středa 18. listopadu 2015

Dočteno: Šepotání - A. G. Howard [RECENZE]

Originální název: Splintered
Žánr: Sci-fi a fantasy
Série: 1 díl
Počet stran: 416 stran
Nakladatelství: CooBoo

"Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu, je to dar, který už její matku připravil o rozum. Pocházejí totiž z rodiny Aleny Liddellové, lépe známé coby Alenky z Říše divů, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantastický svět. 
Když se matčin stav zhorší, nemůže Allysa už svoje dědictví dál popírat a zjistí, že na těch fascinujících pohádkách, které zná z dětství, je pravdy víc, než by se mohlo zdát. Trhlinou v zrcadle se dostane do Říše divů, jež je mnohem ponuřejší, než jak ji zná z knížek, a stáhne s sebou i svého nejlepšího kamaráda a tajnou lásku Zacha. Na druhé straně už na ně čeká podezřelý a svůdný Morfeus a provází je při jejich hledání. Ale dá se mu opravdu věřit?"

Konečně se mi dostala do rukou tahle kouzelná kniha - jak dějem tak obálkou. Otálela jsem nad ní dlouho a když jsem ji objevila v knihovně, neváhala jsem. 


Hlavní hrdinkou je slečna, co dokáže "promlouvat" s všelijakým hmyzem a květinami. Nejdříve to slyší jen jako nějaké "šepotání", nakonec z toho šepotání ale vzniknou slova a Al si myslí, že blouzní. V jejich rodině je to něco jako dar, který vlastní všechny generace (pouze ženské pohlaví).

Alyssina matka se díky tomu dostala do ústavu "pro blázny" díky tomu jak stále mluvila s květinami a hmyzem a nesnažila se to aspoň trochu skrývat. Také se dozví že jejich rodina je kvůli bývalé Alence prokleta. A tak se rozhodne tohle prokletí zvrátit. Přes zrcadlo se dostane do říše divů a ne sama. 

A co by to bylo za román, i když fantasy, bez přítomnosti lásky? Alyssa už je dlouho zamilovaná do svého nejlepšího kamaráda Zacha. Který má ale přítelkyni a na Alyssu myslí jen jako svou sestru - to si tedy alespoň ona myslí. 

Když se Al rozhodne přejít na druhou stranu do říše divů skrze zrcadlo, stane se nehoda a společně s ní přejde i někdo další. Někdo kdo by tam vůbec neměl být. Někdo kdo o tomhle světě vůbec nic netuší a v momentě kdy Alyssu spatří, myslí si že je to sen. 
Na druhé straně na ně čeká Morfeus, kterého Alyssa jako malá potkávala ve svých snech. Měla k němu hodně blízko a tak není divu, že mu od začátku hltá každé jeho slovo. Ale co když nemluví tak úplně pravdu?

V knize nastane několik zvratů, které jsou dá se říct i očekávané, přeci jen všechno nakonec musí skončit dobře nebo ne? 
Nějak jsem popravdě ani nedoufala, že by tu mohla být nějaká milostná zápletka (magický trojúhelník). Myslela jsem si, že se vše bude točit jen kolem říše divů, ale spletla jsem se. Malinko mě vytáčelo, jak se každou chvíli přikláněla na jinou stranu, ale jsem ráda, že to nakonec dopadlo tak jak to dopadlo... A jsem zvědavá co nás bude čekat v dalším díle a jaká překvapení tam na nás vykouknou. 

Celkově se mi Šepotání líbilo, byla jsem moc ráda, že jsem si jej mohla přečíst a snad se mi brzy dostane do rukou druhý díl :-)

Obálku můžu hodnotit jenom kladně, protože je opravdu nádherná. Krásná zeleň s blond kráskou a modrýma očima. A font písma společně s barvou se tam vyjímá opravdu krásně:)

Zahraniční obálky:

Mé hodnocení: 80%

2 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Šepotání je opravdu zajímavá knížka, i když mě malinko vadil ten milostný trojúhelník, stejně se mi líbilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-)
      Je pravda, že milostný trojúhelník tam být nemusel, bylo by to kouzelné i bez toho, ale autorka do toho chtěla asi vložit trochu toho románu.

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^