čtvrtek 11. února 2016

Dočteno: Všechno úplně všechno - Nicola Yoonová [RECENZE]

Originální název: Everything, everything
Žánr: román
Rok vydání: 2015, 1.vydání v originálu: 2015
Počet stran: 296 stran
Nakladatelství: Jota

"Ahoj. Jmenuji se Madeline Whittierová a jsem nemocná. Moje nemoc je vzácná a málo známá. Jsem totiž alergická na celý svět. Vůbec nevycházím z domu, nebyla jsem venku celých sedmnáct let. Jediní lidé, které vídám, jsou moje máma a ošetřovatelka Carla.

Ale pak se jednoho dne u vedlejšího domu objevilo stěhovací auto. Vykoukla jsem z okna a uviděla ho. Byl vysoký, štíhlý a celý v černém – černé triko, černé džíny, černé tenisky a černá pletená čepice, která mu zakrývala vlasy. Zachytil můj pohled a upřeně se na mě zadíval. Já jeho upřený pohled opětovala. Jmenuje se Olly."




Když jsem knížku začala číst (i v čas, kdy jsem ji ještě neměla otevřenou) myslela jsem si, že bude pojednávat o nějaké duševní chorobě. A ono to tak prakticky i nakonec bylo... ale bylo to "schované" úplně někde jinde, než by se dalo čekat. Což mě opravdu hodně překvapilo a docela i zarazilo, i když to nebylo překvapující.

Příběh pojednává o slečně jménem Madeline, která bez lékařského dohledu nemůže udělat jediný krok, i když je celý život zavřená doma, ani zde se nemůže pohybovat sama. Co kdyby se jí něco stalo? No to nepřicházelo v úvahu.
Stejně jako ona nesmí vycházet ven, nikdo nesmí vkročit dovnitř - kromě lékařů samozřejmě.

Jednoho dne se ale vedle do sousedního domu přestěhuje rodina, která sice vypadá dokonale, ale uvnitř tak dokonalá není. Jí však spočine pohled jen na jednoho člena rodiny a to jejich syna Ollyeho. 

Co by to bylo za román, kdyby zde neproběhla mezi hlavními hrdiny nějaká ta jiskra? I když to stojí mnoho úsilí a přemlouvání lékařky (rodinné dobré kamarádky Karly)... Madeline si nakonec vyslouží důvěru od Karly a ta jí umožní setkání s Ollyem. Setkání se nakonec stanou pravidelnější (za matčinými zády). Nic ale netrvá věčně a Mady se začne chovat jinak než jak na ni byla matka zvyklá (začne rušit společné filmové večery) a nakonec se provalí tajemství tajného setkávání. Což vyvolá hodně drastické rozhodnutí, které se zdá skoro až přehnané, protože se ani neprojevil jakýkoliv problém s Madeline zdravím.

V následujících dnech se snaží Mady zapomenout na to co prožila s Ollyem. Ten fakt, že pozná pocit zamilovanosti ji připadá, jakoby byla na smrt nemocná, protože prožívá několik nových pocitů najednou. Bolest, smutek, buší a bolí jí srdce pokaždé když si na něj vzpomene a žádá Karlu aby ji každou chvíli kontrolovala, protože má pocit jakoby umírala. Ta ji však ujišťuje, že to je jen láska. 

Když už si na ten pocit začne zvykat, zase se něco přihodí. Uslyší, že se něco venku děje a to ji přiměje se po dlouhé době podívat z okna. A ona situace ji dostane natolik, že zapomene, že nesmí vyjít z domu, protože by ji to údajně hned zabilo, nebo aspoň způsobilo komplikace, které by ji ohrozili na životě. Ani si to neuvědomí a najednou stojí venku a běží k němu.

"Nevidím co se děje dál, protože se odtáhnu od mámy a rozběhnu se. Nepřemýšlím, jen se dávám do pohybu. Vyletím z místnosti a uháním chodbou. Proženu se vzduchovou komorou a už jsem venku ze dveří. Nevím, kam se ženu, ale musím k němu. Nevím co dělám, ale musím ho chránit. Sprintuju přes trávník před naším domem a k cípu pozemku, který leží nejblíže Ollyho domu. Jeho otec se zrovna napřahuje, aby ho uhodil potřetí, když zaječím: NECHTE TOHO!"

Nečekala jsem, že kniha skončí tak, jak skončila. Bylo to překvapující, ale i lehce očekávající. Ale moc pěkné očekávání, i když to v jednom momentě vypadalo černě.

Kniha je také doplněna o zápisky, grafy, seznamy a různé malůvky z Madyho "deníku".

Když na mě při vybalování vykoukla obálka, hned mě nabila optimismem, protože přesně taková obálka je :) Barevná a celkově taková pozitivní i když příběh zase tak optimistický není, tedy aspoň z jedné stránky. Když bychom se na příběh podívali z druhé strany, tak je tam zase hodně optimismu:)

Zahraniční obálky:


Mé hodnocení: 75%

4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Po této knížce taky pokukuji, docela mě láká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ^^
      Určitě neváhej, mě se opravdu moc líbila, měla své osobité "kouzlo" :)

      Vymazat
  2. Mně se kniha hrozně líbila, nelitovala jsem koupě. Autorka zpracovala skvělý nápad

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^