středa 27. července 2016

Dočteno: Girl Online na turné - Zoe Sugg [RECENZE]

Originální název: Girl Online On Tour
Série: Girl Online (2.)
Žánr: pro děti a mládež
Rok vydání: 2016, 1.vydání v originálu: 2015
Počet stran: 368 stran
Nakladatelství: Jota

"Zdá se, že navzdory vzdálenosti, která je od sebe dělí, jsou Penny s Noahem pro sebe jako stvořeni. Vždyť nakonec ustáli i mediální smršť, která vypukla po Vánocích, když se bulvární média o jejich vztahu dozvěděla. Trápení jim způsobuje jen skutečnost, že se mohou vidět tak málo. A tak když Noah Penny pozve, aby s ním odjela na velké evropské turné, Penny má pocit, že její život už nemůže být báječnější.
Jenomže brzy se ukáže, že cesta do Evropy nebude zdaleka taková idyla, jak si Penny původně myslela. Její Kluk z Brooklynu je v jednom kole a nemá na ni vůbec čas, ne každý z jeho týmu Pennyinu přítomnost na turné vítá s nadšením, a aby toho nebylo málo, někdo (že by nějaká Noahova žárlivá fanynka?) jí začne posílat výhružné e-mailové zprávy. Není divu, že netrvá dlouho, a Penny začne mít pocit, že život na turné není nic pro ni… Stýská se jí totiž nejenom po domově a nejlepším příteli Elliotovi, ale i po jejím starém životě, ve kterém nepochybovala o tom, kým vlastně ve skutečnosti je…"


Tak moc jsem se těšila na druhý díl Girl Online, a když mi kniha dorazila, hned jsem se do ní pustila. 
Avšak díky tomu, jak jsem se na ni těšila, jsem si o knize udělala (asi) určitou představu a čekala od ní hodně... 



Opět se setkáváme s Penny a jejími kamarády, kteří s ní zůstali i přesto co se stalo. Díky jistým událostem okolo svého blogu tak navázala i nová přátelství a nejen to - její vztah s klukem z Brooklynu vydržel i přes všechny nečekané problémy.
Avšak Medison je tu stále a vždycky bude - velice prudézní Medison, ze které se ale nakonec vyklube docela jiný člověk. I když tomu nelze uvěřit, v tomhle díle projeví i kousek své lidskosti, v což jsme snad nikdo ani nedoufali.

Příběh se ale nebude točit jen okolo Penny, ale také kluka z Brooklynu, který Penny pozve na společnou cestu napříč Evropskému turné! 
Penny se samozřejmě nemůže dočkat a na turné s Noahem se těší. To však, ale netuší, že na ni Noah nebude mít tolik času, jako si naplánovali a nakonec se z báječného výletu vyklube nudný samotářský. Což ji samozřejmě zkazilo veškerou radost z dvoutýdenního cestování.

I když se snaží zabavit svým vlastním způsobem, nebaví se tak, jak by si přála. Měli s Noahem naplánovaných spousty výletů, které se nakonec rozplynuly v nic. 

A aby toho nebylo málo, Penny začne dostávat výhružné e-maily, které její mysli nechtějí dát pokoj. Pobyt na turné jí to tak trochu ztíží, ale co by to bylo za příběh kdyby v něj nebyly nějaké ty nástrahy?

Vydrží ale jejich kouzelný vztah i přes všechny ty strasti?

Z prvního dílu jsem byla tak nadšená, až jsem se nemohla dočkat toho druhého. Jenže musím říct, že první díl pro mě byl mnohem záživnější než druhý. Možná jsem na to neměla správnou náladu, ale bohužel se mně tenhle příběh tolik nedotkl a musela jsem se občas do čtení nutit. - zvláště u první poloviny knihy. Ke konci už mě příběh bavil více, možná proto, že došlo k určitému zvratu, který podle mě hrdince hodně prospěl.

Možná mě od čtení odrazovala i obrovská přeslazenost v určitých scénách.
Avšak oproti tomu bonusem byly občasné vtipné scénky, které mě i pobavily. Čemuž dávám velké plus. A možná tyhle scénky zachránily celou knihu od propasti. (aspoň z mého pohledu)

Také nesmím opomenout, že kniha je doplněna i o články, které Penny dává na blog. A i když už není přístupný veřejnosti, stále je tu pár důležitých osob, se kterými se ráda dělí své o zážitky.

Myslím, že knihu ocení spíše mladší čtenářky, které se s Penny dokáží více ztotožnit, než třeba já.
Ale není nemožné, že by se zalíbila i starším čtenářům, kteří mají zrovna chuť na nějakou tu oddechovku.
Klidně bych tuhle knihu doporučila i pro letní čtení, někde u vody nebo třeba na chatě. To, že u mě tolik nezabodovala, neznamená, že nemůže zabodovat u někoho jiného. Ale i přes to všechno si ráda přečtu třetí díl, který by měl vyjít 17. listopadu 2016 (v USA). Na překlad si pak budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Jelikož (nechci spoilerovat) konec knihy skončil podle mě dost otevřeně a já nemám ráda otevřené konce.

Ještě bych ráda zmínila obálku knihy, která je naprosto bombastická. Je skvělé jak je každý díl zbarvený jinak a že je doplněn o tématické mini fotky nebo jako v tomhle díle o lístky na koncert "The Sketch".

O autorovi:

Zoe Sugg


Zoe Elizabeth Sugg
(narozen 28.března 1990) , je anglická vloggerka a autorka knihy Girl Online. Autorka známá spíše pod přezdívkou Zoella je jednou z novodobých internetových celebrit. Její blog se zabývá módou, kosmetikou, životním stylem, ale řeší i problémy dnešních teenagerů. Její první kniha Girl Online vyšla ve VB v listopadu roku 2014 a překonala rekord nejprodávanější knihy za první týden. Její druhá kniha vyšla v září roku 2015.

Zahraniční obálky:


Mé hodnocení: 65%



Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knižnímu supermarketu arara.cz! :) 
Knihu si můžete zakoupit za super cenu ZDE.

1 komentář:

  1. Pěkná recenze, také vždy, když se na něco těším moc, mě pak zklamání víc bolí... Ale knížka vypadá i přesto zajímavě :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^