sobota 3. února 2018

Ty vyber, kdo přežije - Stephan R. Meier [RECENZE]

Originální název: NOW: Du bestimmst, wer überlebt
Žánr: literatura světová, Thillery, Sci-fi
Rok vydání: 2017, vydání v originálu 2017
Počet stran: 430
Nakladatelství: Omega

"Muž prchá hustým lesem ve snaze skrýt se před blížícími se drony. Objevení znamená smrt. Jeho jméno je Spark. Až donedávna byl spořádaným občanem dokonalého světa Eden, který je řízen inteligentním algoritmem TEĎ. Spark měl všechno: zdraví, pravidelný sex, jídlo a smysluplnou práci. Ale pak zjistil, co stojí za smrtí jeho otce. Jak nebezpečná může být všemohoucnost současného světa. A žena, kterou miluje, zmizela – a ve světě mimo Eden nepřežiješ ani den. Sparks se rozhodl bojovat. Za budoucnost světa a za lásku svého života."







Když se nad tím zamyslíme, doba, kdy může tahle situace vypuknout, se nezadržitelně blíží. Na planetě je nás příliš mnoho a bude nás stále přibývat. Tím pádem se budou snižovat zdroje např. vody, potravin... může nastat i znečištění, které později může ohrozit naše živobytí.
Autor knihy "Ty vyber, kdo přežiješ" se zhostil velkého úkolu, kdy se rozhodl napsat o tom, jak by to mohlo u nás za několik desítek let (nebo i dříve?) vypadat.

Děj se točí okolo výše zmíněného problému, kdy se američtí vědci snaží vyvinout algoritmus neboli takzvaný TEĎ, což je umělá inteligence založená na kolektivním myšlení lidstva a sociálního chování v různých situacích. Tenhle algoritmus získává data pomocí sociálních médii, telefonátů apod. od všech lidí po celém světě, aby pak mohl vytvořit ideální prostředí, které nebude ničit zdroje, bude zajištovat zdravější stravu - lidi tak budou žít déle, budou šťastnější... jenže tohle samozřejmě nebude přístupné pro všechny, ale pouze pro 1% obyvatelstva.

"Eden byl prvním městem na světě, jehož výstavba a provoz nezpůsobovaly přírodě žádné škody. A s pomocí superalgoritmu VÝBĚR byl tak dokonale střižen na míru lidským rozměrům a naplněn tak efektivní krásou, že z míst, která kdy člověk stvořil, se právě v něm nejvíce vyplatilo žít."


Nejvíce se tady setkáváme s hlavní postavou Sparkem, jehož otec se podílel na vývoji samotného algoritmu. Spark se nachází na vrcholu společenského žebříčku v městě zvaném Eden, který byl stvořen právě pro to 1% obyvatelstva. Díky jeho vysokému postavení se mu dostává toho nejlepšího života, jaký by si kdo mohl přát.

Do Sparkova života nečekaně vtrne žena, s velmi neobyčejnou minulostí. I z pohledu její rodiny je příběh velmi dobře popsán a musím říct, že ta stránka pohledu se mi na knize líbila nejvíce. I když to nebylo příjemné čtení, milovala jsem příběh té ženy, která si musela projít peklem, aby mohla žít.



Příběh byl pro mě na jednu stranu poutavý na druhou i trochu nepochopitelný, jelikož se v knize nacházelo dost odborných pojmů, kterým jsem ani nerozumněla a to, že byl v knize nějaký slovníček, jsem si všimla až po dočtení knihy. Když jsem si pak zpětně četla, co který pojem znamenal, moc jsem si to nedokázala zařadit.

Nebudu lhát, byla jsem z knihy trochu zmatená. Nejvíce mě zajímal osud Sparka a Sunway, to okolo jsem vnímala jen okrajově. Nedokázala jsem se na ty technické pasáže moc soustředit a myšlenky mi často odbíhaly někam jinam.
Navíc v polovině knihy jsem si připadala, jako bych se ocitla v knize Blackout. Ty nepokoje v ulicích a odstřihnutí obyčejných lidí od elektřiny a vody bylo dost podobné námětu výše zmíněné knihy. Ale bohužel musím přiznat, že Blackout byl o hodně lepší a poutavější. A hlavně byl odborný text napsán tak, aby tomu rozuměl i člověk, co IT a podobným věcem nerozumí.

Na to jak se kniha zpočátku táhla, byl konec vyřešen během chvilky, což mě popravdě trochu zarazilo, jakoby snad autora už psaní omrzelo a chtěl knihu rychle ukončit. (Možná, kdyby vynechal snad 10 stránkový - možná i více - rozhovor na který se díval Sparkuv otec v televizi, mohl být konec knihy více dotáhnutý.)

Věřím, že si kniha "Ty vyber, kdo přežije" najde své čtenáře. Existuje spousta lidí, co podobný žánr vyhledává a také tomu určitě porozumí více jak já. Takže kdo vyhledává příběhy s podobným námětem, rozhodně doporučuji nehledě na mé hodnocení. :-)


Zahraniční obálky:

 


Hodnocení:

 



Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega.

Knihu si můžete koupit ZDE v knihkupectví Dobrovsky nebo ZDE přímo na stránkách nakladatelství Omega.  

Nejlevnější cenu knihy Ty vyber, kdo přežije naleznete na Srovname.cz

S pozdravem,
 Mrs. Jungová!

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, nad knihou jsem přemýšlela, ale nakonec jsem ji zvolila jinou. Líbí se mi ale obálka knihy. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knihu mám rezervovanou v knihovně a docela se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^