sobota 22. září 2018

Umělec na ostří nože - Irvine Welsh [RECENZE]

Originální název: The Blade Artist
Žánr: Literatura světová, Romány
Rok vydání: 2018, vydání v originálu 2016
Počet stran: 288
Nakladatelství: Omega

"Jim Francis vede spokojený život. Úspěšný malíř a sochař žije v klidu se svou ženou Melanií a dvěma dcerami v luxusním domě na pláži v Kalifornii. Někteří o něm říkají, že je to lhář a podvodník, zatímco jiní ho vidí jako vizionáře. Ale Jimova minulost je velmi temná. Žil zcela jinak a jeho žebříček hodnot byl od současnosti velmi odlišný. Když cestuje přes Atlantik do rodného Skotska na pohřeb zavražděného syna, kterého sotva znal, jeho staří známí z Edinburghu ho už očekávají s touhou po krvavé pomstě. Když Melanie v Kalifornii objeví něco hrůzného, což naznačuje manželovu násilnou minulost, věci se dají rychle do pohybu. Elegantní a elektrizující román, v němž se opět setkáme s jednou z nejneslavnějších postav současné literatury – Francisem Begbiem z Trainspottingu." 




Příběhu Umělec na ostří nože, předchází tří díly, ve kterých se čtenář seznamuje s Begbiem a jeho přáteli. V předchozích dílech se Begbie ocitl ve vězení a nyní se s ním setkáváme v Kalifornii s jeho ženou a dětmi.

Jim Francis neboli Begbie si žije šťastný život se svojí rodinou, zatímco v jeho rodném městě je zavražděn jeho prvorozený syn. Begbie se živí jako malíř. Zjistil, že malování udržuje jeho vztek na uzdě a hlavně tak dokáže přesměrovat své myšlenky na něco jiného.

Když se dozvídá, že jeho syn zemřel, vydává se zpět do Skotska na pohřeb. I když trvalo dlouho, než se Begbie dokázal zbavit vzteku a svého násilného já, nikdy to z něj tak úplně nevymizelo. Vždycky to uvnitř něj bylo a bude. Vše se probouzí na povrch ve chvíli, kdy se od všech ve městě dozvídá, kdo jeho syna zavraždil. Překvapením pro něj ale je, když se dozví pravé jméno vraha.

Jak se Begbie prochází městem, uvědomuje si, kolik se toho v jeho rodném městě změnilo. Hlavně lidi - bohužel k horšímu. Uvědomuje si, jak je rád, že bydlí v Kalifornii se svou krásnou ženou a dětmi. Nejraději by se sem nikdy nevracel, ale to, že někdo zabil jeho syna si žádá odplatu. 

Begbieho manželka Melanie se o pár dní později vydává za ním do Skotska, jelikož má podezření, že manželova násilná minulost zcela nezmizela. Přichází na to, když se Melanie snaží nahlásit dva muže, kteří je jednoho dne obtěžovali na pláži a policista Harry jí oznamuje, že jeden z těch mužů je nezvěstný a druhý byl nalezen mrtvý.

Má Begbie co dočinění s mužem, který se v Kalifornii našel mrtvý? Pomstí se tomu, kdo zabil jeho syna?



V knize se prolínají vzpomínky z jeho mládí a předchozích let, takže se dostáváme více do Begbieho kůže, a hlavně do jeho mysli, proč je takový, jaký je. Příběhy z minulosti jsou zde vyznačeny kurzívou. Musím přiznat, že texty kurzívou se mi moc dobře nečtou, ale dalo se to zkousnout, možná bych tady ocenila, kdyby byla tahle část zpracována trochu jinak, třeba že by byl text oddělený hvězdičkami.

Každopádně i tak se mi děj knihy líbil. Dokonce bych si dokázala představit, že by byl příběh zfilmován. V tom případě bych pak ještě víc poulela oči nad scénami, kde se Begbie vracel ke svému starému já. Byla jsem překvapena jeho originalitou ve vraždění lidí. Je pravda, že tohle k němu neodmyslitelně patří, ale i tak jsem z těch scén byla dost mimo. Navíc mám hodně velkou představivost, takže jsem se při čtení musela tvářit velmi zajímavě.

Děj ubíhal plynule, kapitoly byly přiměřeně krátké a po dočtení jedné, jsem se hned musela pustit do další. Není to sice téma, které bych četla běžně, navíc to mělo své mouchy. Vypadá to, že raději přeci jen zůstanu u klasických thillerů a detektivek.

Knihu bych doporučila čtenářům, kterým nevadí příběhy založené na alkoholu, drogách a sexu. Uznávám, že tohle téma není pro všechny, ale těm, co tohle nevadí, tak vřele doporučuji. :-) No a pokud jste fanouškem téhle série, tak je to naprostá nutnost.

U obálky jsem trochu na rozpacích. Uznávám, že je zde trochu zvláštní kombinace barev. Když se člověk podívá na obálky předchozích dílů, tak to do série vůbec nezapadá. V tomhle případě se mi mnohem více líbí originální obálka. A co vám?

Zahraniční obálka:

Hodnocení:

a půl hvězdičky.


A jak jste na tom vy s tématem podobných knih? 
Chystáte se na tuhle knihu?

S pozdravem
Mrs. Jungová!

2 komentáře:

  1. Musím souhlasit s tebou, zahraniční obálka vypadá o dost lépe. Přijde mi, že ke knize lépe sedí. :) Jinak kniha vypadá zajímavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že máme ohledně obálky stejný pocit. :) Kniha zajímavá je, svým způsobem, ale asi není pro každého. Pokud tě zajímá tohle téma, tak je to něco pro tebe ^^

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^