středa 1. srpna 2018

Dvůr mlhy a hněvu - Sarah J. Maasová [RECENZE]

Originální název: A Court of Mist and Fury
Žánr: Dívčí romány, literatura světová, pro děti a mládež
Rok vydání: 2017, vydání v originálu 2016
Počet stran: 664
Nakladatelství: Cooboo


"Feyre přežila střet s Amaranthou a vrátila se na Jarní dvůr. Avšak ani zde nemá klidu, protože ji neustále pronásledují vzpomínky na to, co musela udělat, aby osvobodila Tamlina i jeho lid. 

A stejně tak nemůže zapomenout ani na smlouvu s Rhysandem, s kterým má strávit jeden týden v měsíci. Ač je nyní vznešenou vílou, srdce má stále lidské. A navíc si postupně uvědomuje, že na obzoru se objevuje ještě mnohem větší zlo, než jaké kdy zažila. A tak zatímco se snaží vyznat v zákrutech vílího života, zjišťuje, že její role zachránkyně ještě neskončila. Avšak dokáže se vyrovnat s nebezpečím, které se k ní blíží?"



Do druhého pokračování dvoru jsem se pustila přesně po roce. Ani doteď jsem nezapomněla na to, jak mě první díl naprosto okouzlil a i když jsem hned chtěla pokračování, nepustila jsem se do něj. Na jednu stranu to bylo kvůli škole, nechtělo se mi rozečítat přes 600 stran, protože jsem věděla, že bych to možná ani za měsíc nepřečetla. Teď na to ale přišel ten správný čas.

Znovu se ocitáme v kůži Feyre, která je zpět na Jarním dvoře po boku vládce Tamlina. Jenže po tom co přežila svou vlastní smrt, si začíná uvědomovat, že možná tohle místo není to, kde by chtěla žít. Tíží ji vzpomínky na to, jak musela zabít nevinné, aby Tamlina zachránila a ten ji teď v království doslova uvěznil.
Tamlin to vidí jako ochranu, zatímco Feyre jako vězení.

Feyre se každou noc budí z nočních mur, které ji pronásledují od doby, kdy se vrátila na Jarní dvůr. Dnem co dnem se propadá do nicoty a hledá záchranná lana. Tamlin jí to navíc moc neusnadňuje. Snaží se ji držet z dosahu všeho dění a myslí si, že je tohle pro ni to nejlepší. Jenže nevidí, jak moc jí tohle duševně ubližuje.

Vítaná pomoc přichází od někoho, koho si myslela, že už snad nikdy neuvidí. Právě u něj Feyre nachází tu chybějící podporu a pochopení, jakou u Tamlina postrádala. Díky němu také poznává, že není ta samá osoba, jako byla předtím.

Stejně jako v první díle i zde musí Feyre čelit několika překážkám, které navíc mohou ohrozit jak celý Prythian, tak i svět smrtelníků. Jenže aby dokázala ochránit všechny své milované, bude toho muset hodně obětovat.


Přečíst pokračování Dvoru pro mě byl neskutečný výkon. Takhle tlustým knihám se hodně vyhýbám, jenže když člověk přečte první díl, který skončí otevřeně... jak si pak může říct, že si ten druhý nepřečte? A po dočtení druhého dílu, který zase skončil otevřeně... si zase nemůžu dovolit říct, že si ten třetí díl nepřečtu, protože prostě... grrrrr. Konec knihy byl pro mě naprosto WOW. Byla jsem maximálně, nespokojeně, v šoku. Několikrát jsem si v hlavě přehrávala "takhle to přece nemůže skončit?!". A ono to přesně tak skončilo.

Neměla jsem v plánu tenhle měsíc číst třetí díl, ale asi mi to nedá a pustím se do něj. Děj knihy byl velmi čtivý. Četla se velmi lehce a rychle. Člověk ani nevěděl jak se zničeho nic dostal do poloviny knihy, i když na druhou stranu mi to ze začátku přišlo jako věčnost.

Postavy Feyre, Rhysanda, Mor, Casiana a jiné jsem si naprosto zamilovala. Maasová prostě umí psát a obdivuji ji za to, jak dokáže všechny postavy dokonale vykreslit. Hodně se mi líbila i část, která byla věnována Rhysandovi a dozvěděli jsme se tak i něco o příběhu z jeho pohledu, což bylo naprosto úžasné.  Díky tomu jsem si jej zamilovala snad ještě více. Opravdu nechápu, jak jsem ho mohla v prvním díle tak nesnášet... jenže to byl asi účel autorky. :-)

Pokud jste četli první díl a nijak moc vás neuchvátil, můžu vás ujistit, že druhý díl je vážně skvělý. Nebojte se a zkuste se prokousat dalším dílem, určitě nebudete zklamaní a věřím, že vás dokáže mile překvapit. 

Čtyři hvězdičky dávám jen kvůli tomu, aby mi zbylo vyšší hodnocení pro další díl, kdyby náhodou snad překonal ten druhý. :)

Zahraniční obálky:

Hodnocení:


Četli jste sérii Dvůr trnů a růží? 

Jak se vám líbila? 

Nebo se na sérii teprve chystáte?


S pozdravem
Mrs. Jungová! 

7 komentářů:

  1. Druhý díl za mě byl opravdu výborný a zatím nejlepší. Třetí díl byl bohužel za mě nejhorší, tak jsem zvědavá co na něj pak řekneš. Měj se krásně. :)
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na 3 díl fakt zvědavá, teď si dávám chvíli pauzu od tlustých knih, ale ke konci měsíce se do ní pustím:))

      Vymazat
  2. Já tuhle sérii nečetla, ale mám moc ráda písničku Please Take Me od Beth Crowley na motivy téhle série. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ani nevěděla, že je nějaká písnička na motivy téhle série, poslechnu si:) Jinak určitě Dvůr trnů a růží doporučuji:)

      Vymazat
  3. Taky se na ni časem mrknu. Ale až budu mít dočtený Skleněný trůn :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Bohužel jsem zatím ještě nečetla, ale všichni si sérii tolik chválí! :o

    OdpovědětVymazat
  5. Super recenze :) Mě se série líbí vážně moc. Na třetí díl jsem se ještě nedostala, ale tenhle a i ten první jsou vážně super. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^