pátek 5. srpna 2016

Dočteno: Ross Poldark: Návrat domů - Winston Graham [RECENZE]

Originální název: Ross Poldark - A Novel of Cornwall, 1783-1787
Žánr: Světová literatura, romány, historie
Rok vydání: 2015, vydání originálu: 1996
Počet stran: 464
Nakladatelství: Baronet

"Důstojník Ross Poldark se po letech vrací z americké války do rodného Cornwallu a těší se, že zase začne vést normální život, bude spravovat rodový majetek a ožení se s dívkou, kterou už léta miluje. Po návratu však zjišťuje, že otec je mrtvý, šlechtické sídlo i veškeré hospodářství zchátralé a že služebnictvo rozprodává všechny zbývající cennosti. Největší bolest však zažívá po zjištění, že se krásná Elizabeth zasnoubila s jeho bratrancem Francisem, protože se domnívala, že Ross ve válce zahynul. Zklamaný důstojník se ale navzdory všemu pouští do práce a snaží se dát do pořádku rodinný majetek a znovu otevřít otcův měděný důl. A také zapomenout na svou životní lásku a zvyknout si, že patří jinému. Pomáhá mu v tom mladičká Demelza, vlastně ještě téměř dítě, kterou najal jako služebnou, aby ji vytrhl z neutěšeného prostředí, v němž dosud žila. Vděčná dívka v něm vidí svého zachránce a odměňuje se mu hlubokým obdivem, ale zároveň usiluje o jistou míru samostatnosti. Vedle ní a s její pomocí se Ross znovu vrací do života…"


Kniha Poldark mě hlavně zlákala díky vašim recenzím a všem za ně děkuji
I když kniha nebyla úplně dokonalá, i tak na mě jistým způsobem zapůsobila :-)



Ross Poldark se po válce vrací domů s nadějí, že vše zůstalo tak, jak to při svém odchodu zanechal. Jenže při svém příchodu zjistí, že ne všechno zůstalo tak, jak si přál, aby zůstalo.  

Elizabeth, jeho láska už od dětství, je zasnoubená s jeho bratrancem a jeho otec je po smrti.

Vydává se tedy zpět do domu svého otce, který přenechal dvěma líným sluhům, kteří se o dům "starají". Když však Ross zjistí v jaké stavu dům je, rozhodne se tu línou chátru postavit do latě - těm se to ale moc nelíbí a hodně protestují než se je Rossovi podaří zpacifikovat.

Ross se rozhodně nijak nevzdává a snaží se dům vrátit do původního stavu a začne se zajímat i o znovu otevření měděného dolu.

Na svých cestách narazí na mladičkou slečnu Demelzu (a jejího psího společníka), kterou si nakonec vezme pod svá ochranná křídla, aby ji uchránil před jejím otcem, který ji neustále bije. S tím se nakonec domluví, že u něj Demelza bude sloužit, a že za ni bude (otec) dostávat roční odměnu (peněžní samozřejmě). Demelza je tak nadšená, že si každých dnů u pana Poldarka užívá.

Díky ní začne dům doslova kvést a Ross tak přichází i na jiné myšlenky, které ho doslova vracejí zpět do normálního života.


Hned na začátku se musím přiznat, že některé pasáže jsem v knize přeskakovala, jelikož mi přišli tak nudné, že mě dokázali i donutit knihu na chvíli zavřít a pokračovat později.
Tím ale nechci říct, že by nebyl příběh dobrý. Na jednu stranu se mi moc líbil, Rosse jsem si hodně oblíbila, stejně tak i Demelzu. A jejich životní příběh jsem doslova hltala a nemohla se dočkat až si uvědomí to, co bylo hned od začátku jasné.

Když jsem byla v polovině knihy, dozvěděla jsem se, že má i stejnojmenný seriál, na který jsem okamžitě dostala chuť se podívat, takže ho mám určitě v plánu! Moc ráda si jej porovnám s knižní předlohou a zároveň tajně doufám, že to nebude tak odlišné jako "kniha vs. film The 100".

V knize se ale neodehrává pouze jejich příběh, je zde i spousty jiných postav, se kterými se seznamujeme a také s tím jak to chodilo okolo roku 1780.
Díky tomu jak jsou postavy skvěle popsány (charakterově), si zde hned najdete svého oblíbence či naopak. I já si zde našla pár postav, které jsem opravdu nemusela, jako například snoubence Elizabeth, Francise. - Který mi občas doslova pil krev.

Nemyslím si, že "Poldark", je kniha pro všechny. Chce to mít určitou dávku zalíbení v historických románech a rozhodně vás nesmí nudit sáhodlouhé vyprávění o dědictví nebo různé politické řeči (které jsem právě já přeskakovala).
Kdo však ale tuhle kombinaci zbožňuje, tak knihu rozhodně doporučuji, určitě se vám bude líbit!
A vy, co na takové povídání nejste, trochu si promyslete, než se do knihy pustíte, abyste nakonec nebyli zklamaní.

nelituji, že jsem se rozhodla si Poldarka přečíst a rozhodně si nenechám ujít ani druhý díl a pak uvidím, jestli se nakonec pustím ještě do těch dalších. Údajně to má mít až 11 dílů. Fuuuuh.

Mé hodnocení: 79%


O autorovi: Winston Graham



Winston Graham byl anglický novelista, známý především svými příběhy o kapitánu Poldarkovi a sérii historických fikcí odehrávajících se v Cornwallu.
Winston Mawdsley Graham se toužil stát spisovatelem již od raného mládí. Narodil se v Manchesteru, ale v sedmnácti letech se přestěhoval do Perranporthu v Cornwallu, kde žil až do roku 1925. Roku 1960 pobýval krátce v jižní Francii a nakonec se usadil v Sussexu. Během svého života napsal téměř čtyřicet knih. Jeho knihy se dočkaly překladu do mnoha jazyků a slavná série o Poldarkovi dala vzniknout dvěma televizním seriálům, které byly uvedeny ve čtyřiadvaceti zemích. Podle osmé knihy z této série "Cizince z moře", byl natočen dvouhodinový televizní film. Jeden z Grahamových dřívějších románů "Zapomenutý příběh", bal ztvárněn v pětidílném televizním seriálu, který získal stříbrnou medaili na Newyorském filmovéme festivalu. Šest z jeho knih bylo převedeno na plátno. Nejznámější adaptaci "Marnie" režíroval Alfred Hitchcock. Winston Graham byl členem Královské literární společnosti a v roce 1983 mu byl udělen Řád britského impéria.

Četli jste Poldarka? Co na knihu říkáte? Padla vám do noty nebo to naopak nebyl váš šálek čaje? :-)

5 komentářů:

  1. Poldarka jsem nedávno také četla. :) A stejně jako tebe mě zaskočil celkový počet 12 dílů, mohlo bych jich být méně. :D Každopádně příběh se mi líbil a zrovna jsem rozkoukala i seriál. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koz když každý díl bude mít okolo 500 stránek... to by opravdu mohlo být méně :D
      A seriál si určitě taky rozkoukám! :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Na tuhle sérii jsem slyšela samou chválu, takže se na ni ze zvědavosti určitě také chystám :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze! :)
    Škoda, že jsi z ní nebyla až tak nadšená :(
    Já jsem si tuto sérii naprosto zamilovala a čekám na září, kdy má vyjít třetí díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!:)
      Jinak, jako příběh se mi líbil, jenom bohužel některé ty části mě nebavili :/ což i mě samotnou mrzí, ale druhý díl si určitě taky přečtu, kdo ví, třeba se mi bude líbit víc :))

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^