čtvrtek 12. dubna 2018

Nezapomeň - Val Emmich [RECENZE]



Originální název: The Reminders
Žánr: Literatura světová
Rok vydání: 2018, vydání v originálu 2017
Počet stran: 389
Nakladatelství: Omega

"Gavin, truchlící nad smrtí svého partnera, v žalu spálí každou fyzickou upomínku a prchá z Los Angeles do New Jersey. Zde žije desetiletá Joan, dcera přítele, která se narodila se vzácnou schopností vybavit si každý detail z každého dne svého života. Doufá, že mu pomůže udržet při životě vzpomínky na jeho milovaného Sydneyho. Gavin a Joan uzavřou dohodu: Joan bude sdílet své vzpomínky na Sydneyho ze šesti návštěv u nich v minulých letech s Gavinem a Gavin ji na oplátku pomůže vyhrát lokální soutěž textařů a pomůže jí ke slávě. Tato zvláštní dvojice má cíl psát a vzpomínat. Dokud jedna z Joaniných vzpomínek nepřiměje Gavina pochybovat o tom, že ho Sydney doopravdy miloval."


"Co se stane, když se dívka, která nemůže zapomenout, spřátelí s mužem, který si zoufale snaží vzpomenout?"


V knize od Vala Emmicha se setkáváme s příběhem, který se točí okolo dvou postav. První z nich je desetiletá Joan, která je ve svém okolí známá jako zázračná holčička, která si dokáže v paměti uchovat každičký moment, který od svého narození prožila.

Na druhou stranu je tu muž Gavin, který má problém si, po ztrátě svého přítele, vzpomenout na všechny momenty, které spolu prožili.
Aby mohl aspoň na chvíli přestat myslet na to, jak smutný bude život bez něj, rozhodne se navštívit své přátele v New Jersey. Gavin doufá, že se mu tak podaří utéct před myšlenkami na něj, ale setkává se zde s Joan, která má na jeho partnera uchované vzpomínky, o kterých ani netušil.

Malá Joan se Gavinovi nabídne, že mu povypráví do detailu všechny vzpomínky, které na jeho milovaného Sydneyho má, ale na oplátku jí musí pomoct vyhrát soutěž místních textařů. I když sem Gavin přijel proto, aby se od vzpomínek na něj odpoutal, nakonec souhlasí a nechává si od Joan vyprávět všechny vzpomínky, které na Sydneyho má.

To co se ale od malé Joan dozvídá, ho netěší a přiměje ho to se zamyslet nad tím, jestli před ním neměl Sydney nějaká skrytá tajemství.  

Otec Joan vlastní nahrávací studio a stejně jak pro ni je i pro něj hudba hodně důležitá. Vedl Joan k hudbě už od dětství a jejím jediným přáním je, aby si ji lidé pamatovali. Aby věděli, jak se jmenuje a znali její hudbu.
Joan je velmi chytré děvče a poměrně často se během dne vrací ke svým vzpomínkám, které dokáže opravdu dopodrobna vylíčit (na den i rok přesně). Pokud si během dne vzpomene na nějakou událost co se jí stala, dokáže se do ní ponořit na tolik, že přestane vnímat okolí a žije pouze tou vzpomínkou.

Podaří se Gavinovi zjistit tajemství, které před ním Sydney skrýval? Vyhraje Joan soutěž textařů? 



V knize se střetáváme se dvěma pohledy a tak můžeme do příběhu nahlédnout jak z pohledu malé Joan, tak i truchlícího Gavina. Příběh byl z obou stran velmi silný, na jedné straně pohled mladé slečny, jak se snaží vyřešit rodinný problém, který je nad její síly, na druhé straně pohled muže, který hledá pravdu o tom, jestli mu jeho partner něco nezatajil.

Příběh se četl velmi dobře, skoro mi bylo i líto, když jsem se blížila ke konci a musela se tak rozloučit s postavami, které mi za tu krátkou dobu přirostly k srdci. Navíc zde byl velmi citlivě popsán vztah, který mezi sebou Gavin a Sydney měli. Jejich příběh tak působil velmi věrohodně. 

Knihu bych doporučila všem čtenářům, kterým nevadí neobvyklá témata a rádi by si přečetli něco na co jen tak nezapomenou. :-)

Zahraniční obálka:


Hodnocení:


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega.
Knihu si můžete koupit ZDE v knihkupectví Dobrovský nebo ZDE přímo na stránkách nakladatelství Omega.  

Nejlevnější cenu knihy Nezapomeň naleznete na Srovname.cz

S pozdravem
 Mrs. Jungová!

1 komentář:

  1. Pěkná recenze, o knize jsem slyšela a nevypadá špatně. :) Jinak naše obálka vypadá rozhodně mnohem lépe. :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^