Bay vzácné. Jelikož kvůli nim sem jezdí turisté, aby si mohli vyjet na moře a velryby pozorovat. Jen díky tomu Silver Bay přežívá a má jakž takž nějaké příjmy.

Nakonec musím říct, že se z klasického příběhu stal překvapující příběh. Stalo se i pár věcí, které jsem opravdu nečekala, což mě překvapilo a byla jsem za ta překvapení ráda.

Kdo má rád klasické romány, kde jsou zápletky čitelné, ale občas se tam přihodí něco, co nebylo "v předpovědi", tak rozhodně doporučuji! 
Byl to krásný příběh a stejně tak jako "Než jsem tě poznala" se mi tenhle příběh vryl do srdce a myslím, že v něm zůstane ještě hodně dlouho :-)

Pokud jste knihu četli budu ráda za vaše názory ^__^ Klidně můžete přihodit i recenzi, ráda si ji přečtu:)

Zahraniční obálky:




Mé hodnocení: 85%

3 komentáře:

  1. Od Jojo jsem četla zatím jen Než jsem tě poznala, které mě ale naprosto dostalo, takže rozhodně plánuji se pustit do dalších jejích knih a Stříbrná zátoka mě láká asi nejvíc :)

    OdpovědětVymazat
  2. Od Jojo mám přečteno Než jsem tě poznala a Poslední dopis a obě knížky se mi opravu moc líbily. Stříbrnou zátoku už mám doma a hrozně se na ní těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je na co se těšit:) Tak ať se knížka líbí! ^^

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^