úterý 17. května 2016

Dočteno: Kráva nebeská - David Duchovny [RECENZE]

Originální název: Holy Cow
Žánr: Světová literatura, humor
Rok vydání: 2016, 1.vydání v originálu: 2015
Počet stran: 184 stran
Nakladatelství: Knižní klub


"Elsie Bovaryová si žije celkem spokojený život. Je to šťastná kráva, tráví dny na pastvě a odpočinkem. Jednou v noci ale zničehonic zatouží po svobodě a společně se svojí nejlepší kamarádkou Mallory se rozhodne utéct z kravína. Chvilku je to fajn. Mallory flirtuje s býky, zatímco Elsie prozkoumává okolí farmářova domu. Když ale přes okno sleduje v televizi pořad o masokombinátech, dostane strach, a její dosavadní, spokojený život je rázem naruby. Zbývá jen jediné: odejít do lepšího, bezpečnějšího světa. A tak se vydají do Indie, kde jsou krávy přece posvátné!"




Už od března jsem po "Krávě nebeské" pokukovala v knihkupectví a konečně se mi dostala do rukou. Nečekala jsem, že mě tak mile překvapí, i když k ní mám nějaké záporné připomínky. Avšak skvěle mě pobavila a už jen ta představa, že se vžijete do krávy, která bude cestovat ze své rodné farmy do Indie je opravdu komická :-)

Hned od začátku je nám krávou jménem Elsie oznámeno, že právě píše knihu a vypráví nám svůj příběh o tom, co ji přimělo se vydat do Indie
Elsie je šťastná kráva, nic jí nechybí, má všechno co potřebuje, páni na farmě se o ni starají (dojí ji - v knize popisuje, že po dojení se vždycky cítí naprosto skvěle!). 

Jednoho dne však Elsie zatouží po svobodě a snaží se přesvědčit svou kamarádku Mallory, aby se vydala společně s ní. Ta má ale oči jenom pro okolo točící se býky. 
Jednou v noci se vydají společně do vedlejší ohrady, kde si chtěla Mallory trochu "zaflirtovat". To Elsie ale moc nelákalo a tak se šla projít okolo farmářova domu, kde uviděla jak všichni hledí na "svítící bednu" - kterou pojmenovala "Bůh lidí", po tom co viděla, jak na ni zírají a hltají slovo od slova.
Na chvíli se na svítí bednu zadívala a když uviděla, že sledují pořad o masokombinátech, zastavil se jí celý svět. Neuniklo jí pár scén kde slepice byli v klecích tak namačkané, že jim museli řezat pařáty, aby z klecí netrčely a krávy jak stahovali z kůže... (ano všechno je tam malinko detailně popsáno...)
Po chvíli však Elsie omdlela. Nebylo to však na dlouho, protože když se probrala stále ten pořad dávali. 

Tohle Elsie změnilo celý pohled na svět, dala si dvě a dvě dohromady (byla to přeci chytrá kráva!) a konečně zjistila, kam se ztrácí všechny krávy, které odchovají své mladé.

V ten moment se začne odvíjet příběh o tom, jak se kráva Elsie, společně se dvěma společníky, vydává na cestu do Indie. Samozřejmě velmi barvitě popisuje zážitky z cestování, co dobré a špatné je potkalo.

"Proč spolu lidi nekomunikují jako normální zvířata? Je toho spousta, co na nich nechápu."

Přiznám se, že jsem se dostala do takového stavu, že jsem si opravdu všechny scény představovala v hlavě, i když situace byly zcela nereálné. Což byl ale určitě spisovatelův účel. Sice jsem se nepopadala za břicho, ale dost často jsem se přistihla, že se pobaveně usmívám, protože bylo opravdu nad čím! :-)

Teď si ale říkám, jestli bylo opravdu účelem knihy čtenáře pobavit (z jedné strany asi ano), nebo je donutit zamyslet se nad brutálním zacházením se zvířaty. (z druhé strany možná i tohle). Opravdu se mi nelíbil popis toho, jak slepičkám řežou za živa pařáty apod. Na tohle mám opravdu slabý žaludek a i když nejsem vegetarián, tohle bych žádnému zvířeti nedokázala udělat. 
Takže kdo ví, třeba měla kniha i nějaké skryté poselství. Jenže, pochybuji, že by se kniha dostala do rukou lidem, kteří tohle dělají. Bohužel.

 "Někdo je černý, někdo bílý, někdo černobílý a někdo strakatý, ale všichni jsme dobytek."



Ještě bych chtěla podotknout, že se zde objevila i konverzace mezi krávou (spisovatelkou) a její vydavatelkou, která jí sem tam radila, co má a nemá psát, jenže to bylo stejně k ničemu, protože kráva to stejně hezky barvitě popsala. :-) 

Závěrem bych chtěla říct, že kniha byla na jednu stranu skvělá, na druhou stranu mi to ten začátek trochu znechutil, ale bohužel je to realita a převládá zde spíše pobavení než znechucení. Jsem ráda, že jsem si knihu koupila, byla skvěle napsána... prostě a jednoduše - Pohádka pro dospělé.
Nevím zda tu zmiňovat určitou skupinu lidí, pro které by byla "Kráva nebeská" vhodná, ona je asi vhodná pro všechny, jen záleží na tom, jak se k ní člověk postaví.



Mé hodnocení: 85%

1 komentář:

  1. Pěkná recenze. Knihu jsem již zaznamenala, ale zatím jsem ji nečetla :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^