neděle 23. května 2021

Náš dům - Louise Candlish [RECENZE]

Originální název: Our House
Žánr: Literatura světová, Detektivky, krimi, Thrillery
Rok vydání: 2021, vydání v originálu 2018
Počet stran: 416
Vydavatelství: Vendeta

"Náš dům je psychologický thriller, který čtenáře udržuje v neustálém napětí a nejistotě. Do domu Fi Lawsonové se ze záhadného důvodu stěhují cizí lidé. Co se děje a jak k tomu došlo? Příběh se postupně skládá – částečně i z vyprávění samotné Fi pro investigativní podcast Oběť, částečně z dopisu na rozloučenou jejího bývalého manžela Brama. Za tajemným prodejem domu se skrývá víc, než je vidět na první pohled. Ve zdánlivě bezpečném a harmonickém prostředí středostavovského předměstí na jihu Londýna se rozjela hra, ve které zdaleka nejde jenom o majetek.

Kniha se ve Velké Británii stala bestsellerem a v roce 2019 byla vyhlášena nejlepší britskou knihou roku v kategorii thriller a krimi." 


Hlavní hrdinkou je zde Fiona, která se vrací z "romatického výletu" do svého domu. Jenže zjišťuje, že v domě už nejsou jejich věci. Na místě se seznamuje s novou majitelkou, která jí vysvětluje, že dům koupili a že tohle už není její domov. Fiona se snaží dovolat svému manželovi, jenže ten zmizel neznámo kam....

Otázkou je, zda se Fi a její manžel stali obětí majetkového podvodu nebo je v tom něco víc? Podaří se Fi zjistit kam její manžel zmizel? Bude nějakým způsobem logicky vysvělena situace, proč se v domě Fi nachází jiná rodina?

Když bych měla začít tím, co mě na knize zaujalo natolik, že jsem se rozhodla si ji přečíst, bude to hlavně text na přední straně obálky, který hlásá "Zamotá vám hlavu už od první strany".  Na tom, že čtenářům kniha zamotá hlavu už od první strany, něco bylo. Opravdu jsem se cítila zmatená, ale u následujících kapitol je nám skoro vše osvětleno. - A to se necházíme cca u 40 stránky.

Druhou věcí, která mě na knize zaujala byl fakt, že kniha obdržela cenu British Book Awards 2019 v kategorii thriller a krimi. Dle mého názoru jej dostala oprávněně.

Ačkoli jsme se hned na začátku knihy seznámili s problémem se kterým se bude muset Fiona a její manžel potýkat, neznamená to, že zbylých 300 stran bude o ničem. Čtenář se postupně dozvídá, jak se to celé semlelo a hlavně, co k tomu vedlo.

Nejvíc pro mě bylo zajímavé zpracování samotného vyprávění příběhu. Fiona nám popisuje svůj příběh prostřednictvím podcastu, který se jmenuje "Oběti", zatímco Bram, její manžel, nám popisuje svůj příběh na počítači ve wordovském dokumentu.

I když má kniha 400 stran nepřišlo mi, že by zde byly vycpávkové části i když někdo na to může mít trochu jiný názor. S postupným vývojem děje jsem byla spokojená. Dokonce mi před koncem jedna část vzala vítr z plachet.

Kniha ve mě upřímně zanechala wow efekt, takže si dovoluji říct, že se určitě objeví na mém seznamu TOP knih roku 2021. :-) 

Zahraniční obálky:




Hodnocení:

,8 hvězdičky.


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Knihy Dobrovský. Kniha byla vydána pod vydavatelstvím Vendeta a zakoupit si ji můžete ZDE.


S pozdravem
Mrs. Jungová!

2 komentáře:

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^