úterý 4. října 2016

Dočteno: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti [RECENZE]

Originální název: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children
Série: 1.díl
Žánr: horory, sci-fi a fantasy
Rok vydání: 2012, vydání originálu: 2011
Počet stran: 358
Nakladatelství: Jota

"Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu. "



Až se nám do kin dostal stejnojmenný film, řekla jsem si, že si knihu musím jako první přečíst. A po přečtení knihy musím říct, že jsem ráda, že jsem si ji přečetla před shlédnutím filmu, protože.... ale o tom až po recenzi.



Už jen název knihy nám napovídá, že se příběh bude otáčet okolo podivných, záhadných dětí. Dětí s nadpřirozenými schopnostmi, které žijí v sirotčinci se slečnou Peregrinovou
Děti ale nejsou jedinými hlavními postavami děje, je to také Jacob, který se s podivnými dětmi seznamuje už jako malý a to prostřednictvím svého dědečka, který prý údajně také v sirotčinci nějakou dobu pobýval. Představuje mu děti díky příběhům, které prožil když byl malý. 

Jenže když Jacob pomalu roste a dědeček se ho stále snaží přesvědčit, že jeho dávní přátelé existují a že to nejsou jen pohádky, začíná být na pochybách, jestli to má dědeček v hlavě v pořádku.

I když se Jacobuv dědeček minulosti zuby nehty brání, nakonec ho i tak dostihne a Jacob začne pomalu zjišťovat, že to co mu dědeček vyprávěl nebyly jen pohádky.

Za pravdou se vydává až na ostrov u břehů Walesu, kde se nachází Sirotčinec slečny Peregrinové. Zde se samozřejmě setkává i s dětmi, které podle něj byl jen výplodem fantazie starého muže.... jenže najednou stojí přímo před jeho očima....


Tak moc jsem se na Sirotčinec těšila, až jsem si začala příběh (ještě než jsem ho začala číst) odehrávat v hlavě a říkat si, jak bude příběh napínavý a skvělý... jenže to jsem dělat neměla, jelikož jsem najednou měla od knihy velké očekávání.... a z něj se stalo velké zklamání...

Možná jsem neměla nad knihou tak dlouho přemýšlet a prostě si ji hned přečíst, možná právě tohle pokazilo celé kouzlo knihy... kdo ví.

Vím, že je zde hodně fanoušků téhle série, ale mě bohužel příběh zas tolik nenadchnul, možná by bylo lepší, kdyby zde nebylo tolik nadpřirozena a bylo to pouze o dětech ze sirotčince bez jiných stvůr a podobně.
Samozřejmě námět to byl určitě skvělý, spisovatel je talentovaný... spoustu čtenářů určitě oslovil, ale mě bohužel ne. Nevím jestli se někdy dostanu ke druhému dílu, možná za nějaký čas. Všimla jsem si že u druhého a třetího dílu je hodnocení na databáze knih mnohem vyšší než u prvního dílu, tak kdo ví, třeba jsou další díly lepší.

A abych nezapomněla, jediným velkým plusem knihy je, že byla doplněna o dobové fotografie, které byli docela děsivé (zvláště když čtete knihu na čtečce a najednou vám tam vyskočí strašidelná fotka - pes s lidskou hlavou a podobně).

Každopádně sérii určitě doporučuji lidem co mají rádi nadpřirozeno, fantasy, cestování v čase...
Doporučuji od toho nemít žádné velké očekávání, jinak můžete být velmi zklamáni (ale možná taky ne).

Zahraniční obálky:


Mé hodnocení: 45%

A jak se kniha líbila vám? Jste nadšení fanoušci série Sirotčince? Nebo naopak jste na tom jako já? 
Budu ráda za každý váš komentář! 

S pozdravem Mrs. Jungová!

4 komentáře:

  1. Me se kniha libila, ovsem cekala jsem neco jineho.
    Beauty of pink / Soutěž

    OdpovědětVymazat
  2. Moje pocity ze Sirotčince jsou naprosto stejné a tuhle sérii už asi nejspíš nedočtu. :/

    http://burrowofthebookworm.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Já se na knihu spíš nechystám. Vlastně ani na film ne. Nevím, nějak mě příběh nezaujal :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ja som knihu nečítala a už ani neplánujem. Akosi ma nikdy nelákala... dobre, chvíľu som o nej rozmýšľala, ale ako sa blížil film, tak stále menej. Ten si však určite chcem pozrieť.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^