úterý 31. května 2016

Dočteno: Lovci lebek - H. Hindráková, J. Johánek [RECENZE]

Originální název: Lovci lebek
Žánr: Detektivky, Thillery, česká literatura
Rok vydání: 2016, 1.vydání v originálu: 2016
Počet stran: 220 stran
Nakladatelství: Grada

"Posledních deset let zatemnila Jaroslavův mozek jediná myšlenka. Myšlenka na pomstu. Tehdy boss ukrajinské mafie zastřelil jeho kolegu Lukyho, po kterém zůstala těhotná žena. Ačkoliv Jaroslav konečně dostal nabídku práce u speciální jednotky lovců lebek, má ke spokojenosti daleko. Život mu komplikují nevyřešené dluhy z pokeru, sílící tlak vymahačů a postupný rozpad rodiny.  I pracovní úspěchy střídají neúspěchy. Ukrajinská mafie posílá do Čech nebezpečného nájemného vraha, aby zlikvidoval nepohodlné svědky, po nichž pátrá také Jaroslavova jednotka. Zdá se, že nájemný vrah s andělskou tváří je vždy o krok napřed..."





Víc než anotaci k téhle knize, jsem nečetla. Ani recenze, které se začali v posledních dnech objevovat, chtěla jsem si na knihu udělat názor sama a udělala jsem dobře. Neměla jsem žádná speciální očekávání a dějově mě kniha popravdě hodně překvapila :-)


Autorka Hana Hindráková píše převážně knihy, které se odehrávají v prostředí Afriky, avšak v téhle knize se posunula do českého prostředí a celkově se pustila do něčeho nového. Na knize se také podílel český policista Jiří Johánek, který podle mě knize dodal spousty zkušeností a dovedl tak knihu k dokonalosti.

Jak už jsem zmínila, příběh se odehrává na české půdě, převážně v Praze, Plzni a Brně, a tím je to pro nás dobře představitelné prostředí. Což je podle mě plusem knihy.

V prologu se vracíme o deset let zpět, kde se odehrává klíčová scéna celého příběhu. Ta ovlivňuje celkové chování Jaroslava Jelínka po následující roky. Při jedné pátrací akci je svědkem smrti svého kolegy a taktéž svého nejlepšího přítele Lukáše a to jej ovlivní na celý život. Jeho cílem se tak stává zabití vraha svého nejlepšího přítele.
Po smrti Lukáše se Jaroslav propadá do nicoty, propadá alkoholu, jeho žena ho nenávidí, ale on si ani tak neuvědomuje, že tohle všechno by mohlo vést k rozpadu celé rodiny. Tedy až do té doby než se objeví první náznaky, které i přes to, že svou ženu Martinku miluje, ignoruje a stále chodí domů opilí nebo nechodí domů vůbec.

Ani po deseti letech Jaroslava nepřechází touha po zabití vraha - Alexandra Ivanova , kterého zrovna po deseti letech propouští z vězení. 
Jaroslav je krátce potom "povýšen" a převelen do speciální pátrací jednotky, kde získá krásnou kolegyni Lídu. Samozřejmě si nemá na co stěžovat, je krásná, ale je pro něj hřích se na ni dívat.

Společně s Lídou čelí nebezpečným situací, cestují po České republice kde pátrají nejen po stopách místní drogové mafie, ale i nájemného vraha. Jak to ale všechno dopadne? Dostane se Jaroslav ke své pomstě a zabije vraha svého nejlepšího přítele? Přežije hon na vraha nebo nakonec o svůj život přijde? 

Ve vzduchu je spousty nezodpovězených otázek, ale kniha vám je dokonale zodpoví a některé otázky se dozvíte až na samotném konci. 
Kniha je podle mě zakončena nejlépe jak by mohla, dlouho jsem nečetla knihu, která by skončila podobně. Přijde mi, že v poslední době čtu knížky, které mají vždy stejné konce.

Jak už jsem psala na začátku, kniha mě překvapila, nejen dějově, ale také jak hodně rychle se četla, takže jsem ji přečetla během jednoho dne. Plusem (aspoň u mě) bylo, že zde byly nadpisy v podobě podniků a různých míst, kde se osoby nacházely a nebylo zde sáhodlouhé vypisování, jak se tam postavy dostaly a podobně. Což udělalo příběh zvláštní, ale celkově speciální.
Abych knihu jen nevychvalovala, musím přiznat, že ze začátku jsem se příčila začíst, možná proto, že hlavní hrdina mi připomínal někoho z rodiny a to se mi hodně příčilo. Avšak nakonec jsem se přes to dostala (chyba autorky to samozřejmě není) a byla jsem ráda, protože jsem si příběh skvěle užila.
Když nad tím ještě zpětně přemýšlím, kdyby neměla kniha tak rychlý spád a byla ještě více rozepsána, možná by mě děj zasáhl mnohem více, než když to člověk slupne za jeden den jako malinu. Díky krátkosti knihy si tak budu pamatovat asi jen rodinné problémy Jaroslava a honbu za vrahem, která dopadla tak jak dopadla. 

Ke konci bych ještě ráda zmínila obálku knihy, která je skvěle navržená, i když se přiznám, že pod zeleným obalem je černobílá verze z mého pohledu mnohem lepší:)

Na závěr bych chtěla poděkovat autorce (a samozřejmě i nakladatelství Grada) za zaslání knihy, kterou si můžete pořídit na jejich webových stránkách Zde.


Mé hodnocení: 80%

6 komentářů:

  1. Páni, moc povedená recenze! Já původně o knize neuvažovala, ale Ty jsi mě nalákala, takže moc děkuji :) Přeji hezký den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě má recenze nalakala, myslím si že kniha opravdu stojí za přečtení :))

      Vymazat
  2. O knize jsem slyšela, jen mě nějak nenapadlo ji číst (možná předsudky o českých autorkách detektivek?). Ale zní to docela dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na tom byla podobně, nemám moc v lásce české autory, ale jsem ráda, že jsem knize dala šanci, protože byla nad moje očekávání :)

      Vymazat
  3. I mě se kniha líbila. Určitě je dobře dát občas šanci i českým autorům a ne jen zahraničním. Já mám poslední dobou na české autory štěstí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? Tak to bych byla ráda za nějaké doporučení do budoucna ^^ předem moc dekuji:)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^