pátek 10. června 2016

Dočteno: Urban Games - A. T. Jurasek [RECENZE]

Originální název: Urban Games
Žánr: světová literatura, sci-fi a fantasy
Rok vydání: 2014, 1.vydání v originálu: 2014
Počet stran: 272 stran
Nakladatelství: bezvydavatele.cz


"Urban games se zprvu jeví jako další tuctová reality show s poutavým sloganem hry, při kterých půjde o život. Soutěžící si myslí, že mají skvělou příležitost zbohatnout a začít nový život, ale hned při prvním úkolu zemřou dva hráči… Druhý úkol se nezadržitelně blíží. A tvůrci her pro ně mají přichystáno spoustu dalších překvapení… Uzavření ve Městě, aréně, kde se celá soutěž odehrává, se vzápětí rozjíždí diváky bedlivě sledovaná hra o přežití. Kdo ze soutěžících vydrží až do samého finále a kdo nakonec podlehne?"




Urban Games je druhá kniha (počítám jen ty příběhové), kterou mám doma od českého autora. Jurasek ještě navíc vydal knihu na své vlastní náklady a už díky tomu jsem byla na knihu moc zvědavá. Na databázi knih má kniha hodnocení 87%, což je podle mě na začínajícího autora opravdu hodně slušné!

Ale jak kniha zaujala mně?
20 soutěžících. 20 dní. 200 miliónů.

Příběh se točí (velmi krátce) kolem 20 soutěžících, kteří se vydávají do arény ("ohraničeného města") kde neplatí žádné pravidla, zákony a když někoho zabijete všem je to úplně jeho, protože zde v aréně je všechno legální. 

Aby kniha hned ze začátku ukázala čtenářům, že bude opravdu brutální, tak hned na začátku přijde o život pár lidí. A tak se to nese v duchu celého příběhu.
Silnější/chytřejší přežije. 

Hráči budou přebývat v aréně 20 dní, kde se budou snažit přežít nástrahy tajemného města a tajemných soutěžící. 
Zpočátku to vypadá jako nevinná hra, kde jen objevuješ tajemství záhadného města. První den v aréně je jim celé město otevřené, jenže okamžikem kdy všichni usnou se všechno změní. 
Žádné jídlo. Žádná voda. Žádná elektřina. Co teď?

V průběhu hry se ve městě nachází tajné dveře, které jsou ukryté po celém městě. Červeně svítící dveře znamenají úkol (odměna: peníze nebo "trest"), avšak zelené dveře značí nápovědu. Což už zní samozřejmě o něco lépe. Červené dveře se ale nachází po městě mnohem častěji a jelikož nikdo netuší, co za úkoly je tam čeká... proč to nevyzkoušet? 
Omyl. Nikdy to nezkoušejte. Pokud nechcete přijít o ruce, nohy, psychiku a cokoliv jiného.

Musím říct, že příběh je opravdu drastický, u některých scén jsem myslela, že mi snad i vypadnou oči z důlku. Doporučuji si neoblíbit žádnou z postav, jako se to podařilo mně, protože vám jí pak bude líto a budete nuceni na zapomenout, protože už se tam do konce knihy rozhodně neobjeví. 
Nebudu zmiňovat kolik lidí na konci zůstalo, to si nechte jako překvapení. Ještě teď jsem docela v šoku ze všech těch úkolů a některých scén. Obdivuji autora za vymyšlení tak skvělého příběhu a když bude pokračování, určitě si ho opět přečtu. 
Kniha neskončila nijak otevřeně, ale bylo zde malinko naznačeno ono pokračování soutěže "Urban Games". 
Což mi připomíná, že jsem četla hodně názorů co spojují knihu s Hunger Games. Jsem ráda, že z mého pohledu to nemám jak srovnávat, knihy jsem nečetla a filmy taky moc neviděla. A tak je pro mně tahle kniha jediná svého druhu.

Ale kdybych měla knihu k něčemu přirovnat, nebyla by to kniha, ale jedna show, co běžela kdysi v televizi na Prima cool a to Fear Factor, kde soutěžící jedli nechutné věci jako mozečky, pavouky, živé brouky nebo plnili různé šílené úkoly (samozřejmě za peníze). 

K závěru bych chtěla říct, že kniha se četla moc dobře, svižně, nic bych na ní neměnila. Byla drsná od začátku až do konce a nedokázala jsem ji byť ani na chvíli odložit. 
Knihu bych doporučila všem, co zbožňovali Fear Factor nebo celkově mají rádi takové ty "soutěže", kde se bojuje o holý život

A abych nezapomněla okomentovat obálku, tak ta je opravdu hodně povedená. Červeno-černá je k příběhu ideální, stejně je tam plno krve... XD Takže za mě super:-)

Knihu si můžete pořídit buď jako e-knihu za 89,- ZDE
Nebo jako brožovanou knihu za 220,- ZDE


Mé hodnocení: 90%

9 komentářů:

  1. Ani si nedokážu představit, kolik peněz do toho autor musel dát, když kniha vyšla na jeho vlastní náklady.
    Není to sice můj šálek kávy, ale podle recenze to vypadá dobře a mohlo by to být hodně strhující. Děkuji za recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač a pokud se dostaneš k přečtení tak budu doufat, že se ti bude líbit stejně jako mě :-)

      Vymazat
  2. Wow, tak to si seženu, přesně takové knihy si ráda přečtu. Skvělá recenze!
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. O knížce jsem dost slyšela, když vycházela, a upřímně, pořád se trochu bojím podobnosti s Hunger Games :D Ale šanci tomu dám, určitě si to přečtu. Skvělá renceze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala Hunger Games jsem nečetla, ale myslím si, že za zkoušku to přečtení stojí :))
      A děkuji za pochvalu ^^

      Vymazat
  4. Skvělá recenze! :)
    Kniha mě docela dost láká :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ta recenze na mě vážně křičí Hunger Games a čekala jsem, kdy přijde věta jako "je/není to jako Hunger Games". Toho jsem se nedočkala, ale možná dobře, já ty knižní přirovnání stejně nemám moc ráda, tak nevím, proč jsem na něj čekala :D
    Zní to vážně hodně drasticky, nevím, jestli na to mám odvahu. Je tam aspoň kousíček něčeho šťastného?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi líto, že ji nemohu porovnat s Hunger Games, ale myslím si, že je to právě z mého pohledu lepší, i když jak se to vezme.
      Jinak jestli je tam něco šťastného... to záleží na tom, jak se člověk k některým situacím postaví. Něco malinko šťastného tam je, ale soutěž Urban Games je drsná a nakonec je pak všechno úplně jinak.
      Ale myslím, že to stojí za přečtení a nemyslím si, že i kdyby to bylo sebevíc drsné, tak člověk knihu neodloží, protože konec je opravdu "zajímavý".

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^