středa 13. února 2019

Jediná maličkost - Erin Watt [RECENZE]


Originální název: One Small Thing
Žánr: Literatura světová, Pro ženy
Rok vydání: 2018, vydání v originálu 2018
Počet stran: 295
Nakladatelství: Baronet

"Bethin život se po smrti její sestry zásadně změnil. Rodiče by ji nejradši zamkli pod zámek a věří, že jediný způsob, jak ji ochránit, je hlídat každý její krok. Když se Beth jednoho večera vykrade z domu, pozná nového souseda Chase. Je nadšená, že má tajného kamaráda. Je to vlastně jen maličkost, něco, co je pouze její.  

Beth ovšem netuší, jak obrovské její tajemství doopravdy je…  

Chase právě propustili z vězení pro mladistvé a je odhodlaný začít nový život. Je toho mnoho, za co se musí kát, včetně role, již sehrál té noci, kdy zemřela Bethina sestra. Beth, která má právo ho nenávidět víc než kdo jiný, je ochotna mu dát druhou šanci. Zakázaná láska je to poslední, co kdokoli z nich čekal, ale čím víc času spolu tráví, tím hlubší city je pojí.  Beth se tak musí rozhodnout – buď se bude držet pravidel, nebo riskovat, že vše ztratí…"


Erin Wattpřesvědčila svou sérii Papírové princezny k tomu, že opravdu umí psát. Když se mi naskytla možnost přečíst si "Jedinou maličkost", ani na chvíli jsem nezaváhala.

Příběh se točí okolo Lizzie neboli Beth, která žije se svými rodiči a po smrti své sestry si připadá jakoby jí rodiče den ode dne víc a víc přestřihávali křidýlka. Rodiče se stále nemohou vyrovnat s tím, že jejich druhá dcera Rachel umřela a snaží se její památku uctívat tím, že všechna místa, která využívala musí zůstat naprosto nedotknutá. Beth se s tím naopak vyrovnává o mnohem lépe. Snaží se žít s tím, že všichni okolo ní jsou ze smrti Rachel zdrcenější než ona sama.

Všechno se obrací vzhůru nohama ve chvíli, kdy se Beth vydává sama párty do vedlejšího města a seznamuje se s klukem jménem Chase. Beth je Chasem natolik okouzlena, že spolu stráví noc. Už od první chvíle, kdy Chase uviděla jí bylo jasné, že mu podlehne. Když ale zjišťuje, že Chase je vlastně ten, kdo sehrál klíčovou roli při smrti její sestry, cítí se špatně z toho, že jí je vlastně jedno, že se s ním vídá.

Na druhé straně Chase zrovna propustili z vězení a vrací se zpět do školy a zrovna na tu stejnou, kam chodí i Beth. Nikdy by ho nenapadlo, že by se spřátelil se sestrou holky, kterou připravil o život.

Chase je jediný člověk, který Beth rozumí, všichni okolo ní očekávají, že bude truchlit, ale jenom Chase je ten, se kterým může mluvit úplně o všem. A tak se jejich přátelství stává Jedinou maličkostí, která je udržuje při zdravém rozumu.

Komu to ale není jedno jsou její rodiče a celá společnost. V momentě kdy zjišťují, že se jejich dcera stýká s klukem, který zavinil smrt jejich druhé dcery, začnou přistupovat k radikálnějším opatřením.


Myslím, že jsem si ke své nemoci nemohla vybrat lepší knihu než Jedinou maličkost.  Autorka píše velmi čtivě, kapitoly byly dlouhé tak akorát. Jednoduše řečeno, stálo to za to! Kniha se četla sama a dokázala bych ji vychvalovat až do nebe. Nevím, jestli je to tím, že jsem předtím četla knihu, která mě skoro otrávila k smrti anebo je to opravdu tím, že je Erin prostě skvělá.

Hlavní hrdinka byla místy tak trochu otravná a prostě nepoučitelná, ale i tak jsem si ji svým způsobem zamilovala. Je to holka, co má srdce na správném místě a bohužel se dostala do nepříjemné situace. Ať už to bylo vůči rodičům nebo Chase.

Chase jsem si neskutečně oblíbila. Jeho osobnost byla vykreslena dokonale. Takže tu není žádná šance, že byste mu mohly odolaly! To, že zavinil smrt mladé dívky ho ubíjí. Je smířený s tím, že si musí odpykat trest, za to, co udělal. Vzít někomu život je neomluvitelné.

Nacházeli se zde ale i postavy, které mi neskutečně pili krev. Ať už to byli její rodiče nebo její spolužáci a zvláště Jeff. Ten je kapitola sama o sobě. Každopádně, vždy, když o něm nebyla v knize zmínka, byla jsem ráda.


Knihu bych ráda doporučila všem, co četli, ale i nečetli, Papírovou princeznu. Nemá to s ní sice vůbec nic společného, ale za mě tohle byla skvělá romantická jednohubka, která vám trochu zvýší tlak (nechte se překvapit). :-)

Zahraniční obálky:

Hodnocení:

Četli jste knihu "Jediná maličkost"? 

Máte rádi knihy od Erin Watt?


S pozdravem
Mrs. Jungová!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^