čtvrtek 15. února 2018

Moje TOP knihy za rok 2017


Rok 2017 je za námi, a když se zpětně podívám, co za knihy jsem tenhle rok přečetla, tak bych možná našla mnohem více knih, které se mi líbili natolik, že bych se je ráda přečetla někdy ještě jednou.

Zúžila jsem to pouze na 6 knih (z 55). Tím, že tady nezmiňuji knihy, kterým jsem i přesto, že nejsou v seznamu, dala 5*, nechci dávat najevo, že se mi nějak nelíbili, ale snažila jsem se opravdu vybrat jenom těch pár TOP.

Pojďme se tedy podívat na seznam 6 knih, které mě v roce 2017 dostaly! :-)


Sůl moře - Ruta Sepetysová
Originální název: Salt to the sea
Počet stran: 352 stran
RECENZE

Sůl moře byla první kniha, kterou jsem v roce 2017 přečetla a dle mého názoru jsem nemohla začít lépe. Kniha mě zasáhla u srdce a dost mě potěšilo, že jsem objevila i film, který byl podle téhle tragédie natočen. Ještě jsem neměla možnost se na film podívat, ale stále na něj myslím a doufám, že se k němu někdy dostanu.

Válečné knihy/filmy nemám moc v lásce, navíc tohle byla první válečná kniha, kterou jsem dočetla do konce a navíc se mi i líbila.


Pomsta a rozbřesk - Reneé Ahdieh
Originální název: The Wrath and the Dawn (1. díl) 
Počet stran: 400 stran
RECENZE

Pomstu a rozbřesk jsem měla rozečtenou někdy na konci roku 2016, ale z neznámého důvodu jsem knihu až do května odmítala číst. Ani po roce si nemůžu vzpomenout, proč jsem knihu nechtěla dočíst.
Po půl roce jsem se nakonec "umoudřila", chytla knihu do ruky a už nepustila! Nevím, co mě to předtím popadlo, ale všechno beru zpět. První díl retelingu pohádky Tisíc a jedna noc, byl báječný. Slova knihy jsem doslova hltala a doufám, že se dostanu k druhému dílu dost brzy, než zapomenu, co se v prvním díle událo a to by mě docela mrzelo.


Dvůr trnů a růží - Sarah J. Maasová
Originální název: A Court of Thorns and Roses 
Počet stran: 440 stran

Dlouho jsem se téhle sérii vyhýbala a po dočtení knihy jsem se sama sebe ptala, proč jsem to tak dlouho odkládala? Občas své myšlenkové pochody opravdu nechápu, každopádně mě první díl bavil natolik, že jsme se rozhodla jej zařadit do TOP 2017. K dalším dílům jsem se ještě nedostala, ale samozřejmě to mám v plánu. První díl mě hodně bavil, postavy jsem si zamilovala a styl psaní autorky je skvělý a hlavně čtivý!




Erebos - U. Poznanski
Originální název: Erebos
Počet stran:  320 stran

Erebos jsem měla doma už strašně dlouho a až po přečtení knihy Pět od U. Poznanski jsem se dokopala k tomu, že jsem se do Erebosu pustila. I u téhle knihy je mi záhadou, proč jsem se do ní nepustila hned, co jsem si ji pořídila.

Děj se četl velmi rychle a styl autorky mi sedl natolik, že si od ní určitě přečtu i další knihy.




Blackout - Marc Elsberg
Originální název: Blackout: Morgen ist es zu spat 
Počet stran: 328 stran
Pokud jste četli recenzi na tuhle knihu, kterou jsem psala někdy v červenci, tak si určitě pamatujete, že se mi tahle kniha líbila. Neměla jsem od ní velká očekávání a to bylo asi dobře. 
Sledovat příběhy lidí, jak se snaží zachránit a přežít při totální blackoutu bylo doslova strhující. Kniha se neobešla i bez odborných "okecávaček", ale i tak bylo vše napsané, aby tomu i lajk (člověk co tomu moc nerozumí) porozuměl. Což můj dojem z knihy ještě vylepšilo.


Poslední dívka - Riley Sager
Originální název: Final Girls 
Počet stran:  408 stran

Ráda bych do svých TOP knih zařadila i tuhle knihu, jelikož mě svým způsobem hodně uchvátila. Postavy v knize si hráli s naší psychikou i s naším chápáním. To jak kniha skončila, mě odrovnalo, jelikož jsem takové zakončení vůbec nečekala a možná kvůli tomu, bych ji ráda měla ve svých TOP.
Děj byl nepředvídatelný (aspoň pro mě), vždycky když jsem si myslela, že jsem tomu všemu na stopě, jsem zjistila, jak moc jsem vedle (jak ta jedle).
Autor píše velmi poutavě a čtivě, docela ráda bych si od něj přečetla i jinou knihu, ale anglicky čtu zatím jenom lehčí romány, protože se bojím, že náročnější knihy bych v AJ ještě nezvládla. Tak snad se někdy dočkáme překladu i jiné knihy od něj. :-)
V roce 2017 jsem narazila na hodně zajímavých knih a budu na minulý rok vzpomínat v dobrém. Jediné zklamání, které se v minulém roce dostavilo, bylo z knihy Tisíc polibků. Asi jsem od ní měla opravdu hodně velké očekávání po tom, co všichni knihu na netu vychvalovali. 

A jaké byly Vaše TOP knihy v roce 2017? :-)

S pozdravem,
Mrs. Jungová!

11 komentářů:

  1. Z tvého výběru jsem četla poslední tři, byly fajn, ale asi jako topku bych je dle mého neřadila :-)
    Na Sůl moře se určitě chystám, jednu dobu to byla hodně čtená kniha, teď už ten humbuk trochu utichl, tak se na ni snad brzy vrhnu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud sedo ní pustíš, tak budu doufat, že se ti bude líbit. Pro mě to byl hodně silný příběh:)

      Vymazat
  2. Sůl moře se mi moc líbí, musím se ke knize konečně dopracovat. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Sůl moře se mi taky hodně líbila. Ráda bych si časem přečetla i další autorčiny knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně, také bych si chtěla přečíst více knih od Ruty. Zatím jsem se k tomu nedopracovala, ale doufám, že časem se k tomu dostanu. :)

      Vymazat
  4. Tak z Tvého výběru jsem četla pouze dvůr, který bych za sebe rozhodně mezi TOPku nezařadila. V podstatě hodně váhám, zda číst i pokračování. Jestli se totiž čeká zase do 3/4 knihy, než se začne něco dít, tak mě to celkem odrazuje, zvláště pak při tloušťce knihy :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám hodně lidí s podobným názorem, takže tě úplně chápu. Tak uvidíš, jestli se ti do pokračování bude chtít.
      Já jsem docela "jednoduchý" čtenář, a tak to pro mě nebylo tak hrozné a užívala jsem si čtení XD
      Ale souhlasím s tebou ohledně tloušťky knihy, do prvního dílu se mi nechtělo právě z toho důvodu a ještě když vidím tloušťku toho druhého dílu.... no potěš koště :D

      Vymazat
  5. Dvůr trnů a růží a Pomstu a rozbřesk jsem také přečetla a líbily se mi moc. :)) Na Sůl moře se už dlouho chystám, a to že ji máš zařazenou v topce mě ještě víc natěšilo. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud budeš mít čas, určitě se do knihy Sůl moře pusť, je to opravdu skvělá kniha a myslím si, že se ti bude taky moc líbit! ^_^

      Vymazat
  6. ja jsem teda mela topku uplne jinou, napriklad posledni tri knihy se mi libily, ale nebylo to nic, co by me primo posadilo na zadek :-D pro me to byla hlavne Cizinka, posledni dil Skleneneho trunu, Illuminae, Faja, a spousta dalsich :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^