středa 15. června 2016

Dočteno: Feralové - Pod křídly vran - Jacob Grey [RECENZE]

Originální název: The Crow Talker (Ferals)
Žánr: pro děti a mládež, sci-fi a fantasy
Rok vydání: 2016, 1.vydání v originálu: 2015
Počet stran: 255 stran
Nakladatelství: Host




"Třináctiletý kluk jménem Krák žije v opuštěném parku, kde si na stromě postavil hnízdo. Jedinými společníky jsou mu tři vrány, které ho v podstatě vychovaly. Proto považoval za samozřejmé, že s nimi mluví jejich řečí. Jednoho dne mu však život naruší nečekané události a Krák se dozví, kým doopravdy je."






Pod křídly vran je první díl z trilogie Feralové. U nás zatím vyšel první díl a to tenhle rok, druhý díl je naplánovaný zhruba na listopad tohohle roku. Už podle anotace si můžete všimnout, že se příběh točí kolem malého kluka a tak je kniha spíše zaměřena na mladší publikum. I tak jsem ale knihu chtěla vyzkoušet. A i když jsem se přesvědčila, že je to opravdu kniha pro mladší, nebyla zase tak špatná.



Příběh se odehrává ve městě Blackstone, kde před několika lety vypukla válka mezi Feraly, která byla velmi krutá a zanechala po sobě velkou spoušť. Kvůli tomu se Feralové, kteří přežili schovali mezi obyčejné lidi a nemluvili před nikým o svých "schopnostech" ovládat zvířata.

Abych to objasnila, Feralové jsou "lidé" co rozumí řeči zvířat a dokáží je svým způsobem ovládat a používat jako svou zbraň. Nejzkušenější Feral, se dokonce dokáže ve zvíře, které ovládá, přeměnit. 

Děj se točí okolo hlavního hrdiny Kráka, který žije na stromě se svými třemi vránami, které se o něj starají. Každou noc ho pronásledují sny, ve kterých vidí své rodiče, jak se ho zbavují a on sám netuší proč. Když se však začne pomalu dozvídat pravdu, nemůže tomu sám uvěřit. 
A když zjistí, že vrány celé to tajemství od počátku věděly, překvapí jej to ještě víc.

Všechno to neobvyklé se začne dít díky vězňům, kteří jednoho dne utečou z vězení. A nejsou to jen tak ledajací vězni, ale Feralové - ti zlý. 
Jen co uprchnou z vězení, snaží se přivést ze Země zemřelých svého vůdce, pavoučího Ferala Mistra Snovače, kterého se podařilo před několika lety dobrým Feralům "zničit". 

Světlé dny ale pomalu končí a nezkušený Krák se vydává na "hon" uprchlých vězňů a při tom se dozvídá věci ze své minulosti, které mu rodiče tak nějak zapomněli říct. 

Dokáže ale Krák zabránit návratu Mistra Snovače a zachránit tak město Blackstone od zkázy? 

Zprvu mi trvalo, než jsem se do knihy začetla, ale nakonec se mi to podařilo a nebyla jsem z ní ani nijak zklamaná. Musela jsem ji brát trochu s nadsázkou a myslí se přesunout do svých mladších let :D ale jinak kniha rozhodně nebyla nijak špatná, byla čtivá a a četla se kupodivu dost rychle :-)

Byla to prakticky taková oddechovka a jsem ráda, že v knize nebyly žádné ilustrace, jelikož bych asi nezvládla pohled na pavouky, kterými byla kniha naprosto přemnožena. Už jen ta představa mi stačila.

Knihu bych doporučila určitě mladšímu publiku než jsem já (méně jak 23 let). Ale určitě nepochybuji, že si najde fanoušky i u starších čtenářů. :-) 

Zahraniční obálky: 



Mé hodnocení: 70%

1 komentář:

  1. O knihe som už čo-to počula, zachytila som na ňu zopár recenzií. Nevyzerá to zle, ale asi to nebude kniha, ktorá by ma posadila na zadok :D Zatiaľ nemám v pláne si ju kúpiť, ale možno, ak na ňu narazím v knižnici, tak jej dám šancu :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^