neděle 14. května 2017

Dočteno: Susanna Horenboutová a John Parker [RECENZE]

Originální název: In a Treacherous Court
Série: Susanna Horenboutová a John Parker (1.díl)
Žánr: Literatura světová, romány pro ženy
Rok vydání: 2012, vydání v originálu 2011
Počet stran: 232
Nakladatelství: Domino 

"Mladá vlámská umělkyně Susanna Horenboutová přijíždí do Anglie na pozvání samotného krále Jindřicha VIII., aby se stala jeho dvorní malířkou. Je plná očekávání a nadějí, které rázem zmaří jediná děsivá událost: kdosi se ji pokusí zabít. Susanna nemá nejmenší tušení, proč jí někdo usiluje o život, a tak vděčně přivítá královo rozhodnutí, že ji od nynějška bude na každém kroku doprovázet osobní ochránce."



Originální název: Keeper of King´s Secrets
Série: Susanna Horenboutová a John Parker (2.díl)
Žánr: Literatura světová, romány pro ženy
Rok vydání: 2013, vydání v originálu 2012
Počet stran:198
Nakladatelství: Domino

"Vzácný drahokam. Královský dvůr plný intrik. A tajná úmluva, v níž se za pravdu platí příliš vysoká cena… Malířka Susanna Horenboutová se vyhřívá v přízni královny a dvorních dam, které si nesmírně oblíbily její působivé portréty. Slunné dny však skončí ve chvíli, kdy se vynoří postava z její dávné minulosti a zavleče Susannu do nebezpečné hry, která by mohla vyústit až ve válku s Francií. A všechny intriky se točí kolem ztraceného králova diamantu nesmírné ceny… "


Tuhle krátkou historickou sérii mám doma už opravdu dlouho a jsem ráda, že jsem se k ní konečně dostala. Momentálně jsem potřebovala něco, co nebude mít tolik stránek a bude se číst samo. :-)

Do knih jsem se pustila hned po sobě, jelikož jsem věděla že děj bude pokračovat dále. Těšila jsem se, že se začtu do knihy s historický kontextem, protože jsem na něj měla zrovna tu pravou chuť, avšak i když se mi děj líbil, tak trochu jsem očekávala něco víc.

Ocitáme se v Anglii u dvora krále Jindřicha VIII. Susanna, naše hlavní hrdinka, přijíždí do Anglie na pozvání samotného krále, jelikož její bratr má jiné důležité záležitosti, je právě ona požádána aby byla jeho dvorní malířkou. Susanna je ráda, že se jí dostalo takové příležitosti a je hlavně ráda, že dostala šanci odejít od rodiny a zakusit opravdové dobrodružství! Což se jí daří hned od počátku cesty na královský dvůr. 

Jako jediná svědkyně důležitého tajemství, které jí bylo svěřeno ústy umírajícího člověka (králova zvěda), se ocitá v prekérní situaci. Když se roznese, že Susanna je jediná, která zná tajemství, které má být doneseno králi, začnou se kolem ní shlukovat zabijáci, kteří mají nařízeno Susannu zabít.

Proto se na scéně ocitá John Parker, králuv věrný služebník, aby Sussanu ke králi doprovodil - samozřejmě živou. Aby tak mohla králi předat ono tajemství, které může slyšet jenom on. 

Zatímco se Parker snaží dostat Susannu živou ke králi, zjišťuje, že mu tahle tajemná malířka není jen tak lhostejná. Co by to taky bylo za historický román bez milostné zápletky? :-)


I v druhém díle se ocitáme v Anglii u králova dvora. Abych řekla pravdu, tenhle díl mi připadal skoro totožný s první dílem, až na tu maličkost, že ochrana toho druhého se tak nějak prohodila. 

V tomhle díle přejímá iniciativu samotná Susanna, jelikož Parker je díky své hlouposti často fyzicky indisponován. Susanna se zde setkává se starým rodinným známým, který ji ale zavede do temné uličky a následně napadne sekáčkem na maso. Naštěstí byla Sussana taktéž ozbrojená a nedopado to tak zle, jako když by ji neměla.

Po téhle události se opět dávájí věci do pohybu. Parker se Susannou zjišťují, že vzácný drahokam, Zrcadlo z Neapole, je pryč. A tak se oba vydávají na strastiplnou cestu a snaží se drahokam, který byl králi odcizen, najít. Jenže to ještě neví, co všechno budou muset obětovat za to, aby drahokam našli.

A aby to nebyla nuda, opět se začnou z temných zákoutí nořit ti, co si nepřejí aby Zrcadlo z Neapole bylo nalezeno právě Susannou a Parkerem... nebojí se ani použít ty nejhorší možné zbůsoby - zabít všechny co jim přijdou do cesty.

Shrnutí:

Obě knihy jsou prakticky na stejné "brdo". Jak v prvním tak i v druhém díle jsou oba hrdinové v situaci, kdy je chce někdo zabít a když se jim podaří se zachránit, chvíli mají klid.. a pak to jede všechno opět na novo dokud nedojdete na konec knihy ... pak už vlastně jenom čekáte jestli to skončí dobře nebo ne.
Autorka ještě na konci druhého dílu zmínila, že některé dobové události proběhli v knize beze změny. Je tam taktéž popsáno, při kterých událostech byla použita jen fantazie a které události se doopravdy staly. Což mi přišlo velmi zajímavé.

Oba díly se četly velmi rychle, kapitoly byly krátké, snad vždy pouze po 4 stránkách, proto jsem obě knihy přečetla (myslím) během tří dnů. Krásně jsem se díky nim odreagovala a mohu se opět vrhnout na učení.

Podle Goodreads existuje ještě třetí díl, který vyšel v roce 2013 - "In Defense of the Queen", ale bohužel u nás nebyl dodnes přeložen. Je možné (jako u většiny knih které neměly tak velký úspěch), že se toho třetího ani nikdy nedočkáme.

Každopádně kdo má rád historické romány a nehledá zrovna nějaké náročné čtení, je tohle super oddechovka. Takže pokud zrovna nevíte do čeho se pustit, můžete to vyzkoušet :)

Zahraniční obálky: 



Hodnocení:



Pokud se zde najde někdo kdo tuhle sérii četl, budu ráda za vaše názory na ni :))

1 komentář:

  1. Sérii neznám, ale docela mě zaujala :) Navíc jsem už nic historického dlouho nečetla, takže mám na něco takového právě chuť :) Skvělý tip na čtení :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^