pátek 26. února 2016

Dočteno: Silo - Hugh Howey [RECENZE]

Originální název: Wool
Žánr: Sci-fi a fantasy
Rok vydání: 2014, 1.vydání v originálu: 2011
Počet stran: 496 stran
Nakladatelství: Knižní klub

"V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt… Po letech udržování křehké rovnováhy se však systém octne před zhroucením. Hluboko ve spodních patrech, ovládaných lidmi z mechanického úseku, se vzedme vlna odporu proti takřka všemocnému IT oddělení. Mají naději na úspěch? Odkryjí děsivá tajemství přísně střežených serverů? A chtějí je vůbec znát?"





Na tuhle sérii jsem se už hodně dlouho těšila a je mi hanba, že jsem tuhle knížku nechala první přečíst babičku a až po pár měsících jsem se do ní konečně pustila taky. Možná je to i dobře, protože si aspoň budu moci hned přečíst druhý díl!

Děj pojednává o lidech, kteří žijí pod zemí - v Silu, kde panuje určitý řád. Každý z určitého úseku, se zdržuje jen na svém místě a drží se svých "rolích", protože když někdo vyčuhuje z davu, říká si o problém. A kdo se vzepře řádu, je vyslán ven čistit. Čištění je rutinní proces, kde člověk čistí venkovní kamery, díky nimž mají lidé aspoň malou představu, jak to venku vypadá.
A když už někoho vyšlou čistit, nikdy se nevrátí. Proč? To nikdo z lidí neví... (mimo úsek IT), viděli tam snad něco, co je přimělo zůstat nebo odejít někam jinam? Nebo se jim tam něco stalo? ... Kvůli těmhle obavám se lidé straní problémům... tedy až na výjimky. Vždycky se přeci nějaká ta výjimka najde.

Děj zpočátku docela mátl, myslela jsem si, že jsem odhadla hlavního hrdinu tohohle příběhu, ale pěkně jsem se zmýlila. Nakonec jsem usoudila, že hrdinů je zde více (aspoň pro mě) než se na první pohled může zdát a věřte mi, že na některé jen tak nezapomenete.

A když už se nějaká ta výjimka najde, snaží se s sebou strhnout více výjimek, které se nakonec připojí a vznikne VZPOURA. Je to hodně silné slovo, ale je velice výstižné. Silo není nijak malé, má 144 pater, není zde žádný výtah a pohybovat se dá pouze po schodech. (Dokážete si představit, že byste každý den chodili nahoru a dolů? Já tedy ne.) - samozřejmě lidé z určitého úseku se zdržují na svém oddělení a necestují. Na to jsou zde nosiči, kteří slouží k předávání zpráv - což je nejlevnější cesta. Ta dražší už je po serverech, které jsou ale kontrolovány... což je občas nevýhoda...
Měnou jsou zde místo peněz dovolenky, kterými se třeba právě platí výše zmíněné zprávy.

Jak už jsem zmínila v Silu panují určitá pravidla, jako třeba láska mezi lidmi, která se neobejde bez povolení těch nejvyšších a děti mohou mít jen ti co mají opravdu velké štěstí. Lidé si však na tyhle pravidla zvykli, nepochybují o nich a berou je takové jaké jsou.

Když se vrátím k výjimkám, tou největší se stane mechanický úsek, který vyvolá tak velkou věc, že nad ní i sami ztratí kontrolu. Jak to ale všechno dopadne? Ta otázka visí ve velmi dusném vzduchu...

Kdesi jsem se dočetla, že by mělo být Silo zfilmováno, zatím se tak ale nestalo, ale popravdě bych byla na filmové zpracování hodně zvědavá a i když mi trvalo hodně dlouho tuhle knihu překousnout, byla naprosto skvělá. Rozhodně bych ji doporučila dál, má své kouzlo a hlavně místo kde se děj odehrává, je ojedinělé a hlavně zajímavé. 
Kdo tedy ještě váhá nad touhle knihou, snad vás moje recenze přesvědčí si ji přečíst:)


Na závěr bych chtěla podotknout, těšte se na závěr knihy! :)

Zahraniční obálky:

 

Mé hodnocení: 95%

4 komentáře:

  1. Počkej, kouknu se, kolik jsem dala procent já.... To je mi náhoda, taky 95%! :D
    Je to neskutečně úžasná kniha ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Původně jsem jí chtěla dát 100%, ale řekla jsem si, že si musím nechat rezervu pro druhý díl. xD :)
      A máš pravdu, byla to úžasná kniha! :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Na Silo se už dlouho chystám a čekám od něj hodně :) Všichni si ho chválí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jej, brousím si na Silo zuby a vidím, že v březnu už asi nebudu moci odolat. Hezky napsaná recenze, už se na knihu těším! :)
    Hezké pondělí,
    K

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^