pondělí 9. listopadu 2020

Pohřbení - Ellison Cooper [RECENZE]

Originální název: Buried
Žánr: Literatura světová, Thrillery
Rok vydání: 2020, vydání v originálu 2019
Počet stran: 400
Vydavatelství: Vendeta

"Vyšší zvláštní agentka Sayer Altairová studuje mysl psychopatů. Nikdy ale nečekala, že odhalí vraha v řadách Federálního vyšetřovacího úřadu. Pátrání po něm a odhalení interní korupce jí vyneslo střelnou ránu v rameni a šest měsíců práce za stolem. Teď se konečně vrací zpátky do terénu, kam byla povolána, když se agent FBI, jenž se ve volném čase vydal na výlet do hor, propadl do jeskyně plné lidských kostí. Kosterní ostatky nalezené v Národním parku Shenandoah ve Virginii se ukázaly být téměř dvacet let staré. Ve stejné době zmizela svými blízkými milovaná místní dívka. Starý případ rázem získá na aktuálnosti, když mezi kostmi agenti naleznou dvě čerstvé mrtvoly. Když vyjde najevo děsivá pravda, že s jejich smrtí má co do činění žena, která byla unesena i se svou malou dcerou, musí Sayer odhalit souvislost mezi starými kostmi a novými těly dřív, než se unesená matka a její dítě stanou dalšími obětmi. Vrah je ale o krok napřed, napadne její tým a sabotuje úsilí všech. Když se Sayer ocitne ve slepé uličce, kdy neví, komu může věřit, dostane se jí nechtěné pomoci od subjektu 037, jednoho z anonymních psychopatů, jejichž studiu se právě věnuje. S hrůzou zjistí, že jde o člověka s vysokým postavením ve Washingtonu, který nehodlá dopustit, aby obyčejný sériový vrah ohrozil jeho vlastní, strach nahánějící zájem o Sayer…" 

Zvláštní agentka Sayer Altairová studuje, v rámci své práce u FBI, mysl psychopatů. Člověk by řekl, že pro ni nebude problém na první pohled poznat psychopata, zvlášť když jej má přímo před sebou. To, že se jí podaří odhalit vraha z řad Federálního úřadu pro vyšetřování vražd, opravdu nečekala.

Po šesti měsíční pracovní neschopnosti se Sayer konečně vrací do terénu. Jeden z agentů FBI se v Národním parku ve Virginii propadl do díry, ve které se nacházely kosterní ostatky, které, jak se zjistilo později, jsou téměř dvacet let staré.

Později se v díře nachází i dvě téměř čerstvé mrtvoly, takže se pro Sayer stává případ aktuálnější, než se při původním nálezu zdálo. V ten stejný čas se ukáže, že je nezvěstná jedna žena, která byla se svým dítětem na nákupech, ale pouze po ní se slehla zem.

Sayer se snaží zjistit spojení mezi starými kostmy, novými mrtvolami a zmizelou ženou. Vrah je jako vždy pár kroků napřed a snaží se jejich vyšetřování různými prostředky sabotovat.

Druhé pokračování knihy ze série zvláštní agentky Sayer Altairové pokračuje přesně tam, kde první kniha skončila. Sledujeme zde, jak se Sayer zotavuje ze střelné rány a jak čelí politickému "spádu" z jejího posledního případu, kdy odhalila vraha v řadách FBI. I po tom všem Sayer dostává nový případ, který je nucena vyřešit s minimálními prostředky.

Zatímco Sayer vyšetřuje nový případ, v pozadí sledujeme slyšení, kterého se účastní Janice Holtová, šéfka FBI. Na slyšení se řeší samozřejmě to, jak se mohlo stát, že FBI měla vraha přímo ve svých řadách. Nezáleží na tom, že ho Sayer dopadla, politici jsou nemilosrdní a chtějí, aby za to někdo nesl vinu.

Ellison Cooper nám v průběhu vyprávění nedává čas k tomu, aby se čtenář nudil. Kniha je nabitá akcí od začátku do konce. Stejně jako v její první knize, tak i zde se střídají pohledy Sayer a samotných obětí - takže moc dobře víme, co se odehrává na druhé straně příběhu. Díky tomu sledujeme kroky vraha, který je neuvěřitelně nemilosrdný i vůči malým dětem

Ačkoli se mi podařilo vraha odhalit, nemám v plánu za to strhávat hodnocení. Ellison prostě umí psát a svým způsobem mi čtivostí připomíná styl psaní Roberta Bryndzy, jehož thrillery jsem si neskutečně oblíbila. Trochu jsem se bála, že druhá kniha nebude tak skvělá jako první, ale jakmile jsem se do příběhu ponořila, mé obavy byly pryč. I když byl děj dle mého názoru slabší než u knihy první, čtivost se jí rozhodně nedala upřít.

Ať už jste četli její předchozí knihu nebo ne, jedná se o vzrušující příběh plný akce, který podle mě stojí za přečtení.

Zahraniční obálky:


Hodnocení:

,8 hvězdičky.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Knihy Dobrovský. Kniha byla vydána pod vydavatelstvím Fobos a zakoupit si ji můžete ZDE.

Co říkate na styl vyprávění Ellison Cooper? Četli jste její předchozí knihu?


S pozdravem 
Mrs. Jungová!

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. Zní to tedy dobře, ale nevím, zda by mi to dobře sedlo. :/

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle by nebyla kniha pro mě, ale věřím, že pro někoho kdo miluje tenhle druh knih, bude ideální. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^