pondělí 27. května 2019

V kleci - Ellison Cooper [RECENZE]

Originální název:  Caged
Série: Sayer Altairová (1.)
Žánr: Literatura světová, Thrillery
Rok vydání: 2019, vydání v originálu 2018
Počet stran: 432
Nakladatel: Vendeta

"Neuropsycholožka FBI Sayer Altair odhaluje zlé úmysly v nejhlubších zákoutích. Aby zapomněla na tragickou smrt svého snoubence, zabývá se výzkumem mysli sériových vrahů. Když policie ve Washingtonu D.C. objeví děsivou vražednou scénu – dívku, která byla dlouhou dobu uvězněna v kleci a pomalu umučena k smrti, je Sayer vyzvána, aby vyšetřování vedla. Obětí je dcera vysoce postaveného senátora a Sayer tuší, že tento případ bude bedlivě sledován." 





V knize se seznamujeme s hlavní hrdinkou Sayer Altairovou, která pracuje pro FBI. Sayer se věnuje svému výzkumu, díky kterému tak zapomíná na svého snoubence, který nešťastnou náhodou zemřel při zásahu u jednoho případu.

Od výzkumu ji ale odvolává její šéfová, protože se objevuje případ, při kterém je nalezena dívka v kleci, ve které nejenže strávila několik měsíců, ale byla zde také umučena k smrti. Sayer případ přebírá a snaží se z nalezených stop odhadnou člověka, který má tuhle zrůdnost na svědomí. Nalezená oběť je dcera senátora Van Hursta, který je v politice velmi vlivným člověkem. Což Sayer moc neusnadňuje vyšetřování. Zprávy, které Sayer posílá svým kolegům, zprávy, které jsou důvěrné, se nějakým způsobem dostávají k veřejnosti.

Netrvá to dlouho a Sayer dostává vodítka k další oběti, která je taktéž držena v kleci. S kolegy se snaží přijít na to, kde se dívka nachází a zároveň přemýšlí, kdo může vynášet všechny důvěrné informace ven.

U dívek, které jsou nalezeny v kleci se objevují zvláštní staromajské a staroegyptské znaky, které se snaží Sayer pochopit. Co když to hraje důležitou roli při spáchání tak hrůzného činu?

"Ve tmě necítila nic než slábnoucí tlukot srdce kotěte pod svými prsty. Ani ono nedostalo jíst ani pít. Zemře první. Drsný jazýček olizoval její loupající se kůži, zatímco odevzdaně skomíralo."

Do příběhu jsem se začetla hned po prvních stránkách. Tím, že má kniha opravdu hodně krátké kapitoly a každá začíná na nové straně (ještě k tomu vždy na pravé straně) jsem se během hodiny dokázala dostat skoro na 100 stránku. Když pominu to, že se mohlo ušetřit několik stránek, kdyby vždy levá stránka nebyla prázdná, tak jsem byla ze stylu zpracování knihy nadšená a hlavně byl příběh psán velmi čtivě.

Čtivostí bych knihu přirovnala k Robertu Bryndzovy. Nebyly zde žádné složité popisky, příběh pěkně pozvolna plynul a u ničeho jsem se nezarazila.

Hlavní hrdinka Sayer byla zvláštní, ale vzhledem k tomu, co si od malička prožila, nedivím se, proč je taková jaká je.

V knize se nacházelo hned několik směrů, kterým se mohlo vyšetřování ubírat. S postupem děje se člověk setká hned s několika podezřelými a čtenář je dokonale zmaten. Stejně tak i hlavní hrdinka našeho příběhu. :-)

Kniha se četla opravdu skvěle. Poslední 200 stránek jsem hltala slovo za slovem, jelikož mě opravdu velmi zajímalo, kdo je doopravdy pachatelem. Měla jsem svůj tip, ale až někde za polovinou jsem jej doopravdy prokoukla. I tak jsem ale byla překvapená motivem, který pachatele vedl k takové zrůdnosti.

Pokud máte rádi thrillery, ráda vám knihu doporučím. Věřím, že to pro vás bude radostná jednohubka (i když má tolik stránek - tím se rozhodně nenechte zmást).

Ráda bych ještě podotkla, že naše česká obálka mi k příběhu sedí mnohem víc než zahraniční, protože ten kouř zde hrál také velkou roli. :-)

Zahraniční obálka:

Hodnocení:


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Knihy Dobrovský. Kniha byla vydána pod vydavatelstvím Vendeta a zakoupit si ji můžete ZDE.

 Četli jste knihu "V kleci" nebo se na ni teprve chystáte?

Máte raději v detektivkách/thrillerech ženské hlavní postavy nebo mužské? :-)

S pozdravem
Mrs. Jungová!

4 komentáře:

  1. Super recenze, která mě ale jenom utvrdila v tom, že kniha nebude nic pro mě. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to opravdu dobře. :) Jen se k ní dostat. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tyjo tahle knížka vypadá opravdu hodně zajimavě :) v létě chci víc říst a určitě se po ní podívám :)

    Maris

    OdpovědětVymazat
  4. Moc povedená recenze :) Pro mě velmi užitečná, protože se zrovna chystám knihu rozečíst .)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^