neděle 22. října 2017

Poslední dívka - Riley Sager [RECENZE]

Originální název: Final Girls
Žánr: Thillery, Horrory, Dívčí romány
Rok vydání: 2017, vydání v originálu 2017
Počet stran: 408
Nakladatelství: Omega

"Před deseti lety jela studentka Quincy Carpenter na dovolenou s pěti přáteli a vrátila se sama, jediná přežila hororový masakr. Stala se členem „klubu“ FINAL GIRLS, který vymysleli novináři, a do takové skupiny lidí nechce nikdo patřit. Patří do něj třeba Lisa, která ztratila devět sester z vysokoškolského klubu po útoku teroristy, který zabíjel nožem; nebo Sam, která přežila útok maskovaného muže během noční směny v Nightlight Inn; a nyní i Quincy, která zakrvácená prchala lesem před násilníkem, který přepadl partu studentů v lesní chatě. Média touží po tom, udělat rozhovor se všemi najednou, a všechny tři dívky se snaží na prožité trauma zapomenout, a tím i jedna na druhou. V současnosti už je na tom Quincy celkem dobře, díky Xanaxu. Má obětavého snoubence Jeffa, populární blog o pečení, krásný byt, terapeutickou skupinu a policistu, který jí před lety zachránil život. Její mozek tragickou událost vymazal a minulost je pohřbena. Až do té doby, dokud není Lisa, první Final Girl, nalezena mrtvá ve své vaně s podřezaným zápěstím a dokud se na jejím prahu neobjeví Sam, druhá Final Girl. Proletí Quincynýn životem jako vichřice. Jako by se snažila o to oživit minulost. A Quincy přemýšlí o tom, proč. A když vyjdou na světlo nové informace o Lisině smrti, Quincin život se mění na závod s časem, snaží se zjistit pravdu o Sam, o tom, proč se vyhýbá policii i novinářům, a chtě nechtě si musí vzpomenout, co se před deseti lety v lese skutečně stalo."


 

Hlavní hrdinkou tohohle příběhu je Quinci Carpenterová, ta která přežila den v Pine Cottage, kdy její přátelé byli všichni do jednoho brutálně zavražděni. Pro Quinci je tahle vzpomínka bolestná. Nerada vzpomíná na ten den, kdy On zavraždil všechny její kamarády a zničil tak její možnost na prožití normálního života.
 
Quinci ale není jediná, kdo prožil něco podobného. Jsou zde ještě dvě dívky, Lisa a Sam, které také jako jediné přežily hororový masakr. Novináři je tak označili jako "Poslední dívky" neboli lépe řečeno "Přeživší".

O pár let později se Quinci docela daří proplouvat životem. Snaží se zapomenout na ten den, kdy naposledy viděla Jeho a jediné co jí při tom pomáhá je pečení a focení. Peče prakticky nonstop, má také blog, kde přidává všechno okolo pečení a samozřejmě tam nahrává i fotky svých dobrot. To jediné ji uklidňuje natolik, že si na ten fakt, že je Poslední dívkou, ani nevzpomene. A když ano, stále tu má při ruce pilulky Xanaxu, které jí vždy pomůžou na 100%.
Pak je tu taky Jeff, její snoubenec, který se jí vždy snaží se vším pomoci. 

Jenže jednoho dne se u jejích dveří objeví Sam, jedna z Posledních dívek. Quinci nechápe, proč se u ní najednou objevila a proč se s ní chce kamarádit. Je sice ráda, že si má teď s kým povídat a trávit čas, když je Jeff neustále v práci a nemá na ni v poslední době tolik času, ale její chování jí přijde dost podezřelé. 
Ještě předtím, než se Sam objevila, veřejnost oznámila, že Lisa spáchala sebevraždu.

S odstupem času média oznamují, že Lisa byla zavražděna a Quinci se snaží vytáhnout ze Sam co nejvíce informací o tom kde byla předtím než došla sem, co v uplynulých letech dělala apod.
Ale Quinci není jediná, kdo se snaží z někoho něco vytáhnout, je to i Sam, která chce po Quinci aby si vzpomněla, jak celá ta událost v Pine Cottage probíhala a co se tam vlastně stalo.


 
Kniha měla své velké osobité kouzlo, přiznávám se, až do konce jsem netušila, jak celý děj dopadne. Autorka si vedla velice precizně a dokázala nám totálně zamotat hlavu různými informacemi, abychom konec za žádných okolností předběžně neodhalili.
Z konce jsem byla převážně překvapená, ale na druhou stranu i zklamaná. Zajímalo by mě, jestli to tak měl i někdo jiný. Měla jsem pár tipů, ale tenhle by mě nikdy v životě nenapadl a díky tomu je pro mě tahle kniha naprosto úžasná. Držela mou pozornost až do úplného konce, nemohla jsem se od ní odtrhnout a byla jsem ráda za každou volnou chvíli, kdy jsem si mohla číst.

Děj ubíhal velmi rychle, a kdybych neměla i jiné povinnosti, určitě bych knihu přečetla dříve. I když byla Quinci trochu divná i tak jsem si ji zamilovala. Hlavně tím, že si vedla blog o pečení. Jediné co mě na ní štvalo, bylo to, jak se snažila zamaskovat tu skutečnost, že není v pořádku, zvlášť když tam bylo tolik lidí, o které se mohla "opřít", ale neudělala to.

I napětí si kniha velmi slušně udržovala tak, že čtenář netušil, co ho za pár stránek bude čekat. Což je opravdu velké plus. Dokonce bych si dokázala představit, že by se nějaký režisér rozhodl zhostit natočení filmu podle knihy. Možná bych se trochu bála toho, že by zde vynechali podstatné části, ale i tak by to jako horror/thiller mohlo být luxusní. - zvláště při dobrém hereckém obsazení.

Kniha je vyprávěna z pohledu hlavní hrdinky Quinci, kde se zároveň prolínají kapitoly se vzpomínkami na Pine Cottage. Tam se nám i zároveň postupně odkrývá příběh o tom, co se před deseti lety stalo a díky tomu je příběh autentičtější.

Ještě bych se ráda pozastavila u obálky, která je pěkně zpracovaná a věřím, že v prodejném vydání (hardbacku) bude ještě lepší. A navíc si myslím, že obálka je i mnohem hezčí než originál, co myslíte vy? :-)

Knihu bych rozhodně doporučila nadšencům thillerů a hororů. Ne že by se tam nacházelo tolik děsivých scén, ale mělo to od každého něco. Myslím si, že kniha osloví i ty, co tenhle žánr moc nečtou, jen to člověk musí vyzkoušet. A já věřím tomu, že se líbit bude.

"Poslední dívka" u nás vychází přesně zítra 23.10.2017 a jsem moc ráda, že jsem mohla mít tu čest si knihu přečíst mezi prvními a můžu vám tak předat svůj názor na ni.

Zahraniční obálky:

 



Hodnocení:

 





Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega.
Knihu si můžete koupit ZDE v knihkupectví Dobrovsky nebo ZDE přímo na stránkách nakladatelství Omega.  



Nejlevnější cenu knihy Poslední dívka naleznete na Srovname.cz 

S pozdravem,
Mrs. Jungová!

5 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. O knize jsem také přemášlela, ale nakonec jsem vybrala jinou... :) Vypadá ale hodně zajímavě. Zahraniční obálka se mi moc nelíbí - ta naše je mnohem hezčí. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se někdy později rozhodneš knížku přečíst, budu zvědavá na tvůj názor:)

      Vymazat
  2. Hezky napsaná recenze :) Knihu jsem nedávno dočetla a celkem se mi líbila :) Zatím jsem na ni recenze nečetla, protože jsem nejdříve musela napsat vlastní :D Ale jsem ráda, že se ti také líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem to podobně. :D Taky jsem se snažila první napsat svoji a teď si konečně můžu přečíst názory i jiných. Ale zatím co jsem četla, má kniha hodně pozitivní ohlasy. :-)
      A děkuji ^^

      Vymazat
  3. Souhlasím úplně se vším, co jsi napsala, i s výtkama :-) Sam jsem opravdu z duše nesnášela :D a po pravdě Quincy mi taky nijak zvlášť sympatická nebyla.
    I když jsem nakonec nehodnotila plným počtem, knížka se mi líbila :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^