neděle 19. června 2016

Dočteno: Jak stvořit dívku - Caitlin Moranová [RECENZE]

Originální název: How to Build a Girl 
Žánr: světová literatura, romány, romány pro ženy
Rok vydání: 2016, 1.vydání v originálu: 2014
Počet stran: 340 stran
Nakladatelství: Host




"Co byste udělali, kdybyste během dospívání zjistili, že to, co vás naučili rodiče, prostě nestačí? Píše se rok 1990. Čtrnáctiletá Johanna Morriganová si v místní televizi utrhla tak příšernou ostudu, že se rozhodla, že nemá žádný důvod být dál Johannou. A tak si vymyslí identitu Dolly Wildeové – hubaté gotické hrdinky a sexuální průzkumnice se zálibou v alkoholu!"





První co bych chtěla říct je, že jsem na tuhle knihu nečetla žádné recenze, pouze anotaci a co mě zaujalo byla obálka knihy. Kdybych však věděla co na mě mezi řádky bude čekat, asi bych si ještě promyslela, jestli se do knihy pustím. 

Ne, že by se mi kniha nelíbila, ale... 

Ano, věděla jsem, že se hlavní děj bude točit okolo čtrnáctileté slečny Johanny a o tom jak velkou proměnu ve svém životě dokáže udělat jedno jméno - Dolly Wildeová, její nové jméno, díky kterému se měla stát úplně jinou osobou než byla doposud.

A prakticky se tak i stalo. Dokázala se dostat mezi hudební recenzenty, i když je z chudé rodiny. Z domácí holky se stal vymetač večírků/barů a různých koncertů. Všude kde se vyskytoval alkohol, tam samozřejmě byla. 
Ale nedostala by se tam, kdyby ji na koncerty a večírky nepozvali kolegové z nové "práce".
Jo zapomněla jsem zmínit, že Johanna také odešla ze školy. (Rodiče byli proti, ale co si dcerunka umane...) Samozřejmě kvůli své nové "práci". Což je podle mě docela nepochopitelné, že autorka píše o (asi) "vzoru" dospívající slečny. Vím, že v každém státě je to jinak, ale i tak... je to podle mě trochu postavené na hlavu. Vesměs jsem si pod popisem Johanny představovala někoho staršího než popisovala. Ať už kvůli chování tak i tomu co všechno vyváděla.

Kniha se nese ještě v jednom duchu (doufám, že mi tenhle blog nezablokují pro 18+, když zde zveřejním malou ukázku) .....

"Všechno, co jsem až doposud přečetla, mě vedlo ke slepé víře, že čím víc penisu, tím líp. Hlavně Jully Cooperová byla v tomto ohledu neoblomná: jako by pánské přirození bylo něco na způsob rautu na večírcích - neexistuje nic takového jako "příliš mnoho". V tomhle případě to však očividně neplatí. Jeho penis je tak obrovský, že to hraničí s lékařskou anomálií. Pokud přistoupím na to riziko, aby do mě zasunul byť jen polovinu, budeme potřebovat po ruce jednotku záchranářů."

Tak přesně v tomhle duchu se nese celá kniha. Alkohol, sex, sex, alkohol. Ať už je to kdekoliv. No a samozřejmě nesmím zmínit, že se zde taky dočtete jakými způsoby Johanna masturbovala do doby než se konečně dočkala vytouženého sexu. 
Od prvního styku byla také následně přesvědčena, že se musí v sexu zdokonalit a že bude spát s kýmkoliv kdo se zrovna naskytne. 

Věřím že patnáctileté děcka jsou úchylné a dívají se na nepřípustné internetové stránky. Ale tahle kniha mi přišla přitažená za vlasy.  Měla by skvělý děj, kdyby vynechala několik "maličkostí". Nebo kdyby hrdinku popisovala trochu jinak než ji popisovala. Takhle jsem si připadala jako uchyl co čte zápisky čtrnáctileté puberťačky, co objevuje význam slova "pohlavní styk".

Ke konci bych řekla jen to, že se kniha hodí tak pro 13-15 věkovou kategorii. (Aspoň z mého pohledu) Avšak nic proti gustu, může se to líbit i starším. Mě bohužel kniha nepadla do vkusu, v polovině knihy už jsem jen čekala kdy to konečně skončí. Naštěstí jsem se toho dočkala a po tomhle si opravdu musím něčím vylepšit chuť.

Pokud jste četli knihu "Jak stvořit dívku", jak se líbila vám? Máte na ni podobný názor jako já? Nebo se vám naopak líbila? 
Za každý komentář budu ráda :-)

Zahraniční obálky:


Mé hodnocení: 55% 

7 komentářů:

  1. Mě by neokouzlila ani anotace a pravděpodobně ani obálka, a ani recenze mě nepřesvědčila o tom, že bych s knihu měla ztrácet čas, díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivím se ti, moc bych knihu nedoporučovala, ale každý má jiný vkus a jiným se to třeba může líbit.
      Díky za odezvu:)

      Vymazat
  2. Smekám, že jsi to dočetla, já bych to zahodila ještě před půlkou řekla bych.

    OdpovědětVymazat
  3. Podle mě se skutečný věk hrdinky ztratil nejspíš někde v překladu, protože 14 let... To jako vážně? :o :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem nad tím uvažovala... :D Opravdu nereálný vzor "dospívající dívky" :D

      Vymazat
  4. Od Moranové jsem četla jen Morantologii, ta se mi líbila, byla vtipná, svěží, netradiční... Ale musím říct, že tuhle knihu předem bojkotuju. Přesně jak píšeš, přijde mi, že se hodí spíš pro mladší, trochu to asi evokuje i ta obálka. Nevím, mám Caitlin zažitou jako skvělou sloupkařku, ale román od ní bych si nepřečetla, její styl psaní mi k té formě prostě nesedí. A zrovna tak by mi asi nesedla ani samotná knížka.

    OdpovědětVymazat
  5. Ejha, možno preto si o tom nikde nečítala názory, lebo je tá kniha celá nejaká divná. Aspoň mne to tak vyznelo už len z tvojej recenzie. Ešte možno keby mala hrdinka viac rokov, by sa to dalo, ale takto sa mi to zdá dosť neuveriteľné.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^