pondělí 19. září 2016

Dočteno: Kronika rodu Nedbálkových - Jana, Karel, Karel Nedbálkovi [RECENZE]

Originální název: Kronika rodi Nedbálkových
Žánr: kronika, biografický román
Rok vydání: 2016
Počet stran: 249
Nakladatelství: Monument

"Kroniku rodu Nedbálkových jsme vydali k výročí narození autorů. Jak už to dříve bývalo, rodiče nám často vykládali historky o našich předcích, a odkud pocházíme. I při setkávání s obyvateli slušovického regionu jsme často slýchávali, že jsme s někým příbuzní. Tehdy jsme si ještě nedokázali dát věci do kontextu a uvědomit si, z které strany jsme po rodině. Některé historky z rodinných tradic byly natolik romantické, že jsme začali po naších předcích pátrat. Jako nejvíc romantické události se jeví zkazky o šlechtickém předkovi rodu a zázračnému uzdravení jednoho z našich předků. Z důvodu historických souvislostí je zpracována také historie obcí nejbližšího okolí, a to obce Březová a správní obce Slušovice. Někdy se vyskytuje i vrchnostenská obec Lukov nebo obce Veselá, Klečůvka a Želechovice."



Tenhle biografický román jsem měla doma už dlouhou dobu, došel mi jako recenzní výtisk od nakladatelství Monument, ale kvůli své formě, jsem jej nedokázala přečíst na jeden nádech, ale pouze po kouskách.



Kniha už má v názvu naznačeno, že se bude jednat o biografický román rodiny Nedbálkových

Z počátku knihy se seznamujeme s dětstvím a průběhem životů Karla Nedbálka, jeho ženy Jany Nedbálkové a jejich syna Karla Nedbálka. Musím říct, že některé informace z jejich dětství mě i překvapili. Přeci jen u úspěšných lidí si člověk říká, jak mají už od začátku nalinkovaný život právě jen pro tu jednu profesi a přitom to tak vůbec není.

Dále se kniha zabývá obcí Březová, kde popisuje její historii. Možná kdyby to byla obec ve které bych vyrůstala, přišla by mi tahle kapitola zajímavější, ale ani tak jsem ji úplně nepřeskočila a pár informací si o obci přečetla. 

O pár stránek dále, je zde i zaznamenána statistika rodu Nedbálkových. Musím říct, že tahle kapitola mě zaujala asi nejvíce ze všech. 
U každého rodinného příslušníka bylo i zapsáno např. kolik měl manželek, kolik dětí - kolika se dožili let apod.

Poslední "kapitolou" zde byla "Spřízněné rody", s nimiž měl rod Nedbálků společné kořeny po matčině linii. I tahle kapitola byla zajímavá, ale stejně i kdybyste se mě teď zeptali na jedno jméno z knihy, absolutně nic bych vám o něj neřekla, jelikož sem teď přecpaná tolika jmény a příjmení, že mám nafouknutou hlavu jako balón. 

V knize je několik fotografií, které dávají knize "šmrnc" a myslím, že kdyby to bylo pouze o textu, tak to člověka spíše unudí. 
Avšak musím podotknout, že tahle biografie je skvělá tím, že pokud si ji rodina bude předávat z generace na generaci, tak má své krásné využití. Myslím si, že i jako dárek pro své blízké to není špatný nápad. Zvláště když si ti blízcí sami něco z těch dob pamatují a mohou tak zavzpomínat na staré časy.

Bohužel pro ty, kteří tuhle rodinu neznají a ani nemají ponětí kde se obec Březová nachází, tak jim tahle kniha naprosto nic neřekne a asi ji i po pár stránkách odloží. 
Proto bych knihu doporučila spíše starším generacím nebo někomu kdo žil/žije v obci Březová a rád by zavzpomínal jak to tam před pár lety vypadalo.

Ještě bych ráda pochválila obálku knihy, která je opravdu hezky zpracovaná, akorát bych místo paperbacku zvolila pevnou vazbu, možná by to přeci jen vypadalo líp... moje vydání už se stihlo za těch několik dní (skoro měsíc) pěkně zvlnit

Mé hodnocení: 72%

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^