čtvrtek 18. října 2018

Artemis - Andy Weir [RECENZE]

Originální název: Artemis
Žánr: Dobrodružné, Humor, Sci-fi
Rok vydání: 2018, vydání v originálu 2017
Počet stran: 280
Nakladatelství: Knižní klub

"Autor celosvětového hitu Marťan se znovu hlásí o pozornost milionů čtenářů: tentokrát sci-fi thrillerem z blízké budoucnosti – napínavou noir kriminálkou odehrávající se na Měsíci. Jazz Bašarová pracuje jako kurýrka. Občas i nelegálního, čili pochopitelně lépe zaplaceného zboží. Jak jinak přežít v Artemidě, jediném městě na Měsíci, když nejste bohatý turista nebo výstřední milionář? Když si tu poctivě vyděláte sotva na jídlo? Když ani příležitostné pašování nestačí na slušnější bydlení? Všechno se ale změní v okamžiku, kdy Jazz dostane nabídku provést velkou věc. A to za odměnu tak závratnou, že se prostě neodmítá. Jenže tahle zakázka jí brzy přeroste přes hlavu – zaplete se totiž do vysoké hry, v níž jde o ovládnutí Artemidy. A kterou by nemusela přežít…" 



V nové knize od Andyho Weira se setkáváme s hlavní ženskou postavou Jasmine Bašarovou, která je doslova vyvrhel společnosti v jediném městě na Měsíci – Artemidě. Jako dítě sem přicestovala společně se svým tátou. Její táta se živí jako svářeč. Vždycky si myslel, že Jazz půjde v jeho šlépějích, ale to se pěkně mýlil.

Jazz pracuje jako doručovatelka jinak řečeno i jako pašeračka, kdy pomocí svého přítele na Zemi zprostředkovává přenos věcí na Měsíc, které jsou zde ilegální. Po hádce s otcem se Jazz přestěhovala do nejlevnějšího ubytování, které na Artemidě je. Spí tzv. v rakvi. Kromě postele mají všichni společné jak sprchy, tak záchody. Nic lepšího si Jazz dovolit nemůže. Na pozici doručovatelky si vydělá maximálně 12 000 gempů, za což si může dovolit spát pouze v zde a jíst jídla bez chuti.

Když se Jazz naskytne možnost dostat za splnění úkolu milion gempů, nedokáže nabídku odmítnout. Kdo by v její situaci mohl odmítnout? Přeci jen je to milion gempů?!! Jazz přebírá úkol i přes to, že hrozí, že ji chytí nebo ještě hůř, že umře.

Jazz se podaří vymyslet dokonalý plán, který by přeci jen mohl vyjít. Bude k tomu ale potřebovat pomoc a neví, jestli jí někdo bude ochoten pomoci. Zvláště když by je mohli za tenhle přestupek deportovat na Zemi.


V první řadě bych chtěla říci, že nechápu, jak někdo může tuhle knihu srovnávat s Marťanem. Ano, napsal ji stejný autor, ale nedá se přeci očekávat, že to bude úplně to samé. Četla jsem hodně záporných recenzí na tuhle knihu a po dočtení knihy nechápu, co je na knize tak špatného, že to nestálo minimálně za hodnocení 60%.

Příběh byl velmi čtivý a styl psaní autora mi dokonale sedl. Kniha byla stejně vtipná jako ta předchozí. Až tedy na pár překlepů (to už musím brát jako samozřejmost, protože jsem zatím nenarazila na knihu, kde by žádný překlep nebyl) nemám knize co vytknout.

Hlavní hrdinka příběhu mi sedla mnohem více než hlavní hrdina v Marťanovi. Dokázala jsem se do ní vžít a příběh si naplno užít. Dějově mi příběh také sedl více než předchozí kniha. Ne, že by byl Marťan špatný, byl skvělý, ale přeci jen dějová linka Jazz se mi líbila více.

Obálka knihy vypadá skvěle a hezky se vyjímá v knihovně. Docela mě mrzí, že nemám fyzickou podobu knihy Marťan, byla by to pěkná sbírka.

Knihu bych ráda doporučila všem čtenářům, kterým se líbí sci-fi témata a nepohrdnou knihou s trochou vtipu. Pokud jste četli Marťana a líbil se Vám, doporučuji samozřejmě také, ale neradím očekávat úplně to samé.

Zahraniční obálka:

Hodnocení:

a půl hvězdičky.

 

 Četli jste Artemis? Nebo se na knihu teprve chystáte?


S pozdravem
Mrs. Jungová!

6 komentářů:

  1. Artemis mám v plánu koupit příteli k Vánocům, protože Marťana úplně miluje. :) Jen musím sehnat nějaké anglické vydání tak, aby mu ladilo s Marťanem (spíš kvůli sobě než kvůli němu. :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto chápu! :D Budu držet palce ať se ti podaří sehnat anglické vydání ^^

      Vymazat
  2. Ta zní moc dobře. Artemis mám v plánu si přečíst, přece jen patří do žánrů, které mám moc ráda a slyšela jsem na ni jen samé dobré ohlasy. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mě to bavilo. Ale hlavní hrdinka mi moc nesedla. Svým chováním, problémy, které dělala a tak... Možná mě zklamalo to, že to trochu působilo jako scifi ya... Čekala jsem dospělejší postavu. Možná byl prostě problém v tom... Ale rozhodně bych knihu úplně nezatratila. Myslím, že jsem jí dala 3* :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, trochu bych to možná také přirovna k YA. A hrdinka byla taková problémová, je možné že to nemuselo někomu sednout. Tvůj názor naprosto chápu. :-) Jenom nechápu ty, co knihu až moc s Marťanem srovnávali a pak podle toho Artemis i hodnotili.

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^