pátek 17. listopadu 2017

Zimní lidé - Jennifer McMahon [RECENZE]

Originální název: The Winter People
Žánr: Thillery, Horrory, literatura světová
Rok vydání: 2017, vydání v originálu 2016
Počet stran: 328
Nakladatelství: Omega

"West Hall ve Vermontu bylo vždy město podivných zmizení a starých legend. Nejzáhadnější z nich je smrt Sary Harrison Shey, která byla v roce 1908 nalezena mrtvá na poli za jejím domem, jen několik měsíců po tragické smrti své dcery. Nyní, v současnosti, žije devatenáctiletá Ruthie na tomtéž statku se svou matkou Alicí a mladší sestrou. Jednoho rána Ruthie zjistí, že její matka zmizela. Ve snaze najít nějakou stopu prohledává matčinu ložnici a pod podlahou nalézá starý deník Sary Harrison Shey. Ruthie je náhle vtažena do prastarého tajemství a zjistí, že není zdaleka jediná, kdo na tomto statku hledá někoho zmizelého. Ale může být jediná, která tuto stále se opakující historii zastaví..."





Příběh Sáry Harrisonové se odehrává v roce 1908 v malém městečku West Hall ve Vermontu. Už od malička byla Sára zvláštním způsobem přilnutá ke své tetě, která jí prozradila jedno malé tajemství o zvláštních bytostech.

Když byla Sára menší, seznámila se s klukem jménem Martin, který jí byl doslova učarovaný. Sára mu nikdy neřekla to, co jí vyprávěla tetička. Sdělila jí mnoho tajemství a také jí slíbila, že jednoho dne jí něco ukáže, něco co později mohlo změnit celý její život.

Sára s Martinem vychovali holčičku jménem Gertie. Po tom co tetička náhle umřela, byla právě Gertie, ke komu Sára hodně přilnula. Martina to na jednu stranu štvalo, že mají spolu tak silné pouto, přál si, aby do jejich pouta pronikl, když však viděl jak je Sára šťastná, přestalo to pro něj být prioritou.

Nyní se však ocitáme v současnosti, ve stejném domě, kde Sára Harrisonová kdysi bydlela. Devatenáctiletá Ruthie a její mladší sestřička Fawn jsou najednou ze dne na den doma samy. Jejich maminka zmizela, kdo ví kam a musí se tak dokázat postarat samy o sebe. A aby toho nebylo málo, Fawn dostane horečku.
Ruthie přijde zvláštní, že se jejich máma z ničeho nic vypařila, a tak se rozhodne prohledat celý dům odshora domů. To, co však najdou děvčata v mámině ložnici, je vyděsí. 

"Nikdy nikomu neotvírejte. I kdyby se zdálo, že je to neškodný a přátelský člověk, za žádných okolností mu neodemykejte a běžte se schovat."


Do příběhu se nám připlétá i žena jménem Katherine, která nedávno přišla o svého manžela Garyho přímo tady ve West Hall. Je odhodlaná zjistit pravdu o tom, co se mu přihodilo a hlavně jak a proč se to muselo stát. Stopy jí dovedou až do domu, kde kdysi bydlela Sára Harrisonová.

Je zde tolik nezodpovězených otázek proč jejich maminka tak najednou zmizela? Co se jí asi tak mohlo stát? Co Garyho zavedlo do West Hall a co přesně se mu stalo? 


Do knihy jsem se začetla prakticky hned. Děj byl čtivý a stránky mi tak rychle ubíhaly pod prsty. Příběh je vyprávěn z pohledu tří postav, takže si čtenář může příběh prohlédnout z více než jen jednoho pohledu. Se Sárou a Martinem se setkáváme pomocí zápisků z jejích deníků, které sama napsala, než odešla na onen svět. Děj se odehrával v roce 1908. S Ruthie, Fawn, jejich maminkou Alicí a Katherine se pak setkáváme v současnosti. 

Jednotlivé kapitoly ubíhaly tak rychle, že jsem nedokázala přestat číst, dokud jsem se nedozvěděla jednotlivé otevřené otázky, kterých je v knize opravdu hodně.

Musím pochválit styl psaní autorky a hlavně to, jak skvěle popsala prostředí, ve kterém se děj odehrával. V některých částech mě až mrazilo v zádech.

Kniha to byla opravdu skvělá, jsem ráda, že jsem měla možnost si ji přečíst. Nelituji svého výběru a věřím, že fanouškům Thilleru nebo i hororu, by se tahle kniha mohla líbit. Pokud však máte strach i z maličkostí, doporučuji knihu číst převážně za světla. :))

Zahraniční obálky:


Hodnocení:




Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega.
Knihu si můžete koupit ZDE v knihkupectví Dobrovsky nebo ZDE přímo na stránkách nakladatelství Omega.  



Nejlevnější cenu knihy Zimní lidé naleznete na Srovname.cz 

S pozdravem,
Mrs. Jungová!

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze, knihu mám doma a chystám se na ní. :)) Vypadá hodně zajímavě, akorát mám strach, že se při čtení budu bát. :) (protože se bojím v podstatě u všeho...) :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doporučuji knihu číst převážně za světla. Když jsem ji četla před spaním, měla jsem z toho divný pocit. :D
      Ale věřím, že se ti kniha bude líbit. :))

      Vymazat
  2. Včera jsem četla recenzi, kde byla zkritizována nepřehlednost děje, knížka vypadá zajímavě, ale nejsem si jistá jestli si jí přečtu.
    Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono jde asi o to, jak komu kniha nebo vyprávění sedne. Mě se děj zdál přehledný.
      Pokud se někdy rozhodneš k přečtení, tak doufám, že se ti nakonec bude líbit:)

      Vymazat
  3. Knihu neznám, nebo jsem do tvé recenze neznala. Ale teď važně přemýšlím, že si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Na knihu se také chystám i když do teď jsem pořádně nevěděla co od ní čekat :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milé komentáře! ^__^