čtvrtek 13. října 2016

Dočteno: Harry Potter a prokleté dítě - J.K.R., J.T., J.T. [RECENZE]

Originální název: Harry Potter and Cursed Child
Série: 1.díl
Žánr: divadelní hry, sci-fi, fantasy, pro děti a mládež
Rok vydání: 2016, vydání originálu: 2016
Počet stran: 424
Nakladatelství: Albatros

"Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší. Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst.  Divadelní hru Harry Potter a prokleté dítě na námět J.K. Rowlingové, Johna Tiffanyho a Jacka Thornea napsal Jack Thorne. Je osmým příběhem ze série o Harrym Potterovi a zároveň prvním, který se oficiálně dočkal divadelního zpracování."


Už je to nějaký ten pátek, co jsem tuhle knihu dočetla a ráda bych se s vámi podělila o názor na ni :-)


Příběh se odehrává o 12 let později, po velké bitvě s Voldemortem. Harry s Ginny mají dva syny Albuse a Jacka a dceru Lily.  
Když se Albus poprvé vydává do Bradavic, na cestě se spřátelí s Scorpiusem, synem Draco Malfoye. Celou cestu se mu však honí hlavou myšlenka, co když ho přidělí do Zmijozelu?

Moudrý klobouk nakonec Albuse přidělí do Zmijozelu, ten se nakonec uzavře do sebe a jediný člověk se kterým komunikuje je právě Scorpius i když si Harry myslí, že to není zrovna dobrý nápad. Snaží se ty dva od sebe oddělit, ale oni si k sobě vždy najdou cestu.

Jednoho dne Albus zaslechne jak jeho otec mluví s nějakým mužem o Cedriku Diggorym (který zemřel při poháru tří kouzelníků), který po něm chce, aby použil obraceč času, co momentálně vlastní Ministerstvo kouzel, vrátil se v čase a zachránil Cedrika, aby mohl mít svého syna zpět. Jenže Harry ho odmítne, zatímco Albusovi to začne vrtat hlavou a tak se se Scorpiusem vydají na nebezpečnou cestu s časem, která obrátí celou přítomnost vzhůru nohama. 


Nemohla jsem se dočkat až se do knihy pustím, byla to taková pěkná nostalgie, i když to nebylo napsáno jako klasická kniha, příběh mě do sebe vtáhl a knihu jsem skoro přečetla jedním dechem. Nebyla to taková ta klasika jak od J.K.R., ale díky tomu, že se na knize podílela, to stálo za to a zas tak moc se to od ostatních knih nelišilo (když opomenu formu scénáře).
Příběh byl napínavý, překvapivý, bylo zde pár nečekaných situací, které se mi zároveň nelíbili, jelikož představa, že by kniha mohla skončit úplně jinak než jak to měla nalajnované... to by se asi nelíbilo nikomu. 

Bylo fajn, když se příběh netočil jen okolo Harryho Pottera, ale okolo Albuse, se kterým jsme se dostali i do minulosti a tak si zavzpomínali na několik vzácných momentů, které dělají Harryho Pottera Harrym Pottrem :-)

Samozřejmě v knize nechybí ani Hermiona, Ron, Malfoy, profesorka Mcgonagallová a další známé postavy, na které si určitě všichni rádi zavzpomínáme. Nebude chybět ani samotný Albus Brumbál nebo třeba Snape. Takže ať už byla vaše oblíbená postava kdokoliv, určitě se tam na ni můžete těšit.

Nejdřív jsem si myslela, že mi příběh formou scénáře nesedne, ale nakonec jsem si na psanou formu zvykla. Na obálce snad ani není co vytknout, je naprosto skvělá a jsem ráda, že byla ponechána stejně jako originál.

Nejlevnější cenu knihy Harry Potter a prokleté dítě naleznete na Srovname.cz

A jaký je váš názor na "8 díl" Harryho Pottera? Líbil se vám takový tzv. dodatek ke knižní sérii? Nebo se vám naopak příběh nelíbil a úplně byste jej vynechali?


Zahraniční obálky:


Mé hodnocení: 75%

1 komentář:

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^