neděle 2. července 2017

Dočteno: Hlídači - Neil Spring [RECENZE]

Originální název: The Watchers
Žánr: Literatura světová, záhady
Rok vydání: 2017, vydání v originálu 2015
Počet stran: 408
Nakladatelství: Omega

"V době vrcholící studené války provedli úředníci na ministerstvu obrany vysoce tajné vyšetřování neobvyklých událostí, které se udály na členitém pobřeží Pembrokeshirského národního parku, kterému se říká přezdíval "The Broad Haven Triangle“. Všechny noviny hlásaly: světla a předměty se vznášely na obloze, přízračné postavy nahlížely do oken statků, lidé i zvířata mají strach. Po třiceti letech byl úředník, který měl na starosti spisy týkající se těchto událostí, z Národního archivu propuštěn. Byl vyzván, aby podal nové svědectví o tom, co ví, co stálo ve spisech. Jeho svědectví otřáslo samotnými základy britské vlády. Toto je jeho příběh."




Celý nadpřirozený příběh se nám odehrává v městečku Haven. Kde hlavní hrdina Robert Wilding vyrůstal. Už od malička má na město ne moc pěkné vzpomínky. Jsou vázány jak se smrtí jeho rodiču tak i s úkazy zvané UFO, kdy mu děda už od malička říkával, že nastane konec světa. Nutil ho modlit se každý den, aby věřil a dokázal se tak vypořádat s něčím co jednou přijde na naši zemi.

"Před svou minulostí utéct můžete, před Hlídači nikoliv."


Wildingovi se jednoho dne podaří uspořádat sešlost v budově parlamentu, kde se pokouší prokázat, že UFO jsou jen báchorky a že za všemi těmi událostmi z městečka Haven se ukrývá to, že vláda testuje jaderné zbraně a využívá tak UFO jako záminku, aby se nic nedostalo na veřejnost.
V ten moment ale dojde k útoku na parlament a jeho věrná přítelkyně Selina je při něj velmi těžce zraněna. 

Po téhle tragické události je Wilding požádán Admirálem, aby se vydal do městečka Haven prozkoumat záhady okolo Broadhavenského trojúhelníku

Wilding se tedy po deseti letech vydává zpátky do svého rodného města, aby nalezl logické vysvětlení toho, proč se v městečku Haven dějí tak podivné věci. Logické vysvětlení ve smyslu, že by snad Americká armáda vypouštěla letouny, přímo nad městečko Haven, kde je i nedaleko umístěna vojenská základna.
Co když s tím vším, ale nemá armáda vůbec nic společného a opravdu se v městečku Haven děje něco podivného? Už jen to, že se povahy všech lidí, kteří tzv. UFO zahlédli, zcela změnily, Wildingovi moc nepomáhá. Naštěstí se tu ale nachází několik místních, mezi kterými se nachází i jeho dědeček, kteří se mu snaží s nevysvětlitelnými úkazy pomoci.

"Tluče na ně Zvěstovatel, jenž s sebou přináší smrt a varování, že se v podzemí probouzejí zlé bytosti, které kdysi ztrestal samotný Bůh. Ty bytosti mají jméno - jsou to Hlídači."


Na konci knihy autor zmiňuje, že se inspiroval reálnými příběhy o pozorování UFO přímo v městečku Haven okolo roku 1977. Avšak zbytek příběhu je zcela smyšlený.
Vždycky jsem ráda, když narazím na knihu, ve které autor napíše, že se inspiroval skutečnými příběhy, celé knize to pak dodá úplně jiný význam a člověk se (aspoň z mého pohledu) dokáže do knihy opravdu plně ponořit.
Ještě nikdy jsem nečetla knihu na podobné téma. I když mě paranormální jevy docela zajímají, nikdy jsem takové knihy nevyhledávala. Po téhle knize ale mohu říci, že tohle není má poslední kniha, zaměřená na téma "záhady". A i když jsem knihu četla docela dlouho, byla jsem z ní víc než nadšená! Nejlépe jsem si knihu užívala ve chvílích, kdy jsem ji četla večer před spaním, to má pak opravdu grády! :-)

Kniha byla velmi čtivá a četla se poměrně rychle i když měla něco přes 400 stran. Kdybych neměla i jiné povinnosti, určitě bych ji zvládla přečíst i rychleji.
Každopádně, čím více jsem se do příběhu začetla, tím více jsem si přála abych už byla na samotném konci a dozvěděla se, jak to všechno nakonec dopadne. A musím říct, že konec stál opravdu za to. 

Opravdu nelituji, že jsem se do knihy pustila, maximálně jsem si ji užila a jsem také ráda, že jsem objevila další žánr, který mohu vyhledávat.

Obálku myslím ani nemusím zmiňovat, ta je naprosto geniální, hodně se mi líbí a v knihovničce se bude skvěle vyjímat.
 Závěrem bych knihu určitě doporučila všem co mají rádi jakýkoliv druh nadpřirozena a samozřejmě záhady spojeny se vším možným. Ať už jste náročný čtenář nebo ne, myslím si, že si vás kniha získá tak jako mě.

Zahraniční obálky:


Hodnocení:


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega.
Knihu si můžete koupit ZDE v knihkupectví Dobrovsky nebo ZDE přímo na stránkách nakladatelství Omega.  



Nejlevnější cenu knihy Hlídači naleznete na Srovname.cz 

Četli jste knihu Hlídači? Pokud ano, co na ni říkáte? Líbila se Vám? Nebo jste z ní byli naopak zklamáni?
Budu ráda za vaše komentáře :-)

 S pozdravem Mrs. Jungová!

1 komentář:

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha mě docela zaujala :) A rozhodně vypadá jako ideální kniha pro tátu, který takové příběhy má rád :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^