sobota 14. července 2018

Invaze - Luke Rhinehart [RECENZE]

Originální název: Invasion
Žánr: Thillery, sci-fi
Rok vydání: 2018, vydání v originálu 2016
Počet stran: 458
Nakladatelství: Omega


"Superinteligentní srstnatí cizinci se náhle přiletí z jiného vesmíru. Přišli se na zem bavit. Jeden z nich – "Louie" přijde do domu rybáře Billyho Mortona a celá rodina si ho okamžitě zamiluje. Ale když Louie začne používat jejich počítač, pronikne do vládních a firemních sítí a ukradne miliony z bank, uvědomí si, že Louie a jeho přátelé mohou znamenat potíže. Billy, jeho manželka a dva synové se rázem ocitnou na ztřeštěné houpačce slávy, štěstí, vězení, smrti, vzkříšení – a také na prvním místě žebříčku nejhledanějších osob FBI.  Vláda brzy rozhodne, že všichni tito cizinci jsou teroristi. Musí být odstraněni. Mimozemšťané přišli s cílem svou hravostí otevřít lidem oči a doufají, že pochopí nesmyslnost válek a nenávisti. Ale lidé hrát nechtějí, pro ně je to válka."



Není to dlouho, co jsem přišla na chuť knihám zaměřené na mimozemšťany či paranormální jevy. Dlouho jsem se tomuto tématu vyhýbala, ale nakonec jsem si je oblíbila a říkám si, jestli brzy bude tenhle žánr patřit mezi mé oblíbené.

Kniha Invaze od Luka Rhineharta je mimozemšťany přímo zahlcená. Skoro by se dalo říct, že v tom dobrém slova smyslu. Tedy pokud se na to díváte z pohledu mimozemšťanů a chudých lidí. Pokud se však na mimozemšťana podívá někdo z vlády či bohatých lidí, je to naprostá katastrofa.

Příběh knihy je velice zvláštní a svým způsobem velice poutavý a vtipný. Děj se hlavně točí okolo rodiny Mortonových, kteří se jako první setkávají s mimozemšťanem neboli Próteňanem (jak jej později v knize nazývají). Rodina Mortonových se skládá ze 72 letého Billyho, jeho manželky, bývalé právničky a dvou synů.

"Pokýval jsem souhlasně hlavou, jako by se běžně stávalo, že za vámi ryba skočí přes tři metry z lodi a tváří se, že s vámi chce jít domů. Rozhlédl jsem se kolem, abych zjistil, jestli někdo další viděl tu akrobacii, kterou ryba předvedla, a pomalým krokem jsem se vydal na cestu. Šel jsem ke svému pickupu a ono to za mnou válelo sudy."



Mimozemšťan DR neboli Louie (jak ho později celá rodina pojmenovala) se s nimi seznámí natolik, že se od starého Billyho nehne ani nakrok... tedy až do té doby, než se ukáže, že se Louie naučil mluvit.

Od té doby se Mortonovým obrací život naruby. Mimozemšťani podobní Louiemu zaplavují celou zemi, nabourávají se do vládních bezpečnostních systémů, kradou miliony dolarů z bankovních účtů a to vše, dle jejich slov, je jen pro dobro lidstva.

Vláda se snaží za každou cenu Próteňanům zabránit v kradení peněz a hackování systémů, jenže jak mohou porazit někoho kdo má mnohonásobně vyšší IQ než lidé? Jak mohou porazit někoho, kdo nechce válčit a vše dělá jen pro zábavu?


Ani nedokážu popsat, jak moc jsem se těšila, až si knihu přečtu. Měla jsem od ní jistá očekávání, která byla mnohonásobně překonána. Samozřejmě v tom dobrém smyslu. Od Luka Rhineharta je tohle moje první kniha. U nás v ČR vyšly už dvě knihy kolem roku 1995, pod jiným nakladatelstvím. Jsou to knihy "Kostkář aneb Náhoda je život" a "Všechno je náhoda?".

Děj knihy byl velmi čtivý, vtipný a plný pravdy o tom, jak vlastně celý svět funguje. Docela mě překvapilo, kolik té pravdy bylo v knize vykresleno a pojato takovým tím způsobem, že se člověk i zasměje a přitom si říká "svatá pravda". Próteňané jsou v knize vykresleni věrohodně inteligentní, až si člověk říká, jak mohou být lidé tak hloupí?

V knize se nachází i dost černého humoru, který dodává knize pořádné grády. Takže milovníci černého humoru si zde přijdou na své a hlavní postavu si na 100% oblíbí! :-)

Kapitoly jsou pojaty tak trochu jinak než v obyčejné knize, najdeme zde výňatky z Billyho deníku, slovník Próteňanů, zápisky nahrávek ze sezení vlády, novinové články apod. Ještě bych ráda zmínila, že kapitoly jsou krátké a díky tomu čtenáři rychle ubíhají stránky pod prsty.

Obálka knihy je z prvního pohledu velmi matoucí, při prvním pohledu si člověk říká, že vidí měsíc a lidi, kteří berou nohy na ramena, ale ono se za tím skrývá o mnoho více. :-) Tohle překvapení už nechám na vás.

Knihu bych ráda doporučila všem, kteří mají rádi černý humor a chtějí se pobavit nad tím, jak Luke dokázal Próteňany neobyčejně vykreslit. A také samozřejmě těm, kteří mají rádi tématiku s mimozemšťany.

Zahraniční obálka:

Hodnocení:



Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega.
Knihu si můžete koupit ZDE v knihkupectví Dobrovský nebo ZDE přímo na stránkách nakladatelství Omega.


S pozdravem
 Mrs. Jungová!

2 komentáře:

  1. Super recenze :) Podle anotace se mi knihá zdála celkem dost bláznivá, ale po přečtení recenze se mi zalíbila. Navíc mě kniha zaujala i kvůli množství černého humoru, který mám ráda. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížku ti opravdu moc doporučuji!:) je vážně skvělá, četla se skoro jednim dechem a byla opravdu vtipná:))

      Vymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^