úterý 16. srpna 2016

Dočteno: Než jsem tě poznala - Jojo Moyesová [RECENZE]

Originální název: Me Before You
Žánr: literatura světová, romány, pro ženy
Rok vydání: 2013, vydání originálu: 2011
Počet stran: 407
Nakladatelství: Ikar

"Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud.  Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a depresivního Willa a jeho novou optimistickou a upovídanou ošetřovatelku Louise…  Romantický příběh o dvou lidech, kteří nemají nic společného, dokud jim láska k nohám nepoloží celý svět. S ním však i otázku, jak vysokou cenu je člověk ochoten zaplatit za štěstí toho, koho miluje."


Kniha "Než jsem tě poznala" má už i filmovou verzi a jelikož jsem se zatím nedostala do kina, abych se na její filmové zpracování mohla podívat, koupila jsem si knihu a pustila se do čtení. 
Po delší době už jsem potřebovala nějaký opravdový klasický román, kde skončí všechno tak, jak je to hned od začátku jasné, ale pokaždé si říkáte, že to třeba bude úplně jinak... 

Ocitáme se naprosto v klasickém příběhu, kde si člověk vytvoří lásku i k tomu co ze srdce (aspoň si to myslí) nenávidí.

Louise je obyčejná dívka, co žije obyčejný život. Ráda čte, kouká na televizi, pracuje v bistru, tráví čas se svým přítelem a tak nějak přežívá. - Jí se tenhle život zcela zamlouvá, tedy až do té doby, než majitel bistra oznámí, že podnik zavírá a Louisa absolutně netuší, co by chtěla v životě dělat. (kromě toho pracovat v bistru nebo kdekoliv kde by měla přístup k lidem).

Na úřadu práce vyzkouší nespočet prací, ale ani s jednou není spokojená a nakonec opět skončí na úřadu práce, kde si s ní neví rady.
Nakonec se ale přeci jen naskytne příležitost a to pečovat o "chlápka na invalidním vozíku". Bez toho aniž by to vyzkoušela hned nabídku zamítá a prosí o něco jiného.
Jenže s tím už ji pán posílá doslova "někam" a tak Louise nakonec nabídku přijímá a vydává se na pohovor. 

Louise nakonec práci dostane (jak by taky ne, o čem by jinak ten příběh byl žejo), samozřejmě je i ráda, ale to ještě netuší, že se pár následujících dnů ocitne v samotném pekle.
Louise se seznamuje s Willem, o kterého se má po dobu 6 měsíců starat. Což nezní ani tak špatně, tedy až do té doby než s ním začne trávit každý den od rána skoro do večera.
Až do těch dnů neměla ponětí, jak může být nemocný člověk, co nedokáže absolutně nic, být hnusný na každého kdo na něj promluví. 

Nakonec se mu naučila taktně vyhýbat a mluvit na něj jen v krajních mezích, což začalo oboum vyhovovat... dokonce až tak, že si k sobě pomalu začínali nacházet cestu.

Jenže na jejich cestě se objeví několik překážek, které ti dva budou muset překonat a kdo ví jestli se nakonec všechno vydaří tak jak si oba budou přát.
Bohužel Louise a Will mají odlišná přání... které z nich se nakonec vyplní?

Jsem ráda že jsem si dříve přečetla knihu než viděla film... jen mi chyběl čas na to si nad knihou "pobrečet". I když možná je to i dobře, že čas nebyl, třeba si zapláču nad filmem.
Každopádně kniha byla napsána naprosto krásně, po dlouhé době nemám slov.
Příběh těch dvou mi v srdci zůstane navždy stejně jako příběh Hazel a Guse z Hvězdy nám nepřály. Moc si přeji aby se mi film líbil stejně jako u HNN, protože tam mě dokonce závěr několikrát rozbrečel.

Nevím co víc dodat, abych vám tu nespoilerovala (i když tu knihu asi už každý četl, ale i tak), příběh byl skvělý, prostě klasický román, který jsem asi v tenhle moment potřebovala a pěkně mě pohladil na srdci :))

Nejlevnější cenu knihy Než jsem tě poznala naleznete na Srovname.cz

Pokud jste knihu četli, budu ráda za váš názor, ráda si jej přečtu v komentářích nebo i ve vašich recenzích :)


Zahraniční obálky:



 Mé hodnocení: 100%

3 komentáře:

  1. Mě se taky hrozně líbila, bohužel jsem se ještě nedostala k dalším jejím knížkám :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji i další knížky ^^ Já četla ještě Stříbrnou zátoku (ta mě sice ze začátku moc nebavila, ale nakonec jsme se začetla a byla super) a pak se chystám na "Poslední dopis od tvé lásky":)

      Vymazat
  2. Hrozně mám ráda Něž jsem tě poznala. Opravdu, je to jak pohlazení na srdce a já si (asi díky bohu?) stihla pobrečet na konci (a už několikrát, přečetla jsem to snad 3x) a pokaždé je to doják a trhá mi to srdce. Moc pěkná kniha, a moc dobrá recenze :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^