pátek 4. března 2016

Dočteno: Zrození zabijáka (1.Díl) - Darren Shan [RECENZE]

Originální název: Birth of a Killer
Žánr: Sci-fi a fantasy
Rok vydání: 2013, 1.vydání v originálu: 2010
Počet stran: 192 stran
Nakladatelství: CooBoo

"Larten Hroozley tvrdě pracuje už od osmi let v továrně na hedvábí, kde musí spolu se svým bratrancem snášet násilnické chování předáka Traze. Když se Traz jednoho dne zase rozvzteklí a napadne Lartenova bratrance Vura, Larten se neudrží a bratrance začne bránit. Hrůzný konflikt ukončí předákova smrt. A Larten, který Traze zabil, musí urychleně zmizet. Na útěku se kvůli nepřízni počasí rozhodne schovat na hřbitově a přenocovat v kryptě. Tam narazí na záhadného Sebu Nila, který mu nabídne, aby se stal upířím pomocníkem. A protože Larten už nemá co ztratit, Sebovu nabídku přijme."

Na začátku příběhu se ocitáme v době, kdy ještě mladý kluk Larten není zasvěcen krví a není tvorem noci. Pracuje v místní továrně na hedvábí, které šéfuje strach nahánějící Traz.
Ale jednoho dne už si on ani jeho bratranec Vur nenechají tohle všechno líbit a postaví se mu. Bohužel jeho bratranci se to pekelně vymstí... a Larten pocítí takový hněv, jaký v sobě ještě nikdy nepocítil a Traze zabije, jako pomstu za Vura.
Když se mu začnou honit hlavou ještě další možné brutálnější nápady, jak by mohl Traze dorazit (vypíchnout mu oči nebo vyříznout..) rozhodne se utéct a v ten moment po něm všichni začnou řvát "Vrah".
S těmito slovy v uších se rozběhne z vesnice pryč, kde se následně ukryje v kryptě kvůli nepříznivému počasí. Kde se taktéž setká se svým budoucím mistrem Sebem.
Moc dlouho nad jeho otázkou "chceš se stát mým pomocníkem" neváhá a hned následující den se vydávají na cestu za "dobrodružstvím" a samozřejmě učením. Což není ze začátku nejjednodušší, ale pro něj je to, co potřebuje.

Hned v prvním díle se taktéž setkáme s Circo Mostruoso, kde Lartena Seba nechá na nějakou dobu, kvůli svým povinnostem. Larten si samozřejmě pobyt v cirkuse užívá a snaží se naučit novým věcem. V místě kde cirkus momentálně sídlí, se taktéž seznámí s klukem, který se nakonec později stane jeho dobrým přítelem a kluky bude na konci knížky čekat nemalé rozhodnutí, které ale budou muset učinit aby si vybrali, jakou cestou se v životě vlastně dají.

Knížka se četla moc dobře, vždycky mi vyhovoval styl psaní Darrena Shana a nic bych na jeho stylu neměnila :) Jsem zvědavá jak se to potáhne dál a snad mě tam potká i pár nečekaných překvapení. Tuhle sérii beru jako bonus ságy Darrena Shana (ano stejnojmenný autor xD), takže si myslím, že se mi bude ke konci opravdu moc líbit. :)

Obálka je skvělá, i když bych možná brala pevnou vazbu, ale i tak je krásná a je to taková knížečka, která se vám vleze i do menší kabelky a po cestách do města tak můžete aspoň kousek knížečky přečíst, což je fajn ^__^

I když zatím nevím jak dobré budou další díly, tak i tak vám tuhle sérii doporučuji, i když jste nečetli hlavní ságu Darrena Shana. Čímž těm, co ji nečetli, doporučuji si ji přečíst, protože je opravdu dokonalá!

Nevím jestli mám předpokládat, že někdo o téhle sérii slyšel nebo ji dokonce četl, ale pokud by se tu nějaký človíček našel, budu ráda za každý názor ^__^ A samozřejmě i pokud vás tahle recenze nalákala nebo naopak nenalákala. 

Zahraniční obálky:


Mé hodnocení: 85%

5 komentářů:

  1. O knize jsem hodně slyšela :) Moc bych si ji chtěla přečíst :) Mimochodem skvělá recenze! :)

    http://my-ideallife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a určitě neváhej, myslím že se bude líbit ^^

      Vymazat
  2. Knihu jsem četla asi 2 roky zpátky?Něco takového.Půjčila jsem si ji z knihovny a byla vážně skvělá,takže si ji chci pořídit domů a dát si re-reading prvního dílu a zbylé napojit.Přiznám se,netušila jsem,že autor má ještě další knihy.Musím se po nich podívat :-D :)
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se koukni a kdyby se ti nechtěla číst tak dlouhá série (12 dilu - o darrenovi), tak ma jeste trilogii Mesto, která je taktéž pravdu skvela a muzu ji jen doporučit :)

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^