neděle 20. října 2019

Jsme poslední - Hanna Jameson [RECENZE]

Originální název: The last
Žánr: Literatura světová, Detektivky, Sci-fi
Rok vydání: 2019, vydání v originálu 2019
Počet stran: 384
Vydavatelství: Fobos


"MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA: Nad Washingtonem vybuchla atomová bomba. Jon Keller si toto oznámení přečte u snídaně na telefonu. Následují další oznámení a zprávy, že svět pustoší jaderná válka. Jeho manželka a dvě malé dcery jsou doma v Americe, zatímco on je služebně na konferenci ve Švýcarsku. V hotelu s temnou minulostí, obklopeném hlubokými lesy daleko od nejbližšího města. Spolu s dvacítkou dalších hostů se Jon snaží udržovat aspoň nějaké zdání civilizace. Pak se ale jednoho dne v hotelu najde mrtvá holčička. Někdo v hotelu je vrah. Zásoby se tenčí, napětí narůstá a dostavuje se paranoia. Vyšetřování smrti holčičky se pro Jona stane posedlostí i způsobem, jak neztratit vlastní lidskost. Jak daleko je ochoten ve jménu spravedlnosti zajít? V jakou spravedlnost vůbec může v postapokalyptickém světě doufat? A co když vrah nechce být nalezen?"


Hlavní hrdina Jon Keller žil vcelku obyčejný život, tedy až do té doby, než se v televizi a na internetu objeví zpráva, že nad Washingtonem vybuchla atomová bomba a nic už není takové, jaké bylo před pár minutami.
Lidé se bouří a snaží se najít nějaký úkryt. 

Jon se v tu chvíli nachází v hotelu ve Švýcarsku, zatímco jeho rodina je doma v Americe. Většina hostů, kvůli zprávám, utíká z hotelu v domnění, že se zvládnou v čas dostat ke svým rodinám, aby s nimi mohli strávit poslední chvíli, či se snažit přežít.

Ti kdo přežili si začínají vytvářet své vlastní kolonie a rozvíjet sociální systém. Jenže zásoby se začínají snižovat a k tomu přichází zima. Přeživší jsou tedy nuceni posílat menší skupinky na výpravy za jídlem a dalšími důležitými zásobami.

V hotelu zůstává 20 lidí, kterým nezbývá nic jiného než zde zůstat a snažit se přežít. O hosty se stará personál, který se snaží dávat do chodu pravidla, aby zde všichni co nejdéle vydrželi - aby přežili co nejdéle.

Jonovi se nedaří spojit s jeho rodinou a po výpadku elektřiny, je hotel odkázán na záložní zdroje, což znamená, že se snaží šetřit elektřinou co nejvíce to jde.

O pár dnů později se v hotelu objevuje mrtvá holčička. Její smrt začíná Jona zajímat. Stává se jí doslova posedlý a snaží se zjistit, kdo za její smrt může a zda tady její vrah ještě je. Jenže... bude mu tohle zjištění vůbec k něčemu dobré, když v tuhle chvíli nehraje roli žádná spravedlnost?

Ze začátku jsem byla z knihy poměrně zmatená, protože začínala kapitolami o jednom odstavci. Ano, čtenář tak má přečteno asi 20 stránek během 5 minut, ale neměla jsem z toho zrovna dobrý pocit. Po pár stránkách se to ale zlepšilo a příběh se začal konečně vyvíjet.

Příběh je psán formou, kdy nám hlavní postava předává své zápisky z několika dnů po vybuchnutí atomové bomby. Což dělá, dle mého názoru, vyprávění ještě víc zajímavější.

Kniha byla čtivá a příběhově velmi zajímavá. Zamysleli jste se někdy nad tím, co byste dělali, kdyby nastal konec světa? Párkrát mi tahle otázka vyšla na mysl, ale nikdy bych na ni nedokázala odpovědět. Nedokážu si představit, jak bych se v dané situaci zachovala.

Autorka hlavní postavu Jona skvěle vykreslila. Byla zde trocha šílenosti a v jednu chvíli jsem si představila i pár scén z The walking dead a říkala si, tak teď se objeví zombie! Což se samozřejmě nestalo, ale atmosféra příběhu by k tomu skvěle seděla.

V příběhu byli zakomponovány i rodinné problémy. Ani Jon neměl tak snový život, jak si myslel a došlo mu to až po tom, co vybuchla atomová bomba.

Konec knihy mě překvapil nečekala jsem, že se posune tímhle směrem, očekávala jsem to nejhorší. Každopádně jsem ráda, jak všechno dopadlo a dokázala bych si představit i nějaké pokračování.

Pokud vás téma konce světa nadchlo, či se o toto téma zajímáte, za mě knihu ráda doporučím dál.

Zahraniční obálky:


Hodnocení:


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Knihy Dobrovský. Kniha byla vydána pod vydavatelstvím Fobos a zakoupit si ji můžete ZDE.

 Četli jste knihu "Jsme poslední" nebo se na ni teprve chystáte?

S pozdravem
Mrs. Jungová!

1 komentář:

  1. To zní moc dobře a vypadá to i na můj šálek kávy. :D Rozhodně tuto knihu zkusím. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^